Linkuri accesibilitate

Un mini-Euromaidan de la Cernăuți urmărește cu neliniște tulburările pro-ruse din sud-estul Ucrainei


Malanca proeuropeană la Cernăuţi, 14 ianuarie 2014
Malanca proeuropeană la Cernăuţi, 14 ianuarie 2014

În exclusivitate la Europa Liberă, de pe Euromaidanul din Cernăuţi.


Locuitorii regiunii Cernăuți din Ucraina unde locuiește o importantă minoritate românească au avut propria lor mică euro-revoltă. Mai puțin dramatic decât cel de la Kiev, Euromaidanul de la Cernăuți a dus la demisia pașnică a guvernatorului, Mihail Papiev la sfârșitul lunii februarie și la interzicerea simbolică a Partidul Regiunilor și celui Comunist. Corespondenta Europei Libere Diana Răileanu a găsit acum la Cernăuți o situație aparent mai calmă decât în regiunile cuprinse de turbulențe din estul Ucrainei. Dar starea de neliniște și incertitudine pare pregnantă.

„Maidan, йди сюди”, strigă un activist după Maidan - un câine al străzii, care a fost adoptat de activiştii din Cernăuţi în noaptea de 18 spre 19 februarie, când la Kiev se anunţau primele victime ale ciocnirilor violente dintre protestatarii anti-guvernamentali şi forţele de ordine.

Câinele Maidan
Câinele Maidan
„Urla ca un lup în acea seară. A venit la noi şi de atunci nu ne părăseşte”, povesteşte Ivan Hrapko, activist pe care l-am întâlnit în centrul oraşului. Astăzi, câinele Maidan a devenit un simbol al manifestanţilor din Cernăuţi – paşnici, calmi, dar pe poziţii, gata să meargă şi în Crimeea pentru a apăra integritatea teritorială a Ucrainei.

În Piaţa centrală din Cernăuţi se găseşte cortul activiştilor grupului „Euromaidan”, care supraveghează ordinea publică în oraş. Majoritatea dintre ei au fost şi la Kiev, alăturându-se protestelor împotriva regimului Ianukovici. Ivan Hrapko se numără printre ei. Le-a dus manifestanţilor de la Kiev medicamente, alimente şi alte produse oferite de locuitorii oraşului. Nu s-a întors cu mâinile goale din capitală, a adus drapelul Ucrainei pe care e scris cu o cariocă neagră „Чернівці” şi care i-a însoţit pe protestatarii de la Kiev. Drapelul e pus astăzi la loc de cinste în cortul improvizat în centrul oraşului. Cît au de gând să stea de veghe, îl întreb?

Mini-Euromaidan la Cernăuți
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:13 0:00


„Vom sta aici până când vom fi siguri că a fost restabilită pacea în ţara noastră. Noi luptăm pentru ordine în ţară, pentru o Ucraină europeană. Vrem să avem încredere în conducerea statului, că liderii politici şi elita politică va face tot posibil ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană şi, mai important, să fie recunoscută ca fiind un stat european nu doar pe harta, iar noi, ucrainenii vom fi recunoscuţi ca cetăţeni ai Europei.”

Ivan Hrapko, intervievat de Diana Raileanu
Ivan Hrapko, intervievat de Diana Raileanu
Activiştii „Euromaidan” dorm în cort, la podea, încălzindu-se la o sobă improvizată, o aşa numita „burjuikă”, iar meniul zilei este unul modest, gătit din alimentele aduse de orăşeni. O tânără voluntară pe care am întâlnit-o în cortul din centrul Cernăuţiului, le pregăteşte de mâncare activiştilor. Ieri, bunăoară, a gătit a supă de legume şi plov din orez:

„Vin zi de zi să-i susţin pentru că împărtăşesc aceleaşi valori. Îmi doresc ca lucrurile să revină la normal în Ucraina şi cred că viitorul ţării noastre este în Europa”, spune ea.

Zi de zi activiştii „Euromaidan” monitorizează informaţiile apărute în mass-media despre revoltele care au cuprins întreaga ţară. Ivan Molodoi, de exemplu, este deranjat că manifestanţii ucraineni sunt numiţi fascişti şi nazişti de unele instituţii de presă ruseşti:

„Din păcate, observ paradox. Atunci când ruşii îşi iubesc ţara ei sunt numiţi patrioţi, însă atunci când ucrainenii îşi apără ţara sunt numiţi nazişti sau fascişti. Da, eu îmi iubesc ţara, limba şi poporul. Însă respect celelalte naţiuni care locuiesc în ţara mea, în măsura în care ele mă respectă pe mine.”

În piaţa din centrul oraşului Cernăuţi
În piaţa din centrul oraşului Cernăuţi
Locuitorii din Cernăuţi urmăresc îngrijoraţi nu doar protestele care au cuprins întreaga ţară. Riscul divizării Ucrainei şi o eventuală anexare a Crimeii la Federaţia Rusă este inacceptabilă pentru majoritatea cernăuţenilor cu care am stat de vorbă:

„E o nebunie ce se întâmplă. E ocupaţie! Acolo nu se ţine cont de lege şi sunt încălcate toate normele internaţionale de către puterea de la Moscova.”

„Partea din Est vrea să fie cu Ucraina, numai că se vâră Rusia, dar ei toţi vor să fie cu Ucraina pentru că noi suntem oameni din Ucraina şi toţi vrem să trăim bine. La noi, cine vine în Ucraina, nimeni nu este supărat, are parte de ajutor. Eu ştiu că toată Ucraina trebuie să fie grămadă. Noi suntem spre Europa, pentru asta s-a vărsat sânge la Kiev, pentru Europa.”

„Ruşii sunt un popor paşnic şi foarte prietenos. Problema, din păcate, e în oamenii care sunt la putere. Noi vrem să trăim bine cu moldovenii, cu ruşii, iar Ucraina să se numere printre ţările Uniunii Europene. Nu avem nevoie de ambiţiile imperiale ale Federaţiei Ruse.”

Între timp, autorităţile din Cernăuţi au anunţat că se pregătesc să găzduiască zilele acestea peste trei sute de familii din Crimeea care s-au văzut silite să-şi părăsească casele din cauza situaţiei tensionate din peninsulă.

* În zilele următoare vom difuza și alte reportaje de la Cernăuți ale Dianei Răileanu, mai ales despre viața comunității românești. Iar pe pagina noastră din internet, la europaliberă.org veți putea găsi galerii foto și înregistrări video semnate de Tatiana Ețco.
Previous Next

XS
SM
MD
LG