Linkuri accesibilitate

Antirusismul presei româneşti (Vasile Ernu/Adevărul)


În dialog cu istoricul Igor Caşu despre represiune şi rezistenţă în fosta RSSM (Observatorul Cultural).



Saptamanalul Observator Cultural publica un interviu cu istoricul Igor Casu, pornind de la recentul sau volum despre represiune si rezistenta in fosta Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca. Istoricul s-a documentat in arhivele KGB din Republica Moldova, deschise cercetatorilor din 2010, prin decizia presedintelui de atunci, Mihai Ghimpu, precizeaza Ovidiu Simonca, jurnalistul care consemneaza acest dialog. Igor Casu vorbeste despre programul care finanteaza aceste studii menite sa formeze treptat „o noua generatie de oameni care gandesc critic” - o cooperare intre Elvetia si tari din Est. „Dincolo de cunoaşterea trecutului, este nevoie de asemenea cărţi ca să educi la tânăra generaţie sentimentul civic, de respectare a drepturilor omului” (spune Casu). Intrebarile lui Ovidiu Simonca se refera si la Ucraina, la impactul situatiei de acolo asupra Republicii Moldova. Tara se bucura de o atentie suplimentara din partea Uniunii Europene, dupa esecul legat de Ucraina, de la Vilnius, considera Igor Casu. Ar fi vorba chiar de ingaduinta, pentru ca, de pilda, in privinta luptei anticoruptie tara nu sta deloc bine, totusi a fost clasata pe primul loc intre tarile din Parteneriatul estic.

Intr-un articol publicat in sectiunea de bloguri a ziarului Adevarul, scriitorul Vasile Ernu sustine ca presa româneasca ar fi adoptat un ton de-a dreptul isteric in privinta Ucrainei. Un „ton alarmist”, de „un antirusism care face imposibilă orice formă de judecată şi analiză a situaţiei”. In opinia sa, lucrurile sunt mult mai nuantate. Ca dovada, povesteste intamplarea cu comandantul navei militare ucrainene care a refuzat recent sa se predea rusilor in Crimeea. Un rus nu se preda niciodata, ar fi spus el si ar fi intonat... imnul Ucrainei, fiind laudat chiar de amiralul rus pentru patriotism si respectarea juramantului militar.

Daca Crimeea va fi rupta din Ucraina, tara va deveni un stat slab, dependent, fără o poziţie geopolitică avantajoasă, ceea ce este chiar scopul Rusiei - arata fostul premier român Mihai Razvan Ungureanu intr-un interviu acordat la Adevarul Live. Domnia sa este convins ca, incepand cu Transnistria, Rusia a declansat operatiunea de recuperare a avanposturilor sale din perioada sovietica, iar Crimeea este unul dintre ele. Mihai Razvan Ungureanu spera ca actualul premier Victor Ponta nu va da curs proiectului pe care îl are, de a merge în vizită la Moscova. „Sper că se va reţine. Ministerul Afacerilor Externe are tact şi reţinere, vocea MAE trebuie ascultată în acest moment”, a indemnat politicianul.

Si pentru un alt comentator de la Adevarul, Razvan Munteanu, ruperea Ucrainei este varianta cea mai proasta. Cum ar fi si foarte costisitoare pentru Rusia, care ar trebui sa inglobeze atat Crimeea cat si estul Ucrainei, Razvan Munteanu crede ca Moscova ar prefera Ucraina in actualele ei granite, dar cu o organizare care sa-i permita control integral. Partitia economica a regiunilor ar fi solutia. Ucraina n-ar mai ajunge in Uniunea Europeana, avand un conflict inghetat in Crimeea. In plus, alte regiuni din Europa, precum Bavaria sau Voivodina, s-ar putea sa fie tentate de autonomizarea economica.
XS
SM
MD
LG