Linkuri accesibilitate

Criza ucraineană și învățămintele pentru R. Moldova (Ziarul Național)


Colecția de mașini de lux a familiei Voronin (Timpul).



Ziarul Naţional” îl citează pe premierul Iurie Leancă care a punctat, vorbind în cadrul Consiliului Atlantic al SUA, câteva învăţăminte pentru Republica Moldova deduse din criza ruso-ucraineană. Chişinăul ar avea de învăţat mai multe lecţii, spune premierul, iar prima ar fi că, odată ce a fost stabilit un obiectiv, trebuie să-l urmezi. Orice abatere te face vulnerabil. Cea de-a doua lecție, potrivit lui, este că nu trebuie să ne concentrăm doar pe negocieri, ci să pregătim țara și economia pentru a beneficia de prevederile Acordului de Asociere. A treia lecție ar fi comunicarea cu cetățenii, iar lecția finală este regândirea Parteneriatului Estic aşa ca Moldova să obţină perspective de aderare – primul pas pentru o aderare europeană efectivă.

Presa citează în acelaşi context şi o declaraţie a Asociației pentru Politică Externă de la Chişinău, care spune că asistăm la fenomenul de „transnistrizare a Crimeei”. „O agresiune militară fără precedent în istoria recentă a Europei și care are drept scop destabilizarea situației din Ucraina și din regiune, încurajarea tendințelor separatiste și anexarea ilegală de către Federația Rusă a unei părți a teritoriului Ucrainei, precum și deturnarea parcursului european al țării vecine,” astfel sunt calificate de asociaţie acţiunile Federaţiei Ruse în Crimeea.

Sub titlul „Lunea neagră a Rusiei”, Victor Ciobanu contabilizează în „Ziarul Naţional” primele consecinţe economice pe care le-ar suporta Rusia reacţie la ameninţările cu izolarea economică din partea occidentului. Deși în Crimeea încă nu s-au auzit împușcături, Rusia a înregistrat deja primele pierderi, scrie comentatorul. Sunt enumerate o cădere a burselor cu în jur de 12 procente, o pierdere de circa un miliard de dolari pentru compania „British Petroleum” deţinătoare a 19,75% din acțiunile „Rosnefti” şi pierderi totale pentru companii de 50 de miliarde de dolari. În aceste condiții, Rusia are în față două scenarii, ambele fiind proaste sub aspect economic, crede Victor Ciobanu. Primul ar fi aplicarea de către Occident a sancțiunilor promise, ceea ce va constitui o lovitură serioasă asupra economiei rusești. Al doilea - atingerea unui compromis cu Occidentul referitor la partajarea zonelor de influență, ceea ce ar însemna că Rusia va fi nevoită să suporte costurile susținerii regiunilor din sud-estul Ucrainei care, eventual, ar intra în zona de influență a Federației Ruse. Or, capacitatea financiară a Rusiei este incomparabilă cu cea a Occidentului. Așadar, ambele scenarii creează Rusiei probleme mari de ordin economic, conchide analistul.

Portalul „Independent” a precizat că „după ce dimineaţă în presă s-a vehiculat informaţia precum că „procurorul dezinhibat” Elena Neaga ar fi fost demisă, iată că aflăm că, de fapt, aceasta a fost doar transferată”. Portalul citează Jurnal TV care a descoperit că, de fapt, procurorul Neaga, care anterior a devenit faimoasă prin faptul că şi-a etalat pe o reţea de socializare proprietăţile mult prea scumpe faţă de veniturile profesionale, a fost transferată la Procuratura de Transport, unde deja i s-a „rezervat un birou de serviciu”.

Inna Kîvîrjik scrie în „Kommersant.md” că „s-a găsit un cumpărător pentru Banca de Economii”. Potrivit autoarei, Banca de stat a Rusiei, „Vneşekomobank” planifică să cumpere circa o treime de acţiuni ale Băncii de Economii (BEM)”, după cum susţine o sursă din cadrul coaliţiei de guvernare. „Banca Naţională (BNM) a confirmat pentru Kommersant.md această informaţie”. Mai mult decât atât BNM ar fi permis deja, în urma unei cereri, unei părţi importante a acţiunilor BEM. În cazul cumpărării unui pachet de 20-25% cifra afacerii ar putea fi de 280-350 milioane de lei (20 – 25 milioane de dolari americani), se arată în articol.

Serghei Manastîrlî scrie în „Kommersant.md” că „Ministerul Apărării este condus provizoriu de Igor Panfile, ministru adjunct după demisia pe care şi-a depus-o ministrul Vitalie Marinuţa. […] Experţii, între timp, leagă demisia ministrului de seria incidentelor în Armata Naţională, în care au murit nouă militari. Ei consideră că partidele coaliţiei de guvernare se descotorosesc înainte de alegeri de demnitarii care au scandalizat şi consideră că „epurările” de acest gen vor continua”.

„Familia Voronin deţine maşini blindate, limuzine de lux şi maşini de epocă, în valoare de peste 70 milioane de lei”, titrează ziarul „Timpul” care spune că a efectuat o amplă investigaţie. „Familia Voronin este o mare amatoare de maşini de lux, fie că este vorba de Vladimir Voronin, de Oleg sau de fiul acestuia, Alexei. Atât în Germania, unde obişnuiesc să locuiască din când în când, cât şi la Chişinău, familia Voronin utilizează frecvent aceste maşini…”. În articol se estimează că, dacă luăm valorile de piaţă ale acestor maşini, ajungem la un total de aproape 40 milioane de lei, doar maşinile pe care le puteţi vedea pozate în garajul PCRM. La acestea se adaugă maşinile înmatriculate în Germania, care, potrivit experţilor auto consultaţi de noi, valorează aproximativ 30 milioane de lei. Aşadar, doar maşinile noi ale familiei Voronin adună un total de 70 milioane de lei”, constată publicaţia.
XS
SM
MD
LG