Linkuri accesibilitate

Deputaţii s-au gândit să-și tragă câte un apartament de lux în centrul Chișinăului la prețuri de chilipir (Adevărul)


Excluderea din Codul Electoral a prevederii care permite votarea în baza pașaportului sovietic (Unimedia)



În editorialul său din „Adevărul” întitulat „Operaţiunea apartamentul II”, Valentina Basiul aminteşte că și în 2004-2005, la final de mandat, deputaţii s-au gândit să-și tragă câte un apartament de lux în centrul Chișinăului la prețuri de chilipir. Faptul că aleșii poporului din „cel mai pro-european” Parlament de la Chișinău au mers pe aceeași schemă ca și comuniștii lui Voronin și că în lista pentru „operațiunea apartamentul II” se regăsesc atât reprezentanții puterii, cât și ai opoziției denotă o atitudine, crede autoarea. În loc să gândească proiecte imobiliare speciale pentru tineri și alte categorii sociale, așa cum au promis în campania trecută, ei și-au aranjat de-o casă pentru ei, scrie Valentina Basiul.

Portalul Curentul.md face trimitere la o scrisoare prin care reprezentanţii Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene au informat la 17 februarie 2014 angajaţii ambasadelor şi consulatelor acreditate în Republica Moldova că de la începutul acestui an pot beneficia de serviciile Salonului VIP al Aeroportului doar contra plată. Oficialii de la minister explică faptul că modificările au intervenit în legătură cu concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău din 30 mai 2013.

Portalul „Unimedia” notează că Guvernul a aprobat miercuri, 12 martie, un proiect de lege cu privire la excluderea din Codul Electoral a prevederii care permite votarea în baza pașaportului sovietic, începând cu 1 septembrie 2014. Totodată, deținătorii de pașapoarte sovietice vor putea obține până la acea dată buletine de identitate fără să achite taxa de stat obligatorie, în regim simplificat şi chiar la domiciliu. La 1 iulie 2013, în Republica Moldova erau înregistraţi circa 220 de mii de deţinători ai paşapoartelor de tip sovietic, precizează „Unimedia”.


Reporterul Iurie Sanduţa scoate la iveală într-o investigaţie publicată în „Ziarul de Gardă” că judecătoarea Tamara Chişca-Doneva de la Curtea Supremă de Justiţie şi soţul ei, Vasile Chişca, inspector principal la Vama Leuşeni, locuiesc într-o casă din sectorul Râşcani estimată la 7- 8 milioane de lei. Ei mai deţin nouă terenuri, un automobil Hyundai Santa Fe, un Mercedes E 220 şi bonuri patrimoniale într-o societate pe acţiuni. Totodată, scrie Iurie Sanduţa, familia Chişca figurează în calitate de persoane afiliate în mai multe rapoarte ale BC Victoriabank prin intermediul unei firme, iar potrivit paginei web a unei companii germane, specializate în comercializarea hranei pentru câini şi pisici, pe adresa unde locuieşte magistrata este înregistrată o firmă din R. Moldova, reprezentantă a companiei germane Happy Dog.


„Procurorul de Strășeni, sărac în declarații, dar cu mașini de lux și casă de milioane, construită din dosare penale” – titrează „Ziarul de Gardă”. Autorul, Victor Moşneag, scrie că Alexandru Rață, procuror de Strășeni, este sărac lipit pământului, conform declaraţiei cu privire la venituri şi proprietăţi, depusă la început de 2013. În realitate, însă, locuieşte într-un imobil de milioane, iar membrii familiei sale se plimbă cu maşini de lux. „Un cetăţean care a avut un dosar penal, gestionat de Procuratura Străşeni, admite că, atunci când procurorul îşi construia casa, i-a oferit acestuia, la cerere, mai multe materiale de construcţie, iar în rezultat, dosarul penal i-a fost clasat”, precizează „Ziarul de Gardă”.
XS
SM
MD
LG