Linkuri accesibilitate

„Statul nu are bani pentru creşterea copiilor” (Adevărul)


Supliment-ghid „Uniunea Europeană în Moldova” (Kommersant.md).



Statul nu are bani pentru creşterea copiilor” – titrează „Adevărul” drept concluzie pe marginea întrevederii ministrului Muncii, protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, cu mamele care au protestat la sfârşitul săptămânii trecute împotriva modificării formulei de calcul a îndemnizaţiei pentru maternitate şi care au plecat de la întâlnirea cu ministrul la fel de nemulţumite precum au venit. „Protestul proaspetelor mămici va ajunge în curând la Curtea Constituţională şi la Consiliul Antidiscriminare”, mai notează autoarea.

Ediţia românească a aceluiaşi ziar publică un „plan de război al lui Putin”, aşa cum este văzut de vice-amiralului Igor Kabanenko, fost şef-adjunct al Marelui Stat Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. Planul ar avea ca obiectiv final, între altele, crearea prin forţă armată a unei „linii de control Lugansk-Doneţk-Nikolaev-Odesa-Tiraspol, blocându-se astfel accesul Ucrainei la Marea Neagră”. Autorul care prezintă acest plan atenţionează că acesta trebuie analizat sub aspectul credibilităţii de cei abilitaţi oficial pentru asta şi că discernământul este stringent necesar aici în condiţiile războiului informaţional. Dar, spune autorul, „dacă scenariul de mai sus este veridic şi va fi pus în practică, mai avem 14 zile, două săptămâni, până când Republica Moldova va fi atrasă în conflict”.

„Republica Moldova, în alertă”- este titlul unui articol semnat în „Jurnal de Chişinău” de Vadim Vasiliu, care susţine că „intrarea Ucrainei în incapacitate de plată va avea asupra Republicii Moldova consecinţe comparabile cu cele pe care aceasta le-a suferit în urma embargoului din 2006”. Potrivit autorului, „preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, va convoca în zilele următoare Consiliul Suprem de Securitate în cadrul căruia se vor discuta probleme de securitate în contextul ultimelor evenimente din Ucraina şi provocărilor din regiunea transnistreană”.

„Kommersant.md” publică un supliment-ghid în cadrul unui proiect special – „Uniunea Europeană în Moldova” – realizat cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii la Chişinău. Ghidul îşi propune să răspundă la un maximum de întrebări ce ţin de integrarea europeană. „Ce va fi cu eurointregrarea Republicii Moldova? Cine câştigă în urma abolirii vizelor pentru UE? Cum UE ajută la modernizarea economiei moldoveneşti? Pentru ce sunt cheltuiţi banii europeni? – sunt doar câteva întrebări la se oferă răspunsuri în ghidul aflat la prima ediţie.

Autorul unui articol publicat de agenţia „Regnum”, Victor Sergheev, conchide în finalul textului său că „Republica Moldovenească Nistreană este un reper deosebit în cuprinsul civilizaţiei ruseşti multinaţionale. Pe parcursul câtorva secole deja importanţa acesteia în sistemul de apărare şi securitate al Rusiei, de asigurare a diverselor aspecte ale existenţei sale este greu să o apreciezi la justa valoare. În consecinţă, Rusia trebuie să acorde Transnistriei o atenţie exclusiv de înaltă. […] Ne exprimăm speranţa că actuala Transnistrie nu va rămâne fără atenţia cuvenită din partea Rusiei, care se apăra ea însăşi în acest fel”, apreciază autorul în contextul evenimentelor din Ucraina.

Istoricul şi politologul Armand Goşu remarcă între altele în articolul său din publicaţia „Revista 22” că „problema Bucureştiului în relaţia cu Kievul este că, în afară de chestiunea minorităţii române din Ucraina, n-are altceva pe agenda bilaterală. Fiind prizoniera acestui unic punct de pe agendă, România în mod obiectiv devine aliata Rusiei, singura care are forţa să promoveze problematica drepturilor minorităţilor din Ucraina şi să obţină concesii din partea Kievului”.

„Ziarul de Gardă” publică în ediţia sa electronică un articol investigaţie care îşi propune să răspundă la întrebarea „Cum s-a îmbogăţit Elena Neaga, procurorul „vedetă” de la Străşeni?” „Morţi suspecte, fără vinovaţi. Toate astea pe timpul „domniei” la Procuratura Străşeni a cuplului Eduard Maşnic/Elena Neaga. Surse din structurile de drept afirmă că, de fapt, acele dosare muşamalizate ar fi contribuit la îmbogăţirea procuroarei, retrogradată din funcţie pe 4 martie, după ce şi-a etalat averea de milioane pe un site de socializare”, menţionează autorul, Victor Moşneag.
XS
SM
MD
LG