Linkuri accesibilitate

Valeriu Lazăr: „Noi suntem foarte atenți la ceea ce se întâmplă în Ucraina”


Criza din Ucraina și economia moldovenească. Valentina Ursu în dialog cu ministrul economiei.

Europa Liberă: În ce măsură tensionarea situației din Ucraina și răcirea relațiilor dintre Kiev și Moscova se răsfrânge și asupra economiei Republicii Moldova?

Valeriu Lazăr:
„Nu poate să nu ne îngrijoreze atunci când doi dintre principalii noștri parteneri economici, comerciali și nu numai, sunt prinși în acest conflict care riscă să degenereze într-un război fratricid. Eu cred că toată lumea își dorește să nu se ajungă acolo, noi suntem cei mai interesați. Au ucrainenii o zicală, tradusă în română ar însemna „când panii se bat, de obicei, suferă cei care sunt mai mici”. De aceea, noi suntem foarte atenți la ceea e se întâmplă în Ucraina. Eu sunt sigur că se va reuși să se dezamorseze această situație. Deocamdată noi nu putem spune că avem pierderi directe mari, dar ele există, pentru că Ucraina este principala țară de tranzit pentru mărfurile Republicii Moldova spre principala piață a noastră de desfacere, care este Federația Rusă, dacă vorbim în plan bilateral. Ucraina este un furnizor foarte important de resurse energetice. Ucraina este un partener al nostru pe mai multe proiecte în procesul de integrare europeană. Pe domeniul energetic strategia noastră și ucraineană stabilește că noi împreună ne vom integra în timp în piața energetică pan-europeană. V-am dat câteva exemple.”

Europa Liberă: Acestea vor fi și subiectele care vor fi puse pe masa de discuții ale celor doi premieri, de la Chișinău și Kiev?

Valeriu Lazăr:
„Evident că aceste subiecte, în primul rând. Eu am reușit să am o discuție telefonică cu colegul, domnul ministru Prodan. Colegii de aici, de la Chișinău, și colegii de la Kiev deja lucrează astfel încât luni să avem anumite soluții. Sarcina noastră este să avem continuitate pe proiectele pe care le-am început, să zicem pe domeniul energetic, suntem asigurați parțial cu energie electrică de către Ucraina, suntem în plin proces de negociere pentru contractele de furnizare, începând cu 1 aprilie, negociem. Și nu aș fi vrut ca aceste discuții care au loc la nivel politic să afecteze cumva fiabilitatea furnizării de la 1 aprilie a energiei electrice. Este principala sarcină.”

Europa Liberă: Dar risc nu există?

Valeriu Lazăr:
„Noi mergem să avem asigurările și la nivel politic că, de fapt, concernele energetice ucrainene în continuare vor avea aceste relații comerciale cu noi, de aceea, mergem să discutăm lucruri foarte și foarte concrete. Dacă vorbim de asigurarea cu gaze naturale, iarăși, unica filieră prin care noi suntem asigurați momentan este filiera ucraineană fiindcă prin Ucraina tranzitează gazele din Federația Rusă. De aceea pentru noi este important din prima sursă să vedem care sunt planurile colegilor ucraineni. Nu voi deschide mult parantezele, dar deja lucrăm la niște soluții tehnice alternative, dacă, Doamne ferește, se întâmplă o blocare a furnizărilor din Federația Rusă prin Ucraina sau către Ucraina, noi trebuie să avem soluții alternative. Și una din aceste soluții poate să ne vină tot din Ucraina. Sarcina mea este acum pe domeniul energetic să avem furnizări sigure, pe domeniul relațiilor comerciale noi trebuie să fim siguri că nu vor apărea nici un fel de bariere pentru transportatorii din Republica Moldova care tranzitează Ucraina spre Federația Rusă ca principală piață de desfacere a noastră acum. Respectiv, Ucraina este pe locul 3-4. De la an la an, ca și țară importatoare de mărfuri din Republica Moldova, eu vreau să discutăm cu autoritățile de la Kiev și să avem siguranță că nu vor apărea nici un fel de bariere suplimentare pentru mărfurile Republicii Moldova, ca în continuare să se regăsească pe piața din Ucraina.”

Europa Liberă: Dar dacă vorbim despre dimensiunea economică în cooperarea moldo-rusă, ce se întâmplă?

