Linkuri accesibilitate

Putin se pregăteşte de război


În apropiere de Armiansk, Crimeea
În apropiere de Armiansk, Crimeea

Ucraina a acuzat astăzi Rusia că ar fi trimis deja mii de soldați în Crimeea și a spus că și-a pus în stare de alertă propriile forțe armate.



Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a obținut astăzi acordul camerei superioare a parlamentului rus pentru trimiterea de forțe militare în regiunea Crimeea a Ucrainei. În cererea votată de membrii Consiliul Federației se spune că „folosirea forțelor armate pe teritoriului Ucrainei” ar fi necesară din cauza amenințărilor la adresa rușilor și a personalului militar rusesc din Crimeea. Se mai propune ca forțele armate rusești să stea în Ucraina „până la normalizarea situației socio-politice din acea țară”.

Ceva mai devreme, astăzi, Duma de Stat a Federației Ruse a cerut președintelui Vladimir Putin să ia „măsuri de stabilizare a situației” din regiunea Crimeea a Ucrainei și să folosească „toate mijloacele disponibile pentru a proteja locuitorii Crimeei de tiranie și violență”.

Ucraina a acuzat astăzi Rusia că ar fi trimis deja mii de soldați în Crimeea și a spus că și-a pus în stare de alertă propriile forțe armate.

Corespondenții televiziunii cehe în Crimeea au relatat că în peninsula de la Marea Neagră nu se văd niciun fel de forțe de ordine ucrainene, ci numai militari despre care se crede că sunt ruși sau patrule ale structurilor locale pro-ruse.

Российские войска окружили Симферопольский аэропорт
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00

Ministerul de externe al Rusiei a spus că autoritățile pro-moscovite din Crimeea ar fi respins astă-noapte o tentativă a forțelor pro-ucrainene de a prelua controlul asupra ministerului de interne al regiunii ucrainene. Într-un comunicat de presă se spune că în confruntările dintre „unitățile de auto-apărare” și „indivizi înarmați trimiși de Kiev” au fost răniți, dar nu se dau alte detalii.

La Kiev prim-ministrul Arseni Iațeniuc a spus astăzi la începutul unei ședințe de guvern că Rusia trebuie să înceteze „provocările” și că „este inacceptabil ca vehiculele blindate rusești să fie prezente în centrele orașelor ucrainene”. Iațeniuc a mai spus că țara sa nu va răspunde la acțiunile rusești cu violență, că noile autorități de la Kiev „au planuri clare” în privința Crimeei și controlează situația din peninsulă. Iar președintele interimar Olexandr Turcinov a spus că nu-l recunoaște pe pro-rusul Serghei Aksionov în funcția de premier al regiunii Crimeea.

Aksionov, care a fost numit în funcție de Parlamentul Crimeei joi, după ce indivizi pro-ruși preluaseră controlul asupra clădirii legislativului regional, a mai anunțat astăzi că unele „clădiri importante” sunt păzite de militarii flotei rusești de la Marea Neagră.

Astăzi au început mari demonstrații pro-ruse în orașe din estul și sudul Ucraine ca Harkov, Donețk, Odesa și la Simferopol în Crimeea. La Harkov, după incidente violente, demonstranții au ridicat steagul rus pe clădirea primăriei. Manifestanții pro-ruși s-au bătut cu cei pro-guvernamentali.

Asaltul administraţiei din Harkov
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00

În Occident au continuat reacțiile îngrijorate față de evenimentele din Ucraina.

Surse de la Bruxelles citate de AFP au spus că miniștrii de externe din UE vor ține cât de curând, în zilele următoare, o reuniune de urgență pe tema Ucrainei.

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat vineri noapte că „vor fi costuri” în eventualitatea oricărei intervenții militare rusești în Ucraina.

Astăzi, Consiliul Federației, camera superioară a Parlamentului rus a spus că va cere președintelui rus Vladimir Putin să riposteze prin rechemarea ambasadorului rus de la Washington la ceea ce un parlamentar rus a numit „amenințarea directă” formulată de Obama.

La Londra s-a anunțat că ministrul de externe britanic William Hague va vizita Kievul duminică, urmând să poarte discuții cu noul guvern pe fondul tensiunilor din peninsula Crimeea. Hague a spus că a stat de vorbă la telefon cu omologul său rus, Serghei Lavrov, cerându-i măsuri de detensionare a situației din Crimeea și respectarea suveranității Ucrainei.

Ministrul de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a cerut Rusiei să explice intențiile trupelor sale din Crimeea, iar guvernul Franței a emis o declarație în sprijinul integrității teritoriale a Ucrainei. Premierul Jean-Marc Ayrault a spus că „toți actorii implicați” trebuie să ”dea dovadă de răspundere” și să respecte suveranitatea Ucrainei. Vorbind la Berlin la un eveniment cultural, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a spus că evoluțiile din Crimeea o îngrijorează.

Iar AFP a relatat că ministrul de externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, care a mediat cu colegii francez și german încetarea violențelor la Kiev, și-a întrerupt astăzi o vizită în Iran din cauza „crizei din Crimeea”.

O oficialitate din Statele Unite, citată sub condiția anonimatului de agenția Reuter, a declarat că președintele Barack Obama și liderii europeni ar putea boicota summitul G8 programat în vară la Soci în semn de protest față de politica Rusiei față de Ucraina.

Ministerul rus al energiei a informat că din cauza „încălcării repetate” de către Ucraina a obligațiilor de plată pentru gazelor naturale, nu mai are niciun rost prelungirea pentru trimestrul al doilea al anului curent a acordului de reducere a prețului gazelor livrate Ucrainei.

Ciocniri la Simferopol între susținătorii Kievului și activiști pro-Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:43 0:00
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG