Linkuri accesibilitate

Barack Obama: mai există șansa ca Rusia să ajute comunitatea internațională în eforturile de stabilizare a situației din Ucraina


Imagini ale televiziunii ucrainene ATR cu militari ruși care trag focuri de armă în aer, pentru a-i preveni pe militarii ucraineni să se apropie la baza aeriană Belbek, din apropiere de Sevastopol, 4 martie 2014.
Imagini ale televiziunii ucrainene ATR cu militari ruși care trag focuri de armă în aer, pentru a-i preveni pe militarii ucraineni să se apropie la baza aeriană Belbek, din apropiere de Sevastopol, 4 martie 2014.

NATO a avertizat Rusia cu privire la acțiunile sale în Ucraina.

Președintele Statelor Unite Barack Obama a afirmat că explicațiile președintelui rus Vladimir Putin pentru trimiterea de trupe rusești în Peninsula Crimeea a Ucrainei „nu amăgesc pe nimeni”.

Șeful administrației americane a declarat presei la Washington că incursiunea Rusiei în Ucraina nu e un semn de putere, ci unul de „amestec” rusesc care va izola și mai mult Moscova pe plan internațional.

Barack Obama a mai spus că mai există șansa ca Rusia să ajute comunitatea internațională în eforturile de stabilizare a situației din Ucraina.

Liderul de la Casa Albă a adăugat că dacă Ucraina are alegeri legitime, atunci n-ar trebui pusă sub semnul întrebării capacitatea poporului ucrainean de a se guverna singur.

Reamintim că Vladimir Putin a spus marți la o conferință de presă că țara sa nu are nevoie să folosească forța în Crimeea, dar își păstrează toate opțiunile pentru a-i apăra la nevoie pe rușii din țara vecină, atât în peninsula de la Marea Neagră cât și în regiunile estice ale Ucrainei, dacă acolo se vor semnala „fărădelegi”.

Secretarul de stat american John Kerry a condamnat ceea ce el a numit actul de agresiune al Rusiei în Ucraina.

Aflat la Kiev, Kerry a spus că diplomația și respectul suveranității, nu forța unilaterală, pot rezolva cel mai bine disputa din Ucraina.

„Nu e nimic puternic în ce face Rusia” , a mai spus șeful diplomației americane, adăugînd că Statele Unite nu doresc o „confruntare” legată de Ucraina, și ar prefera ca tensiunile cu Rusia să fie temperate prin intermediul legislației internaționale.

John Kerry se află în capitala ucraineană cu o ofertă de ajutor financiar și de asistență tehnică din partea Washingtonului pentru Ucraina.

Ajutorul financiar este de un miliard de dolari și constă din garanții de împrumut.

Potrivit unei oficialități de la departamentul de stat ajutorul este menit să sprijine eforturile Ucrainei de a se apropia de Occident, și de a face față reducerii subsidiilor pentru energie din partea Rusiei, care neagă legitimitatea noilor autorități de la Kiev și a ocupat Peninsula Crimeea.

Potrivit unei declarații a ministerului american de finanțe citată de BBC, America se concentrează pe patru din cele mai presante nevoi actuale ale Ucrainei: aplicarea de reforme economice strict necesare și diminuarea impactului lor asupra păturilor sociale vulnerabile; organizarea de alegeri libere și corecte, cu implicarea puternică a presei independente și societății civile; combaterea corupției și recuperarea bunurilor obștești furate; rezistența la „acțiunile comerciale motivate politic ale Rusiei.”

Premierul interimar al Ucrainei Arseni Iațeniuk se va întîlni joi cu lideri ai Uniunii Europene la începutul unui summit extraordinar al Consiliului European dedicat situației din Ucraina.

Întîlnirea a fost confirmată de oficiul președintelui Consiliului European Herman Van Rompuy, care va prezida summitul.

Luni, miniștrii de externe din Uniunea Europeană au anunțat că UE ar putea institui sancțiuni împotriva Rusiei dacă Moscova nu renunță la amenințările cu acțiuni militare în Ucraina.

Coordonatoarea politicii externe și de securitate a UE Catherine Ashton urma să se întîlnească marți seara cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov iar miercuri va pleca spre Kiev

Între timp, NATO a avertizat Rusia cu privire la acțiunile sale în Ucraina.

Vorbind după reuniunea de marți a Consiliului Nord-Atlantic, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice Anders Fogh Rasmussen a spus la Bruxelles că acțiunile rusești vor avea implicații serioase pentru securitatea alianței militare occidentale, și că NATO își va intensifica evaluarea acestor implicații.

Ramussen a adăugat că la reuniunea de marți s-a căzut de acord că „Rusia continuă să violeze integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, și continuă să-și încalce angajamentele sale internaționale”.

Consiliul Nord-Atlantic, principalul organism decizional al NATO, și-a exprimat solidaritatea deplină cu Polonia și cu alte state membre în alianță care se simt amenințate datorită situației din Ucraina.

Polonia a cerut convocarea Consiliului Nord-Atlantic invocînd articolul 4 din Pactul Nord-Atlantic, care spune că orice țară din Alianță poate cere convocarea Consiliului Nord-Atlantic dacă simte că independența sau securitatea sa sînt amenințate.

Ambasadorii NATO au subliniat marți că sprijină o soluționare politică a crizei ucrainene și că mențin deschis dialogul cu Rusia. Consiliul Nord-Atlantic a confimat de asemenea că miercuri va avea loc o reuniune a Consiliului NATO-Rusia.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG