Linkuri accesibilitate

Rusia își consolidează controlul militar în Crimeea


Secretarul de Stat american, John Kerry i-a spus la telefon ministrului rus de externe Serghei Lavrov că anexarea Crimeii „va închide orice spațiu rămas pentru diplomație”. Convorbirea telefonică a avut loc pe fundalul relatărilor despre consolidarea controlului militar rus asupra peninsulei ucrainene, la peste 10 zile de la începutul incursiunii.
Grănicerii ucraineni au anunțat că „militarii Federației Ruse” au ocupat în zori un nou post de grăniceri în Crimeea, baza Cernomorske pe coasta de vest a peninsulei.
Sâmbătă, la intrarea în peninsulă s-au tras focuri de avertisment în aer pentru a împiedica o misiune de 40 de observatori neînarmați ai OSCE să pătrundă în Crimeea înainte de referendumul de secesiune plănuit de autoritățile pro-ruse pentru 16 martie.
Tot sâmbătă, agenția Reuter a filmat un convoi cu sute de militari ruși într-un convoi de 50 de camioane, fără însemne de identificare, intrând în plină zi într-o bază din apropierea capitalei regiunii, Simferopol.
Președintele american, Barack Obama a încercat între timp să dea asigurări de sprijin liderilor țărilor baltice, discutând la o conferință prin telefon cu președinta lituaniană, Dalia Grybauskaite, președintele leton, Andris Berzins și cel eston Toomas Hendrik Ilves.
XS
SM
MD
LG