Valeriu Lazăr:
„Nu se întâmplă nimic extraordinar, cu excepția embargoului care încă regretabil este valabil, la livrările de vinuri.”

Europa Liberă: Dar mai sunt șanse să fie ridicate aceste restricții din partea Moscovei?

Valeriu Lazăr:
„Șansele sunt întotdeauna. Noi vom acționa în vederea anulării acestor embargouri. Adică este pe agenda noastră permanentă bilaterală. Atâta doar că ne-am schimbat și noi optica. Bine, facem tot ce ne stă în puteri, ca să revenim pe piața Federației Ruse, dar noi nu vrem să depindem doar de o singură piață. Și acest embargou, încă o dată în plus, ne-a demonstrat cât de important este să diversificăm piețele de export. Și nu este valabil doar pentru vinuri. De aceea putem spune că avem un gen de status quo. În relațiile noastre comerciale cu Federația Rusă nu a intervenit nimic absolut, în afară de acest embargou. Nu avem nici îmbunătățire, nici înrăutățire. Sper acest lucru să nu se schimbe, în sens negativ. Și la insistența noastră, noi am propus ca pe platforma Consiliului Economic CSI, să i se dea posibilitate Republicii Moldova să prezinte tuturor țărilor membre ale CSI, implicit Federației Ruse, Ucrainei, Belarus, Kazahstan etc. Care sunt oportunitățile care se deschid, odată cu liberalizarea comerțului cu Uniunea Europeană pentru Republica Moldova, dar și pentru partenerii noștri din Est, fiindcă în momentul în care vin investițiile din Est, noi producem în Republica Moldova și, respectând regulile de origine ale Uniunii Europene, certificăm aceste produse în comun ca și produse din Republica Moldova. Toată lumea are de câștigat. Adică noi ne-am dus să le explicăm, că noi nu avem ce ascunde, le-am demonstrat cu lux de amănunte că acest Acord, odată intrat în vigoare, absolut nu intră în contradicție cu angajamentele noastre în cadrul CSI-ului. De fapt, ceea ce vom avea noi cu Uniunea Europeană, vom ajunge la același nivel pe care deja îl avem în comerțul reciproco cu țările Uniunii Europene, implicit cu Federația Rusă.”

Europa Liberă: Între timp la Kiev se aud voci care spun că Ucraina ar putea să abandoneze Comunitatea Statelor Independente. Admiteți acest lucru? Și ce se întâmplă cu Moldova, în caz că Ucraina iese din componența CSI?

Valeriu Lazăr:
„Nivelul de probabilitate nu mă apuc acum să îl spun. S-ar putea să fie doar o declarație a colegilor din Ucraina în acest dialog deloc simplu.”

Europa Liberă: Dar Ucraina ar putea să urmeze exemplul Georgiei.

Valeriu Lazăr:
„Ar putea să se întâmple. Dacă se va întâmpla, Republica Moldova va fi într-o poziție total diferită, odată intervenită această situație. Și noi vom fi în situația de a analiza foarte atent acțiunile noastre ulterioare. Adică, teoretic vorbind, vor fi alte realități geoeconomice. Și în mod firesc noi va trebui foarte atent să analizăm cum va trebui să procedăm noi în continuare. Fiindcă, în lipsa unor frontiere directe cu țările membre ale CSI, în situația în care dacă aceste scenariu se va întâmpla, sigur că, va schimba puțin realitățile și va trebui să analizăm foarte atent cum vom proceda noi.”

Europa Liberă: Viitorul Uniunii Euroasiatice se mai vede pe fundalul acestei crize din Ucraina?

Valeriu Lazăr:
„Poate să par categoric în ceea ce voi spune: nu mă interesează. Eu nu aloc timp pentru proiecte pentru care noi nu manifestăm interes, care sunt șansele lui, ce se va întâmpla, cum se va întâmpla îi vizează pe partenerii noștri din Federația Rusă, respectiv Belarus, Kazahstan. E dreptul oricărei țări să decidă. Noi demult am hotărât pentru noi. Noi am spus că nivelul de integrare în cadrul CSI-ului, plafonul pentru noi este Acordul de Liber Schimb, noi nu manifestăm interes pentru alt nivel de integrare, nici nu mai vorbim de Uniunea Euroasiatică. Următorul nivel de integrare ar însemna Uniunea Vamală - nu ne interesează. Și aceasta afirmam, că noi spunem foarte clar că pe noi ne interesează să ne integrăm în piața comunitară. Și ne interesează, pe această platformă, unde deja suntem, să utilizăm maximal posibil acest potențial, adică Acordul de Liber Schimb. Doar dacă îmi va mai rămâne timp liber, mă voi interesa ce se întâmplă cu perspectiva Uniunii Euroasiatice. Nu avem timp de alocat pentru proiecte care nu ne vizează. Pe noi ne vizează absolut alt proiect acum.”

