Linkuri accesibilitate

Un grup de lucru care va investiga aprecierea euro din ultimele zile (Publika Tv)


Carabinierii italieni împotriva unei grupări criminale moldovenești (Ziarul Național).



Cotidianul „Adevărul” constată că cererea de valută străină a crescut joi, 27 februarie, brusc, iar câteva bănci au afişat un curs de schimb de circa 14 lei pentru un dolar şi de 19 lei pentru un euro, Banca Naţonală fiind nevoită să arunce bani pe piaţă pentru a calma spiritele. Experţii nu exclud o tentativă de destabilizare a economiei ţării. „În epoca actuală nu mai este nevoie de tancuri şi avioane pentru a îngenunchea o ţară. Există metode mai subtile şi mai eficiente. Am văzut cum s-a acţionat în cazul Armeniei, vedem ce se întâmplă în Ucraina”, constată analistul politic Oazu Nantoi.

Modificările aprobate de către Guvern în mai multe acte legislative în vigoare urmează să înjumătăţească termenul de lichidare voluntară a unei afaceri. Iniţiativa aparţine Ministerului Economiei şi e necesar să obţină şi votul Parlamentului, transmite Agenţia de ştiri „IPN”. Actualmente crearea şi înregistrarea unei persoane juridice la Camera Înregistrării de Stat poate fi efectuată în maximum 5 zile. Totodată, procedura de lichidare durează în jur de 12 luni. Pentru simplificarea procedurii, se propune reducerea termenului de înaintare a creanţelor faţă de întreprinderea în proces de lichidare – de la 6 la 2 luni din momentul publicării avizului în „Monitorul Oficial”

Disponibilizările curg gârlă la MAI”, este titlul articolului de fond din „Jurnal de Chişinău”. Reporterii publicaţiei scriu că „ministrul Dorin Recean înregistrează un flux de remanieri asemănător celui din perioada ex-ministrului de Interne Gheorghe Papuc”. La finele 2013, în Inspectoratul General de Poliţie, instituţie care are în competenţa sa toate inspectoratele de poliţie din ţară, cota posturilor vacante era de 7,2 la sută (707 posturi vacante). În perioada primăvara–vara 2013, IGP-ului îi lipseau 1113 angajaţi. Raioanele Nisporeni, Cahul şi Glodeni înregistrează o lipsă acută a cadrelor, se mai arată în articol.

Jurnal de Chişinău” face trimitere la un studiu realizat de Asociaţia pentru Democraţie Participativă care arată că Guvernul a alocat anul trecut bani din Fondul de rezervă consiliilor raionale după criterii politice. Potrivit autorilor studiului, alocaţiile în localităţi au avut la bază trei acte normative aprobate de executiv, dintre care două au fost aprobate în decembrie, adică la finele anului bugetar. Astfel, din circa 20 de milioane de lei, primarilor membri ai PLDM le-a revenit 47% din resursele financiare alocate, primarilor PDM – 39%, PL şi PCRM – câte 4%.

Postul de televiziune „Publika Tv” relatează că Banca Naţională a Moldovei a creat un grup de lucru care va investiga aprecierea euro din ultimele zile. BNM suspectează mai multe bănci din Moldova că ar fi provocat scumpirea artificială a monedei unice europene. „Sunt aşa numiţii băieţi şmecheri care nu au astâmpăr şi încearcă prin diferite metode să-şi facă planurile. Noi avem un şir mare de instrumente de sancţionare şi Consiliul BNM va lua o decizie, noi ţinem degetul pe puls. Atunci când se constată o agitaţie pe piaţă băncile realizează profituri mai mari. Ziua de astăzi este o excepţie care ne-a atras atenţia. Vom vedea ce putem să facem pentru a contracara astfel de acţiuni”, a declarat guvernatorul BNM, Dorin Draguţan.

În articolul „Adevărata problemă a Ucrainei”, George Damian de la „Timpul” constată că şi după victoria Euromaidanului sau alungarea lui Viktor Ianukovici, Ucraina are în continuare de rezolvat o problemă gigantică: să găsească 19 miliarde de dolari pentru a-şi acoperi datoria din acest an. „Actuala guvernare de la Kiev beneficiază de un gigantic capital de imagine în mass-media occidentală. [...] Peste mai multe săptămâni nu îşi va putea achita datoriile internaţionale – iar în acel moment capitalul de imagine se va evapora instantaneu”, scrie autorul.

„Dacă va fi război în Ucraina, cele două state româneşti vor deveni unul”, crede editorialistul Petru Bogatu de la „Ziarul Naţional”. În opinia autorului, „haosul din Ucraina va crea în Basarabia o situaţie aproape similară cu cea de la începutul anului 1918, când Moldova de Est, sub presiunea evenimentelor, s-a reunit cu Patria. Este limpede că în condiţii de mare criză geopolitică cele două state româneşti vor deveni unul. Republica Moldova îşi va pierde rosturile ca stat independent. Rusia nu va mai fi prezentă în zonă şi frontiera de la Prut va dispărea până şi din cele mai spălate creiere” din articolul semnat de Petru Bogatu în „Ziarul Naţional”.

Şi aceeaşi publicaţie „Ziarul Naţional” scrie că mai multe elicoptere și peste 300 de carabinieri din Verona, Bologna, Padova, Mestre, Reggio Emilia și alte regiuni din Italia, înarmați până în dinți, au scotocit la începutul acestui an prin toate colțișoarele pentru a-i reține pe membrii unei grupări criminale din R. Moldova care de mai bine de zece ani face ravagii în Italia. Oameni legii din Italia au reușit să rețină 12 „soldați” ai hoțului în lege Ion Gușan, alias Patron, alți opt au fost reținuți în aceeași zi la Chișinău. Cu toate acestea, susțin anchetatorii moldoveni, „captura” este mult prea mică. „Armata” lui Patron numără până la o mie de bandiți specializați preponderent în șantaj și jafuri, iar victimele lor sunt în cea mai mare parte moldoveni aflați ilegal în Italia.
XS
SM
MD
LG