Linkuri accesibilitate

Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk discută criza Crimeei la Casa Albă


Arseni Iațeniuk la sosirea la Washington
Arseni Iațeniuk la sosirea la Washington

Statele Unite încearcă să deblocheze criza ruso-ucraineană.



Noul premier al Ucrainei, Arseni Iațeniuk, a fost primit la Washington de președintele Statelor Unite, Barack Obama. Despre ce au discutat, în corespondența zilei de la Washington.

Presedintele Obama si premierul ucrainian, Arseni Iațeniuk au lasat o portita deschisa pentru o solutie politica: mai multa autonomie pentru Crimeea, daca fortele rusesti vor fi retrase. Statele Unite incearca sa deblocheze criza si in acest sens, presedintele Barack Obama l-a trimis la Londra pe secretarul de stat, John Kerry pentru a se intilni vineri cu omologul sau rus, cu doua zile inainte de controversatul referendum din Crimeea, daca sa se separe sau nu de Ucraina.

Obama a spus ca comunitatea internationala va respinge rezultatele referendumului si a spus ca inca spera intr-o solutionare pasnica. La intilnirea cu Arseni Iațeniuk, presedintele Statelor Unite s-a angajat sa sprijine Ucraina. Formularea folosita de Barack Obama poate sa defineasca negocierile care vor urma; el a spus ca recunoaste interesul Moscovei de a ajuta populatia vorbitoare de limba rusa, afirmind insa ca Crimeea face parte din Ucraina.

Premierul Arseni Iațeniuk i-a spus presedintelui ca noul guvern instalat la Kiev poate gasi o solutie pentru Crimea, in limitele procesului democratic care poate duce la un tip diferit de aranjament pentru peninsula. „Dar asta nu se poate face cu pistolul la timpla” - a spus Obama.

Intr-o aparitie publica separata, premierul Arseni Iațeniuk si-a manifestat disponibilitatea de a lua in considerare concesii pentru Crimeea. Intre chestiunile avute in vedere sint politici fiscale si drepturi legate de folosireaa limbii ruse. Primul ministru a spus insa ca o astfel de discutie trebuie sa aiba loc intr-un cadru constitutional si nu in conditii impuse de Rusia. El a adaugat ca poate fi avut in vedere un referendum, dar numai daca e autorizat de Parlamentul de la Kiev.

Arseni Iațeniuk a oferit asigurari Rusiei ca acordul cu privire la baza sa navala din Crimeea ramine in vigoare si ca Ucraina nu va face pasi provocatori ca de exemplu intreruperea alimentarii cu energie in peninsula care nu are frontiera terestra cu Rusia. Premierul ucrainian s-a pronuntat pentru dialog spunind insa ca guvernul sau nu va permite desprinderea Crimeei de Ucraina. „Domnule Presedinte - i-a spus Arseni Iațeniuk lui Obama - este vorba doar despre libertate. Luptam pentru libertatea noastra. Luptam pentru independenta. Luptam pentru suveranitate. Si nu ne vom preda niciodata”.
XS
SM
MD
LG