Linkuri accesibilitate

Victor Ciobanu: „Dacă vorbim de integrare europeană, să luăm exemplu de la ţările care sînt deja acolo - deputaţii din Suedia nu au nici un fel de privilegii”


O discuţie despre eventuale privilegii pentru deputaţi la obţinerea locuinţelor.



Presa din Chişinău a scris şi mai scrie în tonalităţi pamfletare despre cei 47 de deputaţi ai guvernării, ai opoziţiei şi ai neafilierii care au cerut preşedintelui Parlamentului să-i ajute să găsească un teren pentru construcţia, pe banii lor, a unui bloc cu apartamente pentru ei. După ce a izbucnit scandalul, toţi practic, inclusiv liderii partidelor, au prezentat situaţia drept una nevinovată şi chiar caritabilă… Cum se explică asemenea gesturi şi cât de păguboase se dovedesc a fi pentru imaginea şi aşa destul de întinată a deputaţilor într-un an, de altfel, electoral? O discuție cu analistul politic Victor Ciobanu.


Europa Liberă: Toţi ne-am pomenit în situaţia de a fi martori la unul dintre cazurile rarisime când deputaţii din tabere ostile şi de neîmpăcat au uitat de duşmănii politice, au fraternizat şi au dat dovadă de o unitate de nezdruncinat. Este vorba de cererea pe care cei 47 au adresat-o dlui Igor Corman. Cerere foarte elegant formulată: de – citez - „examinare a posibilităţii identificării unui lot de pământ de 0,5 ha în vederea construirii unui bloc locativ pentru asigurarea deputaţilor cu spaţiu locativ din cont propriu”. Pentru început, speakerul, de exemplu, ca să precizăm doar, are şi această prerogativă, de asigurare a „examinării posibilităţii identificării”?

Victor Ciobanu:
„Nu ştiu dacă speakerul este persoana indicată ca să identifice acest lot. Probabil este mai degrabă atribuţia primăriei municipiului Chişinău. Dar aţi remarcat din start unitatea de nezdruncinat. Asistăm la o solidaritate nemaivăzută, probabil doar în 2005 a fost observată în parlament aşa o unitate atunci când toţi parlamentarii au votat legea cu privire la Transnistria. Dar în acest caz era o unitate firească şi absolut, după mine, deplasată este în cazuri de rezolvare a problemelor locative ale deputaţilor, care, eu cred, nu sunt cei mai defavorizaţi din ţară, ca să-şi rezolve în asemenea mod problemele.”

Europa Liberă: Şi ce credeţi despre această unitate? Ce arată ea?

Victor Ciobanu:
„Asta arată că, de fapt, atunci când există anumite interese, deputaţii nu mai ţin de divergenţele doctrinare, chiar dacă nici nu-mi vine să le numesc doctrinare, pentru că nu se bate lumea pe doctrine aici. Dar atunci când este în faţă un interes clar şi relativ realizabil, observăm această solidaritate „de gaşcă” i-aş spune.”

Europa Liberă: S-a scris, s-a remarcat că o bună parte din deputaţii semnatari au deja case sau apartamente în capitală, în unele cazuri chiar de lux, dar şi-ar dori totuşi - cum se vede - locuinţe la preţ înjumătăţit, practic, într-un eventual bloc din centrul capitalei. Au fost deja explicaţii, unele destul de jenante, s-ar putea spune. Partidele totuşi nu pot reglementa cumva din capul locului eventualele pofte de acest gen, ca să nu se ajungă la situaţii degradante pentru imaginea lor, inclusiv electorală?

Victor Ciobanu:
„Aţi spus foarte bine. Au fost miercuri anumite explicaţii ale liderilor. Dvs. le-aţi numit jenante. După mine, au fost absolut neconvingătoare. Dacă suntem până la urmă stat de drept, toţi suntem egali în faţa legii, nu văd nici o problemă dacă un deputat, ca şi oricare alt cetăţean, trebuie să apeleze la piaţa liberă a imobilelor. Dacă are probleme locative, dacă eventual le are, pentru că s-a spus sunt deputaţi care nici nu au spaţiu locativ, dar nu am văzut aşa listă. Invers, am văzut în lista prezentată de presă mai mulţi deputaţi care au nu o singură locuinţă şi nu o singură casă. Şi atunci cu totul se întrec limitele bunului simţ, deşi nu ştiu dacă termenul de „bun simţ” este aplicabil în cazul politicienilor. Aş zice că chiar şi dintr-un spirit simplu de autoconservare într-un an electoral trebuiau să fie mai prudenţi. Mai ales pe fundalul reducerii indemnizaţiilor pentru tinerele mame asistăm la un „bonus”, ca să-i zic aşa, pentru aleşii poporului. Dar pentru ce? Pentru că s-au zbătut patru ani pentru binele nostru comun, sau pentru ce?”

Europa Liberă: Rămâne de văzut dacă vor avea şi garaje pentru maşinile de lux, care „nu există” în Republica Moldova ca şi sexul altădată în URSS. Dar liderii grupurilor parlamentare au subliniat pe de altă parte că, de fapt, totul va fi pe banii deputaţilor fără acoperiş propriu deasupra capului. Presa a scris însă că preţul pentru metru pătrat într-o eventuală casă a deputaţilor ar fi jumătăţit, adică 300 de euro, de exemplu, faţă de media pieţei de 700. Cum s-ar ajunge la o asemenea formulă mai ieftină, în centrul capitalei. Se va economisi pe materiale de construcţie? Sau nu se va plăti lotul până la urmă, deşi liderii alianţei spun că îi vor pune pe deputaţi să plătească şi lotul?

