Linkuri accesibilitate

Iurie Leancă: „Dincolo de consolidarea dialogului politic, vizita la Washington urmăreşte amplificarea relaţiilor comerciale”


Secretarul de stat american John Kerry și premierul moldovean Iurie Leancă, Chișinău, 2 decembrie 2013
Secretarul de stat american John Kerry și premierul moldovean Iurie Leancă, Chișinău, 2 decembrie 2013

Avanpremieră la vizita primului ministru moldovean în Statele Unite.

Europa Liberă: Domnule premier, urmează să întreprindeţi, săptămâna viitoare, o vizită peste ocean, în Statele Unite ale Americii. Cineva se întreba de ce Georgia şi Ucraina au parteneriat strategic cu această ţară şi de ce nu ar avea şi Republica Moldova acest parteneriat strategic?

Iurie Leancă: „Dincolo de definiţiile, pe care le poartă aceste relaţii dintre SUA şi ţările din regiune, şi reflectate în anumite documente, relaţia cu Washingtonul este una foarte bună. Și e o relaţie matură, bazată pe interes reciproc şi pe sprijin dezinteresat din partea partenerilor noştri americani atât la nivel politic, cât şi pe plan financiar. Acest grant de 262 de milioane de dolari, iată, vedem drumul spre Soroca transformându-se într-un drum modern, cu o calitate extrem de bună, vedem proiecte de irigare care sunt în proces de implementare. Este suficient să mă refer la donaţiile generoase de mai bine de 20 de milioane de dolari pentru echiparea poliţiei de frontieră cu cele mai moderne autoturisme, echipamente care identifică imediat persoana, care permit să facem aşa încât frontiera noastră să fie bine păzită. La Ocniţa, inaugurând un nou sector al poliţiei de frontieră, am văzut această tehnică în dotare, extrem de modernă. În ceea ce priveşte calificarea acestor relaţii, vreau să vă anunţ că preconizăm lansarea unui dialog strategic cu SUA tocmai cu ocazia vizitei mele la Washington.”

Europa Liberă: Comerţul cu Statele Unite ale Americii e mai mult decât modest – 100 de milioane de dolari. Îmi amintesc, când a fost secretarul de stat american, domnul Kerry, aici, la Chişinău, vorbea foarte mult despre adâncirea cooperării economice dintre cele două state.

Iurie Leancă:
„Dincolo de consolidarea dialogului politic, vizita la Washington urmăreşte acest obiectiv – discutarea posibilităţilor de amplificare a relaţiilor comerciale. Aveţi dreptate, deocamdată este, unu: o cifră mult prea modestă. Și doi: atragerea investiţiilor americane în economia Republicii Moldova. Avem deja câteva exemple pozitive în acest sens. Dar, iarăşi, suntem deocamdată în faza incipientă. Și, bineînţeles, suntem foarte interesaţi ca piaţa americană să fie penetrată de vinurile noastre. Vom discuta despre toate aceste posibilităţi. Cred că vom semna şi un Acord de principiu cu statul Pennsylvania, un stat mare, cu o capacitate de absorbţie de produse vinicole foarte bună. Şi ulterior vom planifica o vizită a ministrului Agriculturii, împreună cu vinificatorii moldoveni, în două-trei luni, pentru a semna primele contracte, sper eu. Vom avea şi un business-forum cu cei care ar fi interesaţi să investească în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Credeţi că s-ar merita de iniţiat dialogul şi pe marginea abolirii regimului de vize cu SUA?

Iurie Leancă:
„Este, sigur, un obiectiv, dar trebuie să fim realişti. Pentru început, trebuie să avem regimul fără de vize cu Uniunea Europeană. În momentul în care vom avea regimul fără de vize cu Uniunea Europeană, sunt convins că vom putea obţine acelaşi tratament şi în raport cu Israelul. În linii mari, suntem deja gata să semnăm şi cu ţările din Asia Pacifică, avem anumite promisiuni din partea Coreii de Sud, Japoniei, despre disponibilitatea mai multor ţări din America Latină. Cu SUA, dacă analizăm relaţia, chiar unor ţări membre ale Uniunii Europene, care încă nu beneficiază de regimul fără de vize, îmi dau seama că este un obiectiv dificil, dar nu imposibil. Dar eu l-aş formula drept un obiectiv pe termen mediu.”

Europa Liberă: Statele Unite ale Americii s-au arătat interesate şi de soluţionarea conflictului transnistrean. Tot mai insistent acum se vorbeşte că poate totuşi ar trebui de oferit acest statut de mediator atât SUA, cât şi Uniunii Europene. Ar schimba situaţia?

Iurie Leancă:
„Noi ne-am pronunţat, în repetate rânduri, pentru actualizarea formatului în sensul că şi SUA, şi Uniunea Europeană au suficiente pârghii, suficient potenţial pentru a avea acelaşi statut ca şi ceilalţi actori. Dar nu aceasta este cel mai important. Chiar şi de pe această poziţie şi europenii, şi americanii au un dialog activ cu noi, cu ceilalţi mediatori, cu Federaţia Rusă, cu Ucraina, astfel încât nu cred că acesta este cel mai mare impediment în identificarea unei soluţii durabile politice pentru acest conflict.”

Europa Liberă: Cu ce rezultate aţi vrea să reveniţi la Chişinău, după această vizită?

Iurie Leancă:
„Sper că, prin această vizită, să facem aşa încât factorii decizionali, atât din Casa Albă, de la Departamentul de Stat, din Congres, dar şi experţi americani, oameni de afaceri să cunoască exact care sunt oportunităţile pe care le oferă Republica Moldova, care este importanţa, pe plan regional, a Republicii Moldova, astfel încât interesul să fie unul în creştere. Încă o dată, vorbim despre unica, deocamdată, cel puţin, supraputere mondială. Și de felul în care această supraputere îşi formulează obiectivele vis-a-vis de o ţară sau alta, sau faţă de regiune per ansamblu, în mare măsură, depind şi evoluţiile ulterioare. În al doilea rând, sper să lansăm acest dialog strategic, după aceea să ne axăm pe valorificarea plenară a lui. Sper, vizita mea să stimuleze vizite la Chişinău din partea unor funcţionar suspuşi, fie din administraţie, fie din Congres. Şi, bineînţeles, nu în ultimul rând, îmi doresc ca vizita să prilejuiască discuţii active pe proiecte economice, pe proiecte investiţionale, pe proiecte comerciale.”
XS
SM
MD
LG