Linkuri accesibilitate

Moldova şi războiul informaţional (Adevărul)


Igor Corman: situaţia din Ucraina - „un cutremur ce se poate extinde” (Ziarul Naţional)


Societatea este împărţită în adepţii vectorului pro-Est şi pro-Vest. Este rezultatul „dezinformării populaţiei, dar şi al propagandei ruseşti”, susţine în „Adevărul” directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei. Expertul se declară convins că spaţiul informaţional moldovenesc trebuie protejat de manipularea din ştirile principalelor canale ruseşti retransmite în Moldova. „Trebuie să avem grijă ca cetăţenii noştri să nu fie intoxicaţi cu tot felul de informaţie de proastă calitate,” este explicaţia lui Petru Macovei.

Un comentariu de la secţiunea bloguri a „Ziarului Naţional” repetă, sub semnătura lui Andrei Fornea, acelaşi gând, doar că într-o manieră mai fermă: închideți canalele rusești cât nu e prea târziu. Bloggerul spune că de când a început Euromaidan-ul şi-a reactivat rețeaua rusă Odnoklassniki şi s-a îngrozit de abordările pe care le au conaționalii săi într-atât, încât regretă să s-a născut într-o țară cu ei. Fornea descoperă trei elemente comune în dezbaterile de pe Odnoklassniki: românofobia – rușii se cutremură când aud cuvântul „România” sau „român” şi, indiferent de subiect, invocă ocupația românească, iar când au aflat că moldovenii vor călători liber în Europa, au strigat cu toții că n-au nevoie să meargă în Europa, că în Rusia sunt primiți mai călduros. Un alt element observat de blogger e că ocuparea Crimeii, Osetiei de Sud, Abhaziei, Transnistriei ar fi salutată chiar și de moldoveni, iar a treia idee frecventă ar fi că guvernarea de la Chişinău vinde țara Europei și SUA. „Aceste manipulări și stereotipuri au fost născute de canalele rusești de televiziune în toate fostele țări sovietice. Unica soluție este să informăm cetățenii noștri corect, iar asta înseamnă să sistăm canalele rusești”, se declară convins bloggerul.

Pagina electronică a publicaţiei „Evenimentul Zilei” anunţă că deputaţii vor adopta joi, 6 martie, o declaraţie privind situaţia din Ucraina şi că documentul va reflecta poziţia oficială a Moldovei în privinţa situaţiei din statul vecin. Decizia a fost luată la şedinţa de miercuri, 5 martie, a Biroului Permanent al Parlamentului. Preşedintele Legislativului, Igor Corman, a comparat situaţia din Ucraina „cu un cutremur care se poate extinde”, având în vedere că şi ţara noastră se confruntă cu tendinţe separatiste la frontiera de est, notează „Evenimentul Zilei.

Portalul de limbă rusă „Kommersant.md” face trimitere la un comunicat de presă al Centrului Naţional Anticorupţie care informează că începând din luna august funcţionarii şi judecătorii vor fi supuşi unui test privind integritatea profesională. Reprezentanţii instituţiei ar fi trimis deja mai mult de 1.000 de scrisori entităţilor publice din ţară, angajaţii cărora cad sub incidenţa Legii privind testarea integrităţii profesionale. Prin intermediul acestora, CNA cere instituţiilor vizate să informeze, contra semnătură, funcţionarii despre posibilitatea aplicării testării integrităţii profesionale în privinţa lor, dar şi să ajusteze cadrul normativ intern, scrie Kommersant.md.

Portalul „Unimedia” îl citează pe vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, potrivit căruia toți oficialii și demnitarii de rang înalt din Republica Moldova sunt incluși pe lista neagră a Tiraspolului și nu pot circula liber în regiunea din stânga Nistrului. Eugen Carpov a menționat în cadrul emisiunii „Alb&Negru” de la „Unimedia” că așa-numiții lideri de la Tiraspol refuză să facă publică lista neagră și să ofere explicaţii. „Decizia a fost adoptată pe timpul lui Smirnov și actualii nu vor să o mai schimbe. Motivele sunt greu de explicat”, a declarat vicepremierul.

„Ziarul de Gardă” scoate la iveală că Mihail Gofman, şeful adjunct al Serviciului Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, este unul dintre cei mai bogaţi angajaţi de la Centrul Naţional Anticorupţie. Omul legii a declarat o avere de 3,8 milioane de lei. În realitate, potrivit „ZdG”, averea funcţionarului ar fi de 10 ori mai mare. Reporterii publicaţiei au identificat tranzacţiile dubioase pe care le-a făcut funcţionarul la începutul anului 2013 şi în care şi-ar fi implicat mai multe rude. Mai mult, scriu reporterii, Mihail Gofman ar locui într-un imobil în valoare de 11 milioane de lei din Durleşti, înscris pe numele mamei sale.

Reporterul Iurie Sănduţă de la „Ziarul de Gardă” scrie că membrii Consiliului Superior al Magistraturii a respins solicitarea unei familii, fondatoare a mai multor firme în municipiul Bălţi, de a-l suspenda din funcţie pe proaspătul membru al instituţiei, Gheorghe Avornic, din cauza dosarului penal în care figurează aceasta. Potrivit soţilor, dosarul pe numele fostului avocat a fost deschis după ce l-au angajat să-i reprezinte în instanţa de judecată, iar el i-ar fi tras pe sfoară. Reprezentanţii Consiliului afirmă că membrul CSM poate fi suspendat din funcţie doar de instituția care l-a numit în funcţie, adică de Parlament. La rândul său, Gheorghe Avornic susţine că nu cunoaşte nimic despre dosarul penal în care figurează.
XS
SM
MD
LG