Victor Ciobanu:
„Există proiectul acesta care nu ştiu cât este de fezabil „Prima casă” cu suportul primăriei. Şi acolo, din câte am citit din presă, atunci când primăria îşi asumă anumite obligaţiuni faţă de tinerii specialişti, oricum preşul e de 500 de euro pe metru pătrat. Or, când ajungem la deputaţi chiar la 300, mă întreb iarăşi: sunt chiar cea mai defavorizată pătură socială din ţara noastră. Îmi pare că ajungem în dimensiunea aceasta morală, care nu este aplicabile complet politicului, dar până la urmă rezultă din sentimentul acesta „că totul li e permis” care este caracteristic oricărui funcţionar, de oricare nivel. Deci, dacă judecătorii au case cu 3-4 nivele şi presa scrie de ani buni şi lor nu li se întâmplă absolut nimic, păi iată că şi deputaţii facă asta. Mulţi dintre ei probabil ştiu sigur că nu se vor regăsi deja pe următoarele liste sau în următorul parlament şi, vor să-şi rezolve o problemuţă, mulţi din ei vor să aibă 2-3 apartament posibil.”

Europa Liberă: „Program naţional de locuinţe pentru tineri şi pentru familii tinere din mediul urban şi rural, program de construcţie a locuinţelor de ipotecă pentru tineri cu venituri mici prin susţinerea; majorarea, până în anul 2012, a indemnizaţiei unice la naşterea copilului, până la 10.000 lei şi a indemnizaţiei lunare de îngrijire a copilului, până la 1.300 lei.” Toate acestea au fost doar fărâme din promisiunile electorale făcute la început, ca acum să se vorbească de apartamente la preţ preferenţial pentru deputaţi şi despre alte lucruri considerate drept ruşinoase. Parcă s-ar cere un vot de protest. Dar există foarte multă lume care zice că acest vot de protest nu ar fi raţional de vreme ce o pedeapsă electorală pentru actuala guvernare ar însemna renunţarea la integrarea europeană. Un fel de impas, nu?

Victor Ciobanu:
„Eu chiar nu cred că aici putem face o legătură între integrarea europeană şi rezolvarea problemelor personale ale deputaţilor. Sunt lucruri din dimensiuni absolut diferite. Vorba e că dacă ani de zile vorbim de integrarea europeană, atunci să luăm exemplu de la ţările care sunt deja acolo. De exemplu, deputaţii din Suedia, din câte am citit, nu au nici un fel de privilegii. Or, moldoveanului nu-i stă bine dacă nu are maşină cu girofar, cu pază etc. Or, ne amintim bine că premierul Suediei umbla pe jos.”

Europa Liberă: I-am văzut ieri pe liderii alianţei supăraţi pe presă că ar reflecta tendenţios acest subiect, că cu rea-credinţă ar fi scos în faţă lucruri negative despre asta şi ei au ţinut să scoată justificările.

Victor Ciobanu:
„Presa îşi face meseria. Deci, ea semnalizează anumite abateri, abuzuri, pe care le admite guvernarea. Or, ca să nu se supere, ar fi firesc să nu facă astfel de mişcări nejustificate. Chiar într-un electoral nu realizează că aceste lucruri sunt penalizate? După atâtea scandaluri câte au mai fost? Or, observăm că ies decizii de acest fel pe bandă rulantă. Ba cu maşinile de lux, care vor fi impozitate într-un mod preferenţial. Vice-ministrul face o explicaţie, după asta spune că nu sunt maşini de lux, ci nişte camionete. Deci, lucruri care pot fi evitate din start. Sau scrieţi legea aşa cum trebuie. Ce pretenţii pot fi faţă de presă, care de fapt constată nişte fapte.”

Europa Liberă: Aţi scris despre acest caz, aţi avut chiar şi dificultăţi de alegere a calificativului nimerit pentru asemenea gesturi în vremuri destul de tensionate pentru regiune şi Republica Moldova – aţi ales un calificativ „rusesc-imperial”: „hamstvo”. În calitate de comentator, observator politic: mai e timp pentru a drege busuiocul, cum s-ar spune până la data alegerilor următoare?

Victor Ciobanu:
„Guvernarea va face-o oricum, fiindcă este obligată. Ieri conferinţa de presă la care au apărut aceste întrebări care i-au deranjat pe lideri, de fapt a fost consacrată altei intenţii: că formăm alianţe la nivel local, că mergem în Europe, deci lupta se va da contra „duşmanului” intern şi „duşmanului” extern ş.a.m.d. Solidaritatea aceasta a coaliţiei există, probabil va fi o campanie mai amplă de informare a cetăţenilor. Dar vedeţi că „diavolul până la urmă în detalii se găseşte”. Pentru mine era firesc dacă o solidaritate de acest fel exista dacă stăteau deputaţii de dimineaţă până seara şi discutau care este situaţia acum - de război, de ostilitate între Rusia şi Ucraina, cum ne afectează pe noi - şi votau în mod solidar anumite chestiuni. Poate trebuie să schimbăm doctrina militară, poate altceva. Astea erau momentele care trebuiau să fie discutate şi nu nişte chestii chiar bizare, ca să zic aşa.”
XS
SM
MD
LG