Linkuri accesibilitate

Grădina îmbibată cu dejecţii


Sîntem încă în Evul Mediu din multe puncte de vedere.



Noi acum ne integrăm viforos în Uniunea Europeană, stimaţi ascultători. Noi aşteptăm mirifica abolire a vizelor. Deşi nu mişcăm un deget pentru a curma hoţia şi corupţia, credem că abolirea vizelor ne va primeni viaţa. Să sperăm, deşi e limpede de pe acum că nu se va schimba mai nimic atîta timp cît mişmaşul e în capul mesei.

De fapt, noi mai sîntem încă în Evul Mediu din multe puncte de vedere. Zilele astea am văzut în provincie, într-un sat moldovenesc, o grădină îmbibată cu… dejecţii. Să vă explic minunea. Eram în ograda unui prieten cînd un miros pestilenţial, venit dinspre grădina vecinilor, ne-a învăluit şi aproape că ne-a făcut să vomităm.

„Ce miros o fi acesta?” am întrebat, simţind că ameţesc.
„Păi, e o groapă cimentată în grădina vecinilor în care se scurg dejecţiile din WC-ul casei. Şi nu ar fi asta o problemă mare… Dar hai să-ţi arăt, că vecina e acolo…” mi-a spus amicul şi m-a îndemnat să ne apropiem de gardul care separa grădinile.

M-am holbat peste gard şi am văzut o scenă halucinantă. Vecina aceea dăduse la o parte placa metalică ce acoperea groapa plină cu dejecţii. Apoi luă o căldare pe care o cufundă în mizerii. Şi, în sfîrşit, aruncă dejecţiile din căldarea plină în grădina din faţa casei, lîngă tulpina unui copac. După ce gospodina aruncă vreo 20 de căldări cu dejecţii în propria grădină, groapa cimentată redeveni încăpătoare şi femeia o acoperi cu placa metalică.

Preţ de cîteva minute am rămas cu ochii ţaglă, încercînd să „diger” bizareria. Apoi, l-am întrebat pe amicul meu de ce doamna aceea nu cheamă o autospecială ca să evacueze dejecţiile.

„Problema e că maşina ar costa-o vreo 250 de lei. Ea nu vrea să plătească şi, ori de cîte ori i se umple groapa, împrăştie dejecţiile prin grădină. E mai ieftin aşa…”
„Dar în felul acesta ea îşi murdăreşte solul. Şi văd că mai are şi o fîntînă…” am îngăimat.
„Cred că o doare-n cot. De fapt, amice, dacă stau să mă gîndesc mai bine, closetul rudimentar din fundul grădinii e o treabă mult mai avansată şi mai bună decît extragerea cu căldarea din groapă a dejecţiilor…” zise cu năduf gazda.

Am consimţit imediat. Omul avea perfectă dreptate.
Multe bizarerii am văzut în anii tranziţiei, dar aşa ceva nu mai văzusem.
XS
SM
MD
LG