Linkuri accesibilitate

Optimism moderat între moldoveni față de liberalizarea regimului de vize


În fața Parlamentului de la Chișinău, în martie 2013
În fața Parlamentului de la Chișinău, în martie 2013

Cu microfonul Europei Libere pe străzile Chișinăului și o discuție cu Lucia Bacalu, directoarea ziarului „Expresul” din Ungheni.



Foarte probabil din iunie, anul acesta, cetăţenii moldoveni cu paşapoarte biometrice nu vor mai avea nevoie de vize ca să călătorească în spaţiul Schengen pentru o perioadă de şedere de pînă la 90 de zile pe parcursul a 6 luni. Decizia formală de liberalizare a regimului vizelor pentru moldoveni a fost luată de Parlamentul European. Ce părere au oamenii de rând despre eliminarea probabilă a vizelor europene, am încercat să aflu ieri, pe străzile capitalei:

„Oamenii cred că le vor da voie să meargă în Europa fără vize, la lucru, dar ei vor putea doar să-şi viziteze familia, neamurile şi vor trebui repede să revină.”

Europa Liberă: E bine sau nu?

„Pentru cei care au neamuri acolo e bine, dar cred că la noi se vor repeta evenimentele din Ucraina.”

„Mie mi-i totuna. Îmi este foarte greu să trăiesc aici.”

„Nu am planuri şi gânduri să merg peste hotare.”

Ce se uită... repede...
Ce se uită... repede...
Europa Liberă: Să înţeleg că pentru Dvs nu este foarte importantă această decizie?

„Nici nu are rost la vârsta mea, sunt la pensie.”

Europa Liberă: Nu vă bucuraţi pentru nepoţii, copiii Dvs?

„Am o fiică în Portugalia.”

Europa Liberă: Păi, fără viză, veţi putea să o vizitaţi?

„Nu mă duc eu pentru că e multă cheltuială. O mie de lei pensie, ce, ăştia-s bani?”

Europa Liberă: Vă bucură apropierea de UE a Republicii Moldova?

„Poate ar fi mai bine, dar nimeni nu ne trimite în Europa. Noi Europa noastră o avem acasă.”

„Dacă ar fi preţurile mai mici, salariile mai mari, da. Dar cu un salariu de 2 mii de lei eu cred că majoritatea de la noi nu îşi va permite să plece doar pentru a călători să vadă ţările europene.”

Europa Liberă: Ştiţi că liberalizarea regimului de vize nu le permite oamenilor să lucreze?

„Ştiu, dar moldoveanul se descurcă în orice situaţie.”

Europa Liberă: Credeţi că deschiderea hotarelor ar putea avea un preţ la nivel politic?

„E posibil ca ruşii să introducă vize pentru moldoveni sau ucraineni. Pe de altă parte, eu fără moldoveni şi ucraineni nu îşi vor putea ridica economia, moldovenii şi ucrainenii sunt forţă de muncă ieftină.”

„Cu Rusia e mai bine, de o sută de ori mai bine. Ruşii ne-o învăţat, ruşii ne-o scos din datorii şi ruşii ne-au ajutat să creştem copiii.”

Europa Liberă: Aţi fost în Federaţia Rusă?

„Da.”

Europa Liberă: Aţi lucrat?

„Am lucrat.”

Europa Liberă: Dar în Europa?

„Nu, în Europa trebuie multă vreme ca să înveţi limba, dar la ruşi eu mă sui în avion şi până diseară lucrez.”

„Cred că sărăcia care domneşte aici nu poate fi compensat cu nimic. Banii de peste hotare cum vin, aşa se duc. Deci totul este în van.”

Europa Liberă: Ştiţi că pentru a călători în Uniunea Europeană aveţi nevoie de paşaport biometric? Nu v-aţi gândit să îl perfectaţi din timp?
„Nu ne-am gândit la acest lucru, ne vom strădui să-l facem atunci când va fi nevoie.”

***

Acestea sînt cîteva opinii ale locuitorilor capitalei, consemnate ieri, după decizia Parlamentului European de a liberaliza regimul vizelor pentru moldoveni. Cum este văzută această decizie în teritoriu? Am întrebat-o în ajun pe Lucia Bacalu, directoarea ziarului „Expresul” din Ungheni:

Lucia Bacalu: „Cel puţin aici, la Ungheni, noi fiind chiar în imediată apropiere de frontiera cu Uniunea Europeană, lumea este foarte calmă şi,
Ziarista Lucia Bacalu
Ziarista Lucia Bacalu
practic, nu a reacţionat în niciun fel. Am discutat chiar şi cu şeful secţiei Evidenţa şi Documentarea Populaţiei, dorind să aflu dacă s-au format cozi pentru a obţine paşapoarte biometrice, dânsul ne-a spus că totul este ca înainte, nu s-a observat niciun fel de dorinţă din partea populaţiei de a-şi perfecta cât mai urgent paşapoartele biometrice, care le-ar permite în scurt timp să meargă în Uniunea Europeană fără vize.”

Europa Liberă: Ungheniul face parte din zona de frontieră, deci oamenii pot beneficia de permise mic trafic. Cât de motivaţi au fost moldovenii să facă uz de acest drept şi prioritate?

Lucia Bacalu:
„Iniţial au fost foarte activi, unele persoane stăteau chiar zile în şir în preajma Consulatului pentru a reuşi să depună cererea de obţinere a permisului de mic trafic la frontieră, dar, ulterior, foarte multă lume şi-a dat seama că, practic, nu l-a folosit. Având pentru o perioadă de doi ani un permis de mic trafic la frontieră, nu au plecat niciodată, cel puţin, până la Iaşi.”

Europa Liberă: Credeţi că liberalizarea regimului de vize ar putea avea aceeaşi soartă?

Lucia Bacalu:
„Presupun că da, pentru că o bună parte dintre cei care şi-au dorit să ajungă în Uniunea Europeană, au obţinut cetăţenia română, alţii au vize şi, probabil, în perioada imediat următoare nu va fi, eu ştiu, prea multă dorinţă de a obţine aceste paşapoarte, deci, de a se folosi de decizia Parlamentului European de a aboli vizele.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, „la ce bun liberalizarea regimului de vize, când nu avem bani pentru a ne face paşaport şi nici bani pentru bilete de avion” -, asta mi-au răspuns o bună parte dintre moldovenii cu care am stat de vorbă în stradă. Există motive care ar putea să-i convingă că liberalizarea regimului de vize este, totuşi, un lucru bun?

Lucia Bacalu:
„Eu cred că atunci când, totuşi, va intra în vigoare această decizie şi primii moldoveni vor putea merge, într-adevăr, liber la copii, la părinţi, probabil că ceilalţi se vor convinge că este un lucru foarte bun. Eu nu cred că este un motiv sărăcia sau lipsa banilor, pentru că atunci când cineva este peste hotare, părinţii sau o soră sau copiii, ei ar putea cumpăra un bilet la avion, ar putea ei să-i ajute pe cei rămaşi acasă să-şi perfecteze un