Europa Liberă: Domnule Lazăr, ați vizitat șantierul de construcție a gazoductului Iași-Ungheni. Atât de mult se discută despre data dării în exploatare a acestui gazoduct și, mai ales, când va ajunge gazul în țevile acestui gazoduct.

Valeriu Lazăr:
„Ceea ce am văzut mă face să fiu sigur că perioada iulie 2014 este un obiectiv absolut realizabil. Or aceasta va însemna că gazoductul (atenție!) va fi operațional, va fi gata să presteze servicii de transport. Trebuie să avem un furnizor în România care va avea gazul disponibil, comercial vorbind și tehnic vorbind, și un preț competitiv. Știu precis că furnizorul este, prețul este și pentru mine o necunoscută. Dar noi aceasta urmărim. Un model de piață înseamnă că gazul va fi mai ieftin. Trebuie să avem un furnizor pe parte noastră. Aici întrebarea încă este deschisă, dar orice companie comercială poate să se ducă să își ia licența de furnizor, fiindcă pentru aceasta nu trebuie infrastructură. Trebuie să avem o întreprindere distribuitor, pentru acea zonă este Moldovagaz care are și rețeaua, dar și licența de distribuție și trebuie să avem consumatori. Deci am discutat ieri lucruri foarte practice cu colegii de la Ungheni, cu primarul de la Ungheni, cu președintele raionului Ungheni, ei deja identifică un șir întreg de consumatori finali, care, în eventualitatea apariției gazului, sunt disponibili să încheie contracte și atunci modelul de piață va funcționa. Cea mai mare enigmă pentru mine este cum va proceda în această situație Moldovagaz. În mod normal, și acesta este model de piață, Moldovagaz acum are acești consumatori, este o instituție bugetară la balanța consiliului raional din Ungheni care din momentul în care va apare posibilitatea tehnică și va veni furnizorul și le va propune: „Eu îți propun gaz din România la prețul acesta”. Se prezumă că el va fi mai mic decât prețul la care acest consumator procură acum din sistemul Moldovagaz. Să vedem ce se va întâmpla. Prima soluție este că Moldovagaz îi va propune acestui consumator un preț li mai mic decât prețul care va fi propus de furnizor. Uite, aici se începe competiția pe care eu mi-o doresc. Fiindcă acesta este obiectivul. Obiectivul este u să refuzăm gazul rusesc în favoarea gazului românesc, cu toată stima și respectul și față de unii, și față de alții. Pe mine mă interesează să avem alternativă, să avem posibilitatea tehnică, în caz de necesitate a furnizării, din perspectiva securității, să luăm din ambele părți, dacă ne va trebui. Și pe mine mă interesează consumatorul să aibă alegere: vrea gaz românesc mai ieftin – să cumpere gaz românesc ai ieftin, vrea gaz rusesc mai ieftin – să îl cumpere. Acesta e modelul de piață. Obiectivul nostru în sine nu este să avem un gazoduct, nu este să avem cu orice preț gaz românesc. Obiectivul nostru este ca măria sa consumatorul să aibă posibilitatea de a alege. Dacă el va avea preferință că el cumpără mai scump gaz românesc, e problema lui. Eu trebuie să îi dau consumatorului posibilitatea de a alege. Aceasta înseamnă model de piață, ceea ce acum noi nu avem. De aceea mie mi-e interesant, eu vreau, cât mai repede, apară alternativă și Moldovagaz să fie în competiție. Aceasta ar însemna că așteptăm finalizarea șantierului și așteptăm o ofertă din partea unui furnizor din România.”

Europa Liberă: Vreau să vă solicit un comentariu referitor la ceea ce se întâmplă pe piața valutară. Importatorii de petrol au și majorat prețurile la carburanți, agricultorii sunt neliniștiți. Ce se întâmplă, domnule Lazăr?

Valeriu Lazăr:
„Sugestia este să nu încercăm să dăm din mâini și din picioare. Eu spuneam așa: dacă nu sunteți speculant profesionist pe piața valutară, mai bine să nu faceți nimic acum, rămâneți, vă rog, în valuta pe care o aveți, fiindcă în asemenea situații au de câștigat doar speculanții. E vorba și pentru operatorii economici, și pentru populație. Cel puțin, coraportul leu-dolar, lucrurile se stabilizează, de aceea, eu vă rog, să nu ne lăsăm panicați. Acum pe partea de prețuri, în cazul anumitor produse de import, într-adevăr, există premise obiective care derivă din cursul de schimb, ca să aibă loc o anumită majorare de preț. Nu sunt așa multe produse de genul acesta. Dar această situație care are loc pe piața valutară eu am impresia că inclusiv importatorii e produse petroliere speculează. Fiindcă, dacă noi ne vom uita foarte atent la ce s-a întâmplat și cu prețul la țiței, în această perioadă, ce s-a întâmplat cu evoluția cursului de schimb, și este o chestie foarte interesantă, poate v-o spun în premieră: prețurile la care procură produsele petroliere sunt în euro, nu sunt în dolari. Cred că, în timpul cel mai apropiat, vom avea o comunicare foarte bună cu petroliștii așa-numiți. Fiindcă eu am impresia că există între ei anumite acțiuni concertate.”

Europa Liberă: Deci înțelegerea de cartel e valabilă?

Valeriu Lazăr:
„Eu cred că există, dar lasă colegii de la Consiliul Concurenței să dea o apreciere mai precisă. Impresia mea este că companiile petroliere încă nu și-au valorificat toate rezervele interne, ca să compenseze parțial, chiar dacă sunt anumite devieri de curs valutar, nu și-au valorificat toate rezervele interne, ca să nu majoreze prețurile. Și ei riscă să piardă, de fapt, decât să câștige. Adică este o barieră psihologică peste care deja nu mai poți mări prețurile. Trebuie să cauți rezervele interne, unde mai poți, să economisești, poate din zece Jeep-uri pe care le aveți, poate două le vindeți. Sugestia mea către ei aceasta ar fi, fiindcă deja se trece peste bariera psihologică și cumpărătorii sau utilizatorii de resurse energetice, la un anumit preț, încep a face economie. Tot ei aui de pierdut. De aceea, să își caute toate rezervele interne, să nu încerce să speculeze pe ceea ce se întâmplă cu cursul de schimb. Și atunci lucrurile vor fi în albia prognozei pe care noi am propus-o.”

Europa Liberă: Datorii către Gazprom se acumulează sau se fac plățile?

Valeriu Lazăr:
„Datorii către Gazprom sunt, dar și aici, hai să vă mai spun o chestie interesantă: foarte multe bănci comerciale, știind că, în luna februarie, e regulă, Moldovagaz cumpără 40-50 milioane de dolari, repede au cumpărat valută, în speranța că, uite, la un curs foarte ridicat, Moldovagaz va procura această valută. Dragii mei, nu va fi așa. De aceea, în mod conștient, Moldovagaz nu cumpără acum de la acești băieți șmecheri această valută, ca să le dea posibilitatea să aibă profituri nemeritate, speculând cu cursul de schimb. De aceea, Moldovagaz, din câte știu, m-au informat, nu se grăbește tare repede să cumpere repede valuta foarte scumpă. Nu e nimic strașnic, ne vor mai aștepta puțin colegii de la Gazprom. Dar noi nu vrem ca pe spatele consumatorilor de gaze naturale din Republica Moldova să punem profiturile celor care speculează pe acest curs de schimb. De aceea, să își pună pofta în cui. Moldovagaz nu se grăbește acum tare, să nu le facă jocul. Nu numai ei sunt șmecheri, mai sunt oameni inteligenți și de partea celor care nu vor ca să punem presiunea aceasta suplimentară pe consumatorii de gaze naturale.”

Europa Liberă: Situația de la BEM mai e în ceață sau e limpede?

Valeriu Lazăr:
„Spre fericire sau spre regret, nu dețin competențe în acest domeniu. Sigur că noi urmărim foarte atent situația de la Banca de Economii, în măsura în care va fi solicitată expertiza Ministerului de Economie, bineînțeles că noi ne vom conecta.”
XS
SM
MD
LG