Linkuri accesibilitate

După referendum: Crimeea îşi proclamă independenţa


Steagurile Rusiei fluturate în Piața Lenin de la Simferopol
Steagurile Rusiei fluturate în Piața Lenin de la Simferopol

Crimeea şi-a proclamat independenţa şi a cerut oficial alipirea la Rusia. Parlamentul local decide naționalizarea bunurilor ucrainene.



Noii liderii pro-ruși ai Crimeii spun că o majoritate covârșitoare s-ar fi pronunțat la referendumul de duminică pentru alipirea peninsulei ucrainene la Rusia. În timp ce puterile occidentale nu recunosc referendumul și avertizează Moscova cu sancțiuni, un oficial al Dumei de Stat a spus că Parlamentul rus poate adopta „în curând” legislația în vederea anexării Crimeii.

Statele Unite și Uniunea Europeană pot anunța chiar în cursul zilei de astăzi sancțiunile împotriva Rusiei, în urma referendumului controversat.

Autoritățile locale spun că alipirea peninsulei la Rusia ar fi fost sprijinită de 95.5% dintre participanți, potrivit rezultatelor după numărarea unei jumătăți a buletinelor. Rezultatele complete sunt așteptate în cursul zilei. Prezența la urne a fost pusă la 82 de procente.

O delegația a parlamentului din Crimeea, considerat nelegitim și dizolvat săptămâna trecută de către autoritățile de la Kiev, urmează să meargă astăzi la Moscova pentru a depune oficial cerere de primire în componența Federației Ruse.

Sergei Neverov
Sergei Neverov
Vicepreședintele camerei inferioare a Parlamentului rus, Serghei Neverov, este citat de agenția Interfax cu declarația de astăzi că Duma de Stat va aproba „în viitorul foarte apropiat” legislația care va permite alipirea Crimeii.

Președintele american Barack Obama a discutat duminică la telefon cu liderului rus, Vladimir Putin, spunându-i că referendumul nu va fi recunoscut de comunitatea internațională.

Kremlinul și Casa Albă au difuzat comunicate în care se spune
Cei doi lideri mondiali la reuniunea G20 de la St. Petersburg, în 2013
Cei doi lideri mondiali la reuniunea G20 de la St. Petersburg, în 2013
că Obama și Putin întrevăd opțiuni diplomatice. Dar președintele american a spus că, Rusia trebuie să înceteze mai întâi „incursiunile” în Ucraina. Cel rus a reluat la rândul său acuzațiile în adresa Kievului, spunând că noii lideri veniți la putere luna trecută, după înlăturarea președintelui pro-rus al Ucrainei, nu ar apăra minoritatea rusă de naționaliști ucraineni violenți.

Putin a argumentat preluarea controlului asupra Crimeii cu populația majoritară rusă prin nevoia „apărării cetățenilor pașnici”.

Guvernul interimar al Ucrainei a mobilizat trupe pentru a opune
UN elicopter militar rus MI-35 patrulînd zone din Ucraina
UN elicopter militar rus MI-35 patrulînd zone din Ucraina
rezistență unei invazii rusești în regiunile estice și sudice, unde militanții pro-ruși au organizat noi demonstrații duminică. Ministerul ucrainean de interne a anunțat că poliția a preluat controlul asupra întregului sistem de transport și distribuție a gazelor și l-a plasat sub pază specială la ordinul primului ministru „pentru a asigura securitatea și buna funcționare a celui mai important obiectiv de infrastructură al țării”.

Într-o trecere în revistă a ultimelor evenimente, agenția Reuters menționează un comentariu „stupefiant” la televiziunea rusă de stat, care scoate în evidență implicațiile celei mai grave crize între Occident și Rusia de la sfârșitul Războiului Rece.
Duminică la Simferopol
Duminică la Simferopol
Comentariul a fost făcut de jurnalistul Dmitri Kiseliov apropiat Kremlinului, în cadrul emisiunii sale săptămânale. Stând în fața imaginii cu norul în formă de ciupercă, el a spus: „Rusia este singura țară din lume care este realmente capabilă să transforme Statele Unite în cenușă radioactivă”.

Casa Albă spune că, în timpul discuției cu Vladimir Putn, Barack Obama i-a spus că Washingtonul și aliații europeni sunt pregătiți să impună Rusiei „costuri adiționale” pentru violarea suveranității Ucrainei.

Miniștrii europeni de externe se întrunesc astăzi pentru a decide asupra introducerii restricțiilor de viză și înghețării conturilor unui mare număr de oficiali ruși.

Ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier a spus că deciziile de astăzi nu vor fi ușoare. Dar că „pregătirile pentru anexarea Crimeii” pe care pe face Rusia „sunt absolut inacceptabile”.

Ministrul de externe britanic William Hague a spus că referendumul de duminică din Crimeea a fost „o bătaie de joc de democrație”, iar ministrul de externe francez Laurent Fabius a reamintit că a avut loc „sub amenințarea forțelor ruse de ocupație”.

Duminică seara la Simferopol
Duminică seara la Simferopol
În capitala Crimeii, Simferopol, referendumul a servit fost prilej de veselie. O orchestră a început să cânte în Piața Lenin încă înainte de închiderea urnelor de vot, iar o mulțime fluturând drapelele Rusiei s-a adunat să-l asculte pe noul lider al Crimeii, Serghei Aksionov.

Referendum în Crimeea
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:47 0:00

Fost om de afaceri poreclit „Goblin", Aksionov a preluat funcția de premier regional cu două săptămâni în urmă, când a început
Serghei Aksionov anunțînd rezultatele preliminare ale referendumului secesionist
Serghei Aksionov anunțînd rezultatele preliminare ale referendumului secesionist
incursiunea militară rusă. Duminică seara, el le-a spus suporterilor: „Am făcut asta împreună, datorită eroismului vostru, sprijinului din partea Rusiei, poporului rus și președintelui. Nimeni nu ne va lua victoria. Noi mergem în Rusia. Ura!”

Comisia electorală din Crimeea a spus că n-a primit nici o plângere în legătură cu organizarea referendumului. El n-a fost însă monitorizat de observatori internaționali. Unii jurnaliști străini s-au plâns că li s-a interzis accesul în secțiile de vot. Mulți reprezentanți ai comunităților tătară și ucraineană au boicotat votul.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG