Linkuri accesibilitate

„Azi vindeţi, mâine aveţi embargo, apoi iar reveniţi şi noi nu putem lucra cu un partener instabil...”


Ce gîndesc doi producători de vinuri din Găgăuzia, Vasili Ichizli și Anatolie Cobzac, despre anunțul ridicării selective a embargoului pus de Rusia asupra exporturilor moldovenești.


Ministrul agriculturii, Vasile Bumacov a declarat Europei Libere că autoritățile moldovene nu controlează exporturile de vinuri făcute pe piața rusă din regiunea transnistreană, dar că autonomia găgăuză nu va putea relua exporturile fără concursul Chișinăului. Ministrul a vorbit joi, în urma anunțului difuzat de Serviciului Sanitar rus că a permis ca în primele două luni ale anului să fie importate din regiunea transnistreană pe piața rusă 13 loturi, sau peste 56 de mii de litri de vin. La aproape cinci luni de embargou împotriva vinurilor moldovenești, Rospotrebnadzor a mai spus că examinează posibila reluare a importurilor din autonomia găgăuză la solicitarea bașcanului Mihail Formuzal. Autoritățile ruse au lăudat deja cinci companii găgăuze.

Am stat de vorbă cu reprezentantul companiei „Invinprom” din Comrat Vasili Ichizli, pe care l-am întrebat, întâi de toate, dacă a auzit că Federaţia Rusă ar putea ridica restricţiile pentru importul vinurilor de la 5 companii vinicole din Găgăuzia, printre care şi cea pe care o reprezintă:

Vasili Ichizli: „Din câte cunosc, există o asemenea decizie din partea Federaţiei Ruse. Dar nu ştim cum şi dacă va fi realizată. Iniţial trebuie să parcurgem toate procedurile de certificare a vinului în Moldova, la Chişinău. Nu ştiu dacă Moldova ne va veni în întâmpinare, reieşind din recentele evenimente care au avut loc în Găgăuzia.”

Europa Liberă: Dar nu vă gândiţi să renunţaţi la această posibilă ofertă, să vă solidarizaţi oarecum cu ceilalţi vinificatori, până când nu va fi ridicat embargoul pentru toate vinurile moldoveneşti?

Vasili Ichizli
: „Ne-am gândit, dar înţelegeţi, deocamdată, nu există semnale că acest embargou, impus toamna trecută, ar putea fi ridicat curând, şi că, în general, va fi ridicat vreodată. Cel puţin compania pe care o reprezint se află într-o situaţie foarte dificilă. Nu avem unde livra vinul. Nu avem din ce plăti salariile angajaţilor.

Între timp am început şi reconstrucţia clădirii companiei şi nu avem bani ca să o finalizăm. Avem nevoie de surse financiare ca să putem supravieţui. Nu putem aştepta până când politicienii noştri se vor înţelege cu cei din Federaţia Rusă. Dacă ni s-a oferit această oportunitate cred că şi autorităţile de la Chişinău ar trebui să fie cointeresate, întrucât în bugetul de stat vor ajunge impozitele. S-ar putea ca în viitor şi ceilalţi vinificatori să obţină accesul pe piaţa rusă. Deocamdată ar putea fi redeschisă piaţa rusă doar pentru 5 companii vinicole, din cele 13 care există în Găgăuzia.”

Europa Liberă: Să înţeleg că această posibilă revenire pe piaţa rusă este un colac de salvare pentru dvs.?

Vasili Ichizli:
„Desigur că ne bucurăm de această decizie, pentru că asta înseamnă că vor veni bani. Compania noastră exporta vin în mare parte în Federaţia Rusă. De jumătate de an am sistat exportul, vă daţi seama ce înseamnă asta pentru o companie vinicolă. A fost o adevărată lovitură economică. Ne bucurăm că există cel puţin această soluţie selectivă. Pe de altă parte, suntem îngrijoraţi că ea nu va fi realizată, adică ne vor permite să exportăm în Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: Dar de unde vine această neîncredere şi îngrijorare că nu veţi putea exporta pe piaţa rusă?

Vasili Ichizli:
„Pentru că e implicat politicul. Autorităţile de la Chişinău ar putea spune de ce numai nouă, vinificatorilor din Găgăuzia, ni se redeschide piaţa rusă. De ce nu este ridicat embargoul pentru toate vinurile moldoveneşti. Nici nu ştim de la ce să începem astfel încât să realiză în practică această oportunitate. Oricum trebuie să trecem prin vama moldovenească, unde trebuie să prezentăm documente de export şi alte acte. Presupunem că ar putea exista anumite bariere sau piedici.”

Europa Liberă: Trebuie să prezentaţi şi certificate de calitate emise de Laboratorul naţional de la Chişinău, singurul acreditat de ruşi?

Vasili Ichizli:
„Noi avem asemenea certificate, respectam toate regulile până a fi impus embargoul. Acum mizăm pe raţiunea şi bunăvoinţa celor de la Chişinău. Sperăm că nu doar vinurile găgăuze, ci şi cele moldoveneşti vor ajunge treptat pe piaţa rusă.”

Europa Liberă: Unii experţi de la Chişinău spun că pentru a ajunge, la modul practic, pe piaţa rusă ocolind aprobările Chişinăului, vinificatorii găgăuzi ar pute folosi regiunea transnistreană, de unde se poate exportă liber şi fără controlul Chişinăului băuturi alcoolice şi alte produse în spaţiul CSI. Admite-ți o astfel de situaţie?

Vasili Ichizli:
„Nu luăm în calcul alte proceduri decât cele legale de export. Noi nu ne-am separat şi nici nu avem de gând să o facem, suntem parte a Republicii Moldova şi respectăm legislaţia naţională.”

***

Am stat de vorbă şi cu Anatolie Cobzac, directorul comercial la „Kazayak Vin”, o altă companie, din cele cinci, care ar putea beneficia de ridicarea selectivă a embargoului impus vinurilor moldoveneşti. L-am întrebat ce urmează să facă vinificatorii după acest anunţ al serviciului sanitar rus:

Anatolie Cobzac: „Cred că va fi necesar să prezentăm actele şi mostrele pentru verificare la Moscova.”

Europa Liberă: Dar mai întâi urmează să testaţi vinul la singura instituţie acreditată de ruşi Centrul Naţional de Verificare a Calității producţiei alcoolice de la Chişinău?

Anatolie Cobzac:
„Sigur că da. la început aici trebuie să primim certificate, ulterior la Moscova obţinem certificate şi alte acte necesare.”

Europa Liberă: Nu v-aţi gândit să renunţaţi sau să amânaţi această posibilă ofertă a Federaţiei Ruse, până nu va fi ridicat embargoul pentru toate vinurile moldoveneşti?

Anatolie Cobzac:
„Nu am renunţa, pentru că este un pas înainte. Eu înţeleg întrebarea, dar nu suntem în aşa situaţie ca să putem renunţa. E bine că piaţa rusă s-a deschis pentru cinci companii vinicole. Azi pentru cinci companii, mâine s-ar putea zece companii să primească acces pe piaţa rusă. trebuie de lucrat în această direcţie.”

Europa Liberă: Până la embargo cât exportaţi în Federaţia Rusă?

Anatolie Cobzac:
„Kazayak nu exporta vin în sticlă, doar în vrac. Un milion de litri pe an, nu aşa de mult.”

Europa Liberă: Exportaţi şi în ţările europene?

Anatolie Cobzac:
„Da sigur, în Polonia, în Cehia.”

Europa Liberă: Care piaţă este mai atractivă cea din est sau cea din vest?

Anatolie Cobzac:
„Cea din Est, care cu toţii am pierdut-o, dăruită de Uniunea Sovietică pentru Moldova cu o cantitate de 350 de milioane de sticle sigur că atunci era mai benefică. Acum trebuie să lucrăm la alte pieţi.

Până la embargou Moldova exporta ca 50% în Est şi 50% în Vest. Nu putem să renunţăm la o jumătate de piaţă în favoarea uneia care ar fi mai benefică. În Europa e foarte mare concurenţa. De altfel, ca şi acum în Rusia, întrucât în locul nostru au venit bulgarii. Toată Europa umblă cu gura deschisă să vândă vin în Rusia. Dar noi ne-am jucat de-a nu ştiu ce şi am pierdut această piaţă.”

Europa Liberă: Revenirea pe piaţa rusă va fi una complicată?

Anatolie Cobzac:
„Sigur că da. Distribuitorii care au lucrat cu Moldova, foarte mulţi, au renunţat la vinul moldovenesc. Ei spun că piaţa nu e stabilă, azi vindeţi, mâine aveţi embargo, apoi iar reveniţi şi noi nu putem lucra cu un partener instabil. Acum trebuie să îi convingem că poate nu va mai fi embargo, dar nu depinde de noi, situaţia e pur politică.”
XS
SM
MD
LG