Linkuri accesibilitate

O rețetă bulgară pentru problemele economice ale Ucrainei


Steve Hancke: „ucrainenii au nevoie urgentă de sistemul aplicat cu succes în Bulgaria”.



Ucraina va putea scăpa de haosul financiar moștenit de regimul lui Ianukovici cu ajutorul sistemului cunoscut în Bulgaria sub denumirea de Consiliu monetar. Acest sistem a devenit colacul de salvare a țării la sud de Dunăre care a trecut printr-o criză asemănătoare celei ucrainene în perioada 1996-1997.

Într-un articol publicat în revista canadiană „Financial Post” cunoscutul economist american Steve Hanke analizează experiența Bulgariei care a moștenit de la guvernul foștilor comuniști cu prim-ministru Jan Videnov o inflație și un șomaj record, garnisite de falimentul a 13 bănci și de prăbușirea valutei naționale - leva.

Profesorul Hanke - unul din experții Fondului monetar internațional care au ajutat la depășirea celei mai grave crize în perioada tranziției bulgare -, constată în articolul său intitulat „Consiliul monetar contra haosului ucrainean”: „Pe fundalul unor probleme asemănătoare ucrainenii au nevoie urgentă de sistemul aplicat cu succes în Bulgaria. Este nevoie de o disciplină financiară și fiscală rigidă care să contribuie la însănătoșirea economiei.”

Hanke amintește că prăbușirea sistemului economic moștenit de comunism a durat în Bulgaria mai mulți ani. În 1997 ea a fost cea mai înapoiată din fostele țări comuniste, printre care și Ucraina. Problemele au început încă în 1990 când țara a sistat plățile în contul datoriei sale externe. În februarie 1991 inflația lunară a depășit 120%. În februarie 1997 Bulgaria a trecut din nou prin agonia hiperinflației care a atins nivelul lunar de 250%.

În calitatea de consilier al președintelui-democrat Petăr Stoianov, profesorul Hanke a recomandat introducerea Consiliului monetar – singurul în măsură să salveze economia bulgară.

Cunoscutul economist amintește că disciplina fiscală a adus stabilitate și a contribuit la menținerea neschimbat timp de 17 ani a cursului levei fața de cel al mărcii germane și al monedei europene comune. După criteriul libertății economice, Bulgaria se află acum pe locul al 49-lea printre cele 152 de țări monitorizate în timp ce Ucraina ocupă locul al 126-lea. Motorul unei economii de piață este libertatea economică. Consiliul monetar poate asigura stabilitatea necesară pentru funcționarea acestui motor, concluzionează profesorul Hanke.
Previous Next

XS
SM
MD
LG