Linkuri accesibilitate

Tensiuni între Congresul american și CIA


La cartierul general al CIA de la Langley, Virginia
La cartierul general al CIA de la Langley, Virginia

Analisti spun că între CIA și comisia specializata din Senat, raporturile s-au menținut tensionate încă din anii '70.



Un conflict pare sa se fi declansat intre Agentia Americana de Informatii, CIA, si comisia care o monitorizeaza in Senatul american. Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela, despre evenimentele în curs.

Senatoarea Dianne Feinstein, presedinta Comisiei pentru Informatii a fost si este o infocata aparatoare a serviciilor specializate
Dianne Feinstein la o audiere în Senatul american în 2013
Dianne Feinstein la o audiere în Senatul american în 2013
americane, chiar si cind acestea erau criticate din mai toate colturile spectrului politic. Acum insa senatoarea este mîniata de afirmații nedovedite că CIA-ul ar fi violat Constitutia amestecindu-se in investigatia Congresului, care viza anumite practici ale agentiei.

Asta ar putea duce la o mai atenta privire a Congresului catre CIA, ultima data cind asa ceva s-a intimplat a fost in 1975 cind senatorul de Idaho, Frank Church, a initiat o ancheta in perioada care a urmat cazului Watergate si incheierii razboiului din Vietnam.

Senatoarea Feinstein a explicat ieri ca comisia pe care o conduce a investigat agentia de spionaj si practicile acesteia de detentie si interogare, care au inceput in 2002, in timpul presedintiei Bush. In timpul investigatiei, spune senatoarea, agentia nu a oferit acces la documente la care Congresul avusese acces anterior si a penetrat computere la care se lucra.

Între timp, acest caz a fost inaintat Ministerului Justitiei. Senatoarea Feinstein a aparat legalitatea practicilor de investigare folosite de stafful comisiei sale. Ea crede ca amestecul CIA in investigatie ar fi violat separarea puterilor in stat, acuzind agentia ca i-ar fi intimidat personalul.

Directorul CIA, John Brennan a negat ca s-ar fi incercat pertubarea investigatiei sau că computerele personalului ar fi fost penetrate. Analisti spun ca intre CIA si comisia specializata din Senat, raporturile s-au mentinut tensionate inca din anii 70. Cu exceptia cazului „Iran Contra”, din timpul administratiei Reagan, comisia senatoriala nu a efectuat investigatii ample si costisitoare.

Colegii democrati ai senatoarei Dianne Feinstein o sprijina. La fel si doi republicani, John McCain si Lindsey Graham. Acesta din urma a spus „Daca e adevarat, atunci e ceva de genul celor intimplate cu Nixon”. McCain a aratat ca se impune o investigatie independenta si ca daca alegatiile lui Feinstein se adeveresc vor trebui sa existe consecinte. Alti republicani sustin ca inca nu se stie foarte bine ce s-a intimplat si circula informatii contradictorii despre elementele factuale ale cazului.
XS
SM
MD
LG