Linkuri accesibilitate

Tensiuni româno-maghiare și originile lor (România liberă)


Rusia și fascismul (L. Ornea/Observator cultural).



Inflamarea pericolului maghiar in România se explica prin tentatia politicienilor români si maghiari de a utiliza discursul nationalist in campania electorala. E cel mai simplu mod de a obtine voturi cand nu ai o oferta politica veritabila, scrie Dan Tapalaga pe site-ul Hotnews. El explica situatia particulara a alegerilor europarlamentare din acest an: partidele politice din Ungaria isi vor face campanie si in România, pentru că 300.000 de etnici maghiari din Transilvania detin si cetatenia ungara. In plus, pastorul Laszlo Tokes nu mai candideaza in numele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, ci pentru FIDESZ, formatiunea aflata la guvernare in Ungaria. Tokes a facut recent, in Parlamentul European, declaratii care au scandalizat. A comparat situatia secuilor cu cea a tatarilor din Crimeea si a sustinut ca guvernul de la Bucuresti duce o politica de asimilare. Tapalaga sustine ca Tokes a mizat pe reactia politicienilor români, care l-au criticat prompt. Or, spune comentatorul, este exact ce-si dorea pastorul, si anume campanie electorala gratuita.

In România libera, tema maghiara e pusa in legatura cu „politica revizionista” asumata direct de presedintele Traian Basescu, atunci cand a anuntat ca proiect de tara unirea Republicii Moldova cu România. In consecinta, „când premierul ungar Viktor Orban militează pentru autonomia Ţinutului Secuiesc şi face cadou pe bandă rulantă cetăţenii maghiarilor, dar şi românilor din Ardeal, liderii politici de la Bucureşti nu se pot revolta prea mult fiindcă şi ei fac gesturi similare spre Republica Moldova”. Propunerea presedintelui român de a se interzice prin lege accesul reprezentantilor Jobbik in România nu suna bine, considera editorialista. De ce nu a cerut Traian Basescu, de-a lungul timpul, interzicerea unor formatiuni politice ca Noua Dreapta sau România Mare?

Vona Gabor, liderul partidului Jobbik din Ungaria, a fost la Moscova cu putin timp inainte de a descinde la Targu-Mures, la mitingul secuiesc de la inceputul saptamanii, informeaza site-ul stareapresei. Vona a vorbit la Universitatea de stat Lomonosov, unde a afirmat ca „Statele Unite ale Americii sunt un experiment european deformat”, că Uniunea Europeană este „o organizaţie trădătoare”. De asemenea, ca Rusia este „mult mai europeană, pentru că ea păstrează traditia, mai degrabă decât venerează banii si cultura de masă“.

Cu alte impresii a venit de la Moscova comentatorul Liviu Ornea. El scrie in Observator cultural despre prezenta obsesivă, in toate analizele despre Ucraina, cuvantului fascist. Fascisti ii numeste fostul presedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, pe actualii lideri de la Kiev. Ucrainenii, la randul lor, îi aplica aceeasi eticheta lui Ianukovici. Dar eticheta e inca si mai curenta la Moscova. Comentatorul a facut recent o calatorie in capitala Rusiei si a constatat ca elitele intelectuale de acolo il numesc pe fata fascist pe presedintele lor, Vladimir Putin. „După ei, Rusia este un stat fascist, iar rădăcinile lui sunt de căutat nu mai departe decât la Dostoievski, slavofil genial ce propovăduia simbioza stat-biserică şi de la care s-ar trage naţionalismul rusesc şi respingerea valorilor europen. [...] Unii dintre prietenii mei ruşi, continua comentatorul, vorbesc exasperaţi despre distrugerea Rusiei ca unică soluţie, despre renunţarea la limba rusă, despre distrugerea culturii ăsteia care a născut şi va naşte în continuare monştri”. Uluit de modul de viata al acestor oameni - profesorii universitari si studentii isi impart ziua intre manifestatii anti-Putin si cursuri - Liviu Ornea se declara, in acest articol din Observator cultural, „foarte derutat”.
XS
SM
MD
LG