Linkuri accesibilitate

Magistrați cu salariile triplate și corupții din rândurile lor


Criticile președintelui Nicolae Timofti și ale premierului Iurle Leancă la adresa judecătorilor moldoveni.


Un nou studiu Euromonitor al experților de la centrele Adept şi Expert-Grup spunea joi că justiția strâmbă este principala problemă a Republicii Moldova. Vineri, președintele Nicolae Timofti și premierul Iurie Leancă au lansat critici asemănătoare la o Adunare Generală a Judecătorilor. Magistrații sunt criticați că, deși au obținut triplarea salariilor, cerând acum și recalcularea pensiilor conform salariilor mărite, nu fac destul ca să-i elimine pe corupții din rândurile lor. Relatează Liliana Barbăroșie.

Şeful statului şi cel de guvern au insistat vineri să apară în faţa judecătorilor, adunaţi de altfel pentru o chestiune pur administrativă, pentru a le spune în primul rând cât de nemulţumită este guvernarea de felul cum au răspuns magistraţii la majorarea de salarii pe care au obţinut-o de la început de an. Chiar dacă premierul şi-a ascuns indignarea în spatele limbajului diplomatic ce-i este caracteristic, iar şefului statului a încercat să îndulcească pastila, garnisind fiecare acuzaţie cu o laudă, ambii au părut total descumpăniţi: cum adică, să primeşti un salariu de 2-3 ori mai mare, dar să continui să judeci exact cum o făceai până acum?

Premierul a numit triplarea salariilor magistraţilor „cea mai nepopulară decizie” pe care a luat-o guvernul său de la învestitură şi până acum, iar dosarul „Registru”, în care statul era cât pe ce să piardă din cauza unei decizii judiciare suspecte 8 milioane de dolari - prima dezamăgire mare pe care a trăit-o la început de mandat.

„Nimeni nu o să mă convingă că a fost o decizie corectă. Gândiţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă era lăsată în vigoare? De unde lua statul acele 8 mln. de dolari şi pe umerii cui avea să cadă această cheltuială?”

Ca să fie mai convingător în ideea că aşa mai departe nu se poate, Iurie Leancă a invocat ultimele contacte diplomatice pe care le-a avut la Washington:

„Vreau să vă zic că discuţiile pe care le-am avut recent în SUA, statul de care depinde în mare măsură asistenţa financiară mde care poate beneficia Republica Moldova ca să se poată moderniza, din 40 de minute cam 15 am discutat despre corupţie. Nimeni nu pretinde că doar justiţia este afectată de ea. Ea este şi în guvern, şi în parlament, dar iată că cel puţin americanii, exact aşa şi europenii, mereu menţionează justiţia. Pentru că de voi depinde încrederea cetăţeanului în justiţie şi încrederea investitorilor în piaţa noastră.”

Şi ca să le taie magistraţilor pohta de a se justifica, premierul a invocat un clasament în care Moldova s-ar afla în coada celor mai multe state atunci când vine vorba de supremaţia legii:

„Clasamentul proiectului mondial pentru justiţiei plasează Moldova pe locul 75 din 99 de ţări de pe glob. Experţii acestui clasament susţin că veriga cea mai slabă a statului nostru sunt domeniile justiţiei civile şi penale care ar fi puternic afectate de corupţie şi a normelor procesuale.”

La rândul său, şi şeful statului a părut că-şi pierde cumpătul - pentru prima dată în astfel de şedinţe, el a operat şi cu nume concrete de judecători:

„Am asistat stupefiaţi la cazuri în care unii judecători şi-au permis să dea hotărâri prin care au blocat activitatea Băncii Naţionale. Alţii au cauzat prejudicii de sute de milioane economiei naţionale”, a spus şeful statului, după care a numit şi magistraţii care au judecat aceste dosare, unii încă în sistem, chiar de faţă la şedinţă, iar alţii deja plecaţi.

„Suntem oameni de stat şi ne permitem să stopăm activitatea unei bănci naţionale? În alte state judecătorul era arestat pe loc”, s-a indignat Nicolae Timofte.

El a avut un mesaj şi pentru Consiliului Suprem al magistraturii – să nu-i mai trimită să avizeze avansarea unor judecători deja compromiţi:

„Recent am respins propunerea de numire în funcţia de vice-preşedinte la judecătoria Ialoveni a unei judecătoare care a insistat de trei ori pentru plasarea în arest la domiciliu a unui inculpat după ce tot de atâtea ori Curtea de Apel dispusese ca acesta să fie cercetat în stare de arest. Alţi colegi care în aprilie 2009 au acceptat ruşinoasa misiune de a judeca prin subsoluri, acum se doresc avansaţi.”

Şeful statului nu şi-a ascuns indignarea şi în legătură cu cazul fostului şef al Curţii de Apel Economice, Aureliu Colenco. Plecat cu mare dificultate din sistem, acesta îl consultă acum pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, despre care coaliţia spune că încearcă să desfiinţeze, prin cumpărarea deputaţilor, coaliţia pentru a întoarce Moldova din drumul său european:

„Da nu ştim că ei au lucrat şi înainte împreună”, s-a arătat convins şeful statului.

Şedinţa de vineri va mai marca o premieră: pentru prima dată, magistraţii nu au îndrăznit să dea replică liderilor politici aşa cum o făceau în anii trecuţi, când, drept răspuns la critici, îi acuzau de presiuni. Să fie acesta un semn că raportul de forţe între magistraţii care sprijină reformele din justiţie şi cei care vor să activeze pe vechi s-a schimbat? Acest lucru nu este limpede deocamdată, chiar dacă diriguitorii justiţiei spun că în jur de 20 la sută din magistraţi, cei care au pătat imaginea justiţiei, au fost somaţi în ultima vreme să părăsească sistemul.
Previous Next

XS
SM
MD
LG