Linkuri accesibilitate

Arseni Iațeniuk: cererea parlamentului local din Crimeea de a deveni parte a Rusiei este ilegitimă


Voluntari pro-ruși în fața clădirii Parlamentului de la Simferopol, Crimeea, 6 martie 2014.
Voluntari pro-ruși în fața clădirii Parlamentului de la Simferopol, Crimeea, 6 martie 2014.

Washingtonul a impus interdicție de viză pentru persoanele care au acționat pentru subminarea integrității teritoriale a Ucrainei.



Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a calificat drept ilegitimă cererea parlamentului local din Crimeea de a deveni parte a Rusiei. Iațeniuk a făcut această declarație în margiunea summitului Consiliului European reunit la Bruxelles pentru a se conveni asupra unui răspuns la ocuparea Crimeeii de trupele rusești.

Legislativul regiunii Crimeea din Ucraina a votat alipirea la Rusia și a anunțat că un referendum asupra acestui subiect va avea loc în 16 martie.
Prim-vicepremierul Rustam Temirgaliev e citat joi cu declarația că votul a fost unanim și că alegătorii din Crimeea vor fi întrebați dacă vor să rămână în Ucraina sau să se alăture Rusiei.

Conducerea pro-rusă a Crimeeii e considerată nelegitimă de către noile autorități centrale de la Kiev, care au emis mandate de arestare pentru noul premier local și pentru președintele parlamentului.

Liderii țărilor din Uniunea Europeană discută la Bruxelles măsurile de răspuns la trimiterea de trupe rusești în regiunea Crimeea a Ucrainei.
Summitul din capitala Belgiei are loc după ce UE a înghețat conturile deținute pe teritoriul Uniunii de fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici, și 17 colaboratori ai săi, între care și fostul premier Mikola Azarov.

Întrevederea de miercuri de la Paris, avînd ca temă criza ucraineană, dintre secretarul de stat american John Kerry și ministrul rus de externe Serghei Lavrov, nu a dus la nici un progres. Kerry a descris discuțiile de la Paris drept dure. Cei doi urmau să se întîlnească din nou joi la Roma.

Statele Unite au impus interdicție de viză pentru oficialitățile sau persoanele care au acționat pentru subminarea integrității teritoriale a Ucrainei, a anunțat la Wahington administrația Obama. Măsura se va aplica atît cetățenilor ruși cît și celor ucrainei, care „sînt responsabili pentru - sau au fost complice la - amenințarea suveranității și integrității teritoriale ae Ucrainei. Noile restricții se adaugă celor deja în vigoare aplicate persoanelor vinovate de încălcarea drepturilor omului și de reprimare politică în Ucraina.

Poliția ucraineană i-a evacuat din nou joi pe demonstranții pro-ruși care au ocupat clădirea administrativă din orașul Donețk, pe care a fost arborat din nou drapelul Ucrainei. Clădirea a fost ocupată și evacuată de cîteva ori în ultimele zile. Poliția a arestat cîteva zeci de demonstranți. Donețk este orașul natal al fostului președinte Viktor Ianukovici, și a fost de mai multe ori recent scena unor manifestații pro-ruse.

Departamentul de Stat american a dat publicității miercuri un document în care se spune că președintele Vladimir Putin nu a spus adevărul în legătură cu evenimentele din Ucraina. Potrivit documentului, intitulat „Ficțiunea lui Putin: 10 pretenții false despre Ucraina”, Putin a ignorat sai a distorsionat fapte pentru a justifica agresiunea rusească. Departamentul de stat respimge aserțiunea lui Putin că grupuri de apărare civile, și nu forțe rusești, au preluat controul asupra unor instalații și infrastructuri militare din Crimeea.

În documentul citat se mai spune că există dovezi clare care sugerează că serviciile de securitate din Rusia se află în spatele forțelor anti-ucrainene bine organizate din Crimeea.

Departamentul de stat pune, de asemenea, sub semnul întrebării declarațiile Kremlinului legate de o criză umanitară și de faptul că etnicii ruși din Ucraina ar fi amenințați, sau relatările despre atacuri în masă împotriva unor biserici și sinagogi, precum și afirmația că Parlamentul ucrainean ar fi sub influența unor extremiști sau teroriști.

Noul premier pro-rus din Crimeea, Serghei Aksionov, a anunțat miercuri seara tîrziu că 11.000 de membri ai unor așa-numite forțe de „auto-apărare” au fost trimiși să ajute la menținerea ordinii în toate punctele de acces spre peninsulă. La începutul săptămânii Aksionov, pe numele căruia Kievul a emis un mandat de arestare, a spus că unitățile de „auto-apărare” sînt înarmate cu scuturi și bîte, și că mulți dintre membrii lor au arme înregistrate legale.

Între timp la Kiev, ministerul ucrainean al sănătății a anunțat că numărul celor uciși în violențele legate de protestele antiguvernamentale care au început în capitala ucraineană în 30 noiembrie anul trecut a ajuns la 100.
Anunțul a fost postat pe pagina Internet a Ministerului și, deși nu face precizări, este de presupus că e vorba atît de protestatari cît și de membri ai forțelor de securitate.

În total, 1.075 de persoane au fost rănite în timpul violențelor, care au atins un punct culminant în 18 februarie. Aproape 700 de persoane au fost spitalizate, dintre care 216 se află încă internate.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG