Linkuri accesibilitate

Reacţii ale puterii şi opoziţiei din Moldova la evenimentele din Crimeea


Un soldat ucrainean la baza militară din Lvov, 3 martie 2014
Un soldat ucrainean la baza militară din Lvov, 3 martie 2014

În timp ce autorităţile declară că situaţia aminteşte de conflictul transnistrean, lideri ai opoziţiei blamează Occidentul şi justifică invazia militară a Rusiei.


Acțiunile rusești în Ucraina au pus în dificultate, într-o formă sau alta o lume întreagă și în mod special unele țări din fostul spațiu sovietic aflate în relații bune și cu Kievul, și cu Moscova. Cum au reacționat autoritățile moldovene?


Ultimele evoluţii din Ucraina l-au determinat pe preşedintele Nicolae Timofti să convoace la finele săptămânii trecute conducătorii Ministerului de Interne, ai Apărării şi SIS-ului într-o şedinţă la care a participat şi ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Serghei Pirojkov.

Într-un comunicat al Preşedinţiei privind situaţia din ţara vecină, şeful statului „îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu ultimele evoluţii din Ucraina, în special privind situaţia în jurul peninsulei Crimeea, şi acţiunile cu caracter militar întreprinse de autorităţile Federaţiei Ruse”.

După şedinţa convocată de preşedintele Nicolae Timofti, ministrul de Interne, Dorin Recean, a declarat că subdiviziunile poliţiei „sunt deja în regim de alertă” în legătură cu situaţia din Ucraina:

„Dincolo de faptul că sistemele sunt puse pe alertă, noi monitorizăm foarte atent ce se întâmplă. Evident că suntem vizaţi direct, Ucraina este vecina noastră şi, respectiv, trebuie să fim atenţi la potenţialele evoluţii.”

Astăzi, premierul Iurie Leancă şi-a început vizita la Washington, unde se va întâlni cu vicepreşedintele american, Joe Biden. Înainte de vizită, într-un interviu pentru Europa Liberă, premierul Leancă a declarat că evenimentele din Crimeea amintesc de conflictul transnistrean şi că tentativele de separatism sunt contagioase şi se răspândesc dacă sunt nesoluţionate:

„Noi, fiindcă ne-am confruntat şi ştim cât de dureroasă e această separare artificială a teritoriului, ne dorim, în primul rând, să identificăm soluţii cât mai rapide, care ar consolida statul Republica Moldova, în conflictul transnistrean. Dar, totodată, pledăm foarte intens pentru păstrarea integrităţii teritoriale a Ucrainei, stat vecin, stat extrem de important pentru viitorul Republicii Moldova.”

Liderii de la Chişinău au luat poziţii faţă de situaţia din Ucraina şi în spaţiul virtual. Pe o reţea de socializare, liderul PLDM, Vladimir Filat, şi-a exprimat speranţa că vor fi respectate toate tratatele şi convenţiile care asigură suveranitatea acestui stat.

„Comunitatea internaţională trebuie să se implice cât mai rapid în soluţionarea acestei crize. Orice conflict poate fi rezolvat prin soluţii paşnice fără implicarea armatei. Deciziile Federaţiei Ruse afectează grav pacea şi liniştea din regiune, precum şi din lume, iar consecinţele pot fi dramatice”, se arată în postarea liderului PLDM.

Pe de altă parte, Partidul Comuniştilor, printr-o declaraţie oficială, învinuieşte Statele Unite şi Uniunea Europeană de „imixtiune brutală şi deschisă” în Ucraina, poziţie formulată şi de un important lider al comuniştilor moldoveni, Artur Reşetnicov, la microfonul Europei Libere:

„Cauza acestei crize destul de grave în Ucraina este regimul oligarhic care a guvernat aşa cum a guvernat ţara ultimii ani de zile, presiunile Occidentului pentru a semna cu orice preţ Acordul de Asociere fără a consulta cetăţenii din Ucraina. Până când noi nu putem să spunem că este intervenţie militară.”

Ce părere au oamenii de rând, în special etnicii ucraineni şi ruşi despre evenimentele din Ucraina? Am insistat să aflu pe străzile capitalei:

„Federaţia Rusă repetă scenariul care l-a aplicat aici în 1992. Conflictul de atunci nu a adus la nimic bun. În cazul unui conflict armat pun la îndoială că cineva dintre etnicii ruşi sau ucraineni de aici s-ar implica de bunăvoie. Cine are nevoie de război? Nimeni.”

„Printre prietenii mei nimeni nu ar vrea să lupte. Discută aprins subiectul îşi fac griji, însă niciunul nu spune că aş fi gata să ia arma în mâni. Poate pentru că nu se întâmplă nimic.”

„Poporul trebuie să-şi decidă singur soarta. Imixtiunile din afară, din punctul meu de vedere, nu sunt binevenite.”

Până în prezent, reprezentanţii mai multor partide şi-au exprimat poziţia faţă de evenimentele din Ucraina. Duminică, membri ai Partidului Liberal au pichetat sediul ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău, protestând împotriva politicilor Kremlinului faţă de Ucraina. Între timp, liderii Partidului Ecologist au condamnat ceea ce ei au numit „implicarea militară” a Rusiei în problemele interne ale Ucrainei, iar Partidul Liberal Reformator susţine că „decizia oficială cu privire la introducerea trupelor ruse în Ucraina este un tertip menit să legifereze invazia militară rusească în Crimeea, care are loc deja de câteva zile”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG