Linkuri accesibilitate

„Atitudine fatalistă de provincie periferică” (S. Fati/România liberă)


Julianne Smith, Director al Programului de Strategii si Politici Publice de la Washington despre răspunsul la provocările Rusiei („22”).



Criza din Crimeea va avea doua consecinte de ordin startegic asupra Republicii Moldova, arata Dan Dungaciu intr-un interviu acordat la ziare.com. Chisinaul va iesi mult in fata, va primi mai mult sprijin, inclusiv financiar. Pe de alta parte insa, moldovenii trebuie sa inteleaga ca rusii nu vor mai parasi Transnistria, că frontiera de razboi cu Rusia este la Nistru. Analistul politic invita apasat România sa-si ia rolul in serios: trebuie sa intre in formatul de negociere a dosarului ucrainean, mai arata Dungaciu.

Editorialul României libere exprima frustrarea ca România sta, ca si in alte situatii, deoparte si asteapta ca marile puteri sa-si stabileasca o linie de actiune. „Atitudine fatalista”, „de provincie periferică incapabilă să aibă propriile planuri şi propriile analize în momente dificile”. „Pentru oficialii români sunt suficiente garanţiile de membru al NATO şi de partener strategic al Statelor Unite. România nu are nici temerile, nici ambiţiile Poloniei aşa că poate dormi liniştită la umbra scutului anti-rachetă promis de americani” , scrie Sabina Fati.

De fapt, teza mai multor comentarii pe acest subiect este ca Rusia nu doreste de fapt razboi si e dispusa sa negocieze - o sustine Dan Dungaciu, in interviul citat, si intareste cu ideea ca si occidentalii au aceeasi speranta: o calmare a situatiei prin negocieri, adica „o pace strâmba, mai buna oricum decât un razboi drept”.

Julianne Smith, Director al Programului de Strategii si politici publice de la Washington, intervievata in revista 22, comenteaza rolul NATO, care ar trebui sa raspunda provocarilor Rusiei la acelasi nivel. Cum Putin adora sa joace la intimidare, NATO ar trebui sa-si propună mai multe exercitii comune in regiunea din jurul Ucrainei, consolidarea antrenamentelor comune cu armata ucraineana, amplificarea prezentei fortelor americane in Europa Centrala, mai multe rotatii in Polonia si ridicarea nivelului de alerta al Fortei de Raspuns. Mai dur insa decat toate celelalte semnale ar fi probabil eventuala invitare a Georgiei sa semneze, la toamna, planul de actiune in vedere primirii in Alianta Nord-Atlantica. Chiar si asa, invitata revistei 22 reaminteste ca prioritatile NATO sunt in continuare Orientul MIjlociu si Extremul Orient, si mult mai putin Europa.

Incheiem cu parerea exprimata in editorialul României libere: „Rusia nu va dori probabil să anexeze Crimeea, ci doar să o transforme într-o enclavă, de tipul Transnistriei, prin care să controleze Ucraina, dar în acelaşi timp Moscova vrea să impună Occidentului graniţele sale de facto, dincolo de care doar Kremlinul hotărăşte ce se întâmplă. România nu pare deranjată de această redefinire, care include Republica Moldova, de aceea tace şi aşteaptă verdictul istoriei, ca şi cum ar fi de partea Rusiei sau ca şi cum i-ar fi teamă să aibă propriile sale soluţii”.
XS
SM
MD
LG