Linkuri accesibilitate

Cum rezonează la Tiraspol evenimentele din Crimeea


„Chişinăul se apropie tot mai mult de momentul în care va trebui să facă alegerea decisivă între aspiraţiile sale europene şi integritatea sa statală.”


Serviciul de Informaţii şi Securitate a spus că în următoarea perioadă ar putea exista provocări în stânga Nistrului. Șeful SIS, Mihai Balan a vorbit astăzi la Comisia parlamentare pentru securitate naţională. Joi seara, Rusia a avertizat, prin vicepremierul rus Dmitri Rogozin, împotriva încălcării drepturile cetățenilor săi din Transnistria. Într-o postare pe Twitter, oficialul rus, care este emisarul special al Kremlinului în chestiunea transnistreană, a spus că „pe fondul crizei din Ucraina orice tentativă de îngrădire a comunicării dintre regiunea transnistreană și restul lumii ar fi o amenințare directă la securitatea și libertățile constituționale ale celor 200.000 de cetățeni ruși cu domiciliul permanent în regiunea transnistreană. Rusia nu va uita niciodată că este garantul drepturilor constituționale ale cetățenilor săi”, a mai spus Rogozin pe Twitter. Ce reacții există în regiunea transnistreană?

Într-un interviu pentru postul de televiziune „Rossia 24”, şefa diplomaţiei din Tiraspol, Nina Ştanski, a spus că locuitorii regiunii transnistrene urmăresc cu îngrijorare evenimentele din Ucraina. „Este vecina noastră, iar o treime a populaţiei în Transnistria e de etnie ucraineană şi aici sunt peste 100 de mii de cetăţeni ai Ucrainei, care au trăit şi ei tragedia şi înţeleg că nu poţi să atingi un scop politic, plătind pentru asta cu vieţi omeneşti”, a spus Ştanski, exprimându-şi speranţa că situaţia din Ucraina se va stabiliza.

Nina Ştanski
Nina Ştanski
În acelaşi interviu, Nina Ştanski s-a plâns că Chişinăul ar face presiuni asupra Tiraspolului, o nouă provocare fiind, în cuvintele sale, apropiata liberalizare a comerţului Moldovei cu Uniunea Europeană. Transnistria a ales prin referendum să fie independentă şi să adere cândva la Rusia şi numai Rusia, acum, ca şi cu 20 de ani în urmă, este singurul garant al păcii pe ambele maluri ale Nistrului”, a spus şefa diplomaţiei nerecunoscutei republici.

L-am întrebat pe expertul din Tiraspol Vladimir Iastrebceak, care a condus şi el, în trecut, externele din Tiraspol, cum se poate „citi” avertismentul lansat de vicepremierul rus Dmitri Rogozin împotriva oricăror încercări de a izola Transnistria. În opinia lui Vladimir Iastrebceak, o asemenea declaraţie era de aşteptat, pentru că Rusia şi-a exprimat în repetate rânduri sprijinul faţă de cetăţenii săi din regiune. În ceea ce priveşte viitorul regiunii transnistrene, în contextul crizei din Ucraina, el a spus:

Vladimir Iastrebceak
Vladimir Iastrebceak
„Totul va depinde de evoluţia proceselor regionale, de faptul dacă participanţii la aceste procese vor fi în stare să audă vocea Transnistriei. Fiindcă situaţia din Crimeea nu este spontană, ci este o urmare a faptului că noile autorităţi de la Kiev, care-şi arogă legitimitatea, nu au vrut să audă glasul unor subiecţi din Ucraina. Cred că acest lucru este valabil şi în cazul nostru. Evoluţia situaţiei va depinde în mare măsură de faptul dacă autorităţile Moldovei vor auzi poziţia părţii transnistrene, dacă în aspiraţiile lor de integrare europeană vor ţine cont şi de interesele legitime ale Transnistriei. Acum mingea este în terenul Chişinăului şi multe vor depinde de cât de conştient este Chişinăul, dar şi Bruxellesul, de acele probleme cu care se vor confrunta în dialogul cu Tiraspolul, odată cu apropierea de momentul semnării acordului de asociere la Uniunea Europeană.”

Vladimir Iastrebceak mai spune că Chişinăul va avea de suportat consecinţe, dacă va utiliza viitorul regim de comerţ liber cu Uniunea Europeană în calitate de instrument de presiune asupra Tiraspolului, şi că este foarte probabilă şi o reacţie din partea Moscovei. Potrivit expertului de la Tiraspol, Chişinăul se apropie tot mai mult de momentul în care va trebui să facă alegerea decisivă între aspiraţiile sale europene şi integritatea sa statală.
Previous Next

XS
SM
MD
LG