Linkuri accesibilitate

Raporturi de forțe la Marea Neagră


Distrugătorul american Truxtun,în portul Varna, la 13 martie 2014
Distrugătorul american Truxtun,în portul Varna, la 13 martie 2014

Traian Băsescu: „situația de risc s-a agravat, cu impact direct asupra securității europene”


Criza din Ucraina a readus România într-o poziție de importanță strategică pentru structurile euroatlantice, aproape – spun unii - ca pe vremea războaielor iugoslave și a campaniei militare din Kosovo.

Portul Constanța devine în aceste zile locul de acostare al navelor militare ale Aliaților, care încearcă și în acest fel să descurajeze intențile expansioniste ale Federației Ruse. Președintele Traian Băsescu a anunțat că România a autorizat prezența unei fregate franceze în apele teritoriale autohtone și că aceasta va ajunge în zilele următoare la destinație. Șeful statului român a mai adăugat că Bucureștiul a pus la dispoziție spațiul său aerian pentru avioanele de de supraveghere ale NATO care vor începe zborurile în perioada 17-21 martie în programul Cer Deschis.

Între timp, la Constanța s-au alăturat celor trei nave militare românești, unul dintre cele mai mari distrugătoare americane (Truxtun) și o fregată bulgărească de luptă pentru un exercițiu trilateral programat de mai multă vreme, după cum susțin oficialii statelor participante. Coasta românească a Mării Negre se află la 220 de kilometri de cea a Crimeei, iar prezența navelor militare aici, inclusiv a așteptatei fregate franceze, nu este întâmplătoare cu doar câteva zile înainte de referendumul organizat de noile autorități pro-ruse pentru a decide dacă peninsula va trece sub jurizdicție rusească sau nu.

Dintre cele trei state NATO la Marea Neagră, doar Turcia, care în ultimii zece ani și-a dezvoltat mult relațiile cu Rusia, nu este prezentă la exercițiile maritime. Cu toate acestea șeful diplomației de la Ankara și-a anunțat încă de la începutul lunii, când a făcut o vizită la Kiev, preocuparea pentru tătarii din Crimeea care reprezintă 12 la sută din populația peninsulei. Totuși, Turcia a reacționat prompt zilele trecute, după ce Moscova și-a trimis avioanele de recunoaștere deasupra Mării Negre, ridicând imediat propriile sale avioane de vânătoare pentru interceptarea rușilor. În acest fel Ankara și-a demonstrat susținerea față de aliații occidentali în încercarea lor de a determina Rusia să se retragă din Crimeea.

Cel puțin deocamdată raporturile de forțe din Marea Neagră par să fie de partea rușilor, dacă nu este pus la socoteală arsenalul naval al Turciei. Flota staționată la Sevastopol este organizată în jurul unui submarin și a cinci nave mari (crucișătorul Moskva, nava amiral a flotei Mării Negre, crucișătorul Kerci, distrugătorul Smetlivîi și două fregate) plus alte vase ușoare purtătoare de rachete sau torpilatoare.

Mark Galeotti, profesor la Centre for Global Affairs la New York University, şi unul dintre cei mai cunoscuți specialişti americani în chestiuni militare, citat de agenția Mediafax, consideră însă că flota rusească de la Sevastopol este învechită și este eficientă doar pentru a amenința statele non-NATO de la Marea Neagră.

Așadar, în vreme ce portul românesc Constanța devine gazdă pentru navele militare ale Alianței Nord Atlantice, președintele Traian Băsescu spune că există pericolul formării unui nou conflict înghețat în Crimeea și consideră că „situația de risc s-a agravat, cu impact direct asupra securității europene”.
XS
SM
MD
LG