Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană propune scutiri de taxe pentru exporturile ucrainene


O măsură temporară menită să ajute pe termen scurt economia în derivă a Ucrainei.



Comisia Europeană a propus noi ajutoare economice pentru Ucraina: scutiri de taxe de jumătate de miliard de dolari pe an la exportul de produse ucrainene pe piața comunitară. Odată cu această propunere, Bruxelles-ul a sugerat și un nou calendar pentru asocierea politică și integrarea economică a Ucrainei post-Ianukovici cu Uniunea Europeană.

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a spus că scutirile de taxe pentru exporturile ucrainene vor reprezenta o măsură „concretă și tangibilă” pe care o poate lua Uniunea Europeană în ajutorul Ucrainei post-Ianukovici, pe de asupra ofertei de ajutoare financiare și împrumuturi de 15 miliarde de dolari făcută deja.

Vorbind după decizia de marți a Comisiei, Barroso și-a exprimat speranța ca adoptarea scutirilor va trece rapid prin Consiliul și Parlamentul europene: „Sper cu tărie ca întregul proces legislativ să poată fi parcurs înainte de ultima ședință plenară a Parlamentului European care va avea loc în aprilie, așa încât măsura să poate fi pusă în aplicare înainte de luna iunie anul acesta”.

Uniunea Europeană decisese deja că poate semna capitolele politice ale Acordului de Asociere cu Ucraina „imediat” după alegerile prezidențiale ucrainene de la sfârșitul lunii mai și formarea noului guvern la Kiev.

Scutirea de taxe plănuită de Comisia Europeană este o măsură temporară pentru ajutarea pe termen scurt a economiei în derivă a Ucrainei, care depinde masiv de livrările energetice rusești, iar lichiditățile pentru achitarea consumului energetic și altor datorii externe i se epuizează rapid.

Comisarul european pentru comerț Karel De Gucht a spus că scutirea de taxe este gândită să rămână în vigoare cel puțin până la 1 noiembrie, dată până la care Uniunea Europeană se așteaptă să semneze cu Ucraina Acordul de Asociere integral, care include liberalizarea comerțului: „Acest sistem unilateral nu este un substitut pentru zona de liber schimb aprofundat și comprehensiv din propunerea noastră inițială pentru Ucraina. Obiectivul rămâne un acord complet de comerț liber. Pe termen mediu și lung, numai un asemenea acord va moderniza economia Ucrainei, îi va insufla o viață nouă și va construi legături comerciale cu Europa care vor oferi un viitor economic mai luminos și stabil tuturor ucrainenilor”.

Dacă propunerea Comisiei Europene este aprobată, vor fi eliminate unilateral tarifele la importul unei game largi de produse, inclusiv produse agricole, alimentare, textile și industriale, sau 80% din exporturile ucrainene. Exportatorii ucraineni vor putea face economii estimate la 487 de milioane de euro pe an datorită exporturilor fără taxe pe o piață de jumătate de miliard de consumatori.

Schimburile comerciale cu Ucraina de 38,3 miliarde de dolari în 2012 sunt mici din perspectiva Uniunii Europene. Dar pentru Ucraina, Uniunea Europeană este cel mai mare partener comercial, întrecând puțin Rusia.

Comisarul Karel De Gucht a spus că propunerea Comisiei Europene de reducere a tarifelor include elemente de protecție împotriva unor abuzuri: „Desigur că am inclus anumite condiții pentru a preveni abuzuri din partea unor terțe țări. Dacă mărfuri rusești vor veni în Europa prin Crimeea, ele vor fi desigur excluse. Dar dacă sunt produse din Crimeea ca atare, vor beneficia de tăierea tarifelor”.

Dar pot exista și alte riscuri, atât pentru Ucraina cât și pentru Uniunea Europeană, comentează agenția Reuters. Rusia poate răspunde cu interdicții de import pentru produsele ucrainene pentru a presa Kievul. Sau se poate plânge la Organizația Mondială a Comerțului că Uniunea Europeană este excesiv de generoasă cu un partener comercial în afara acordurilor semnate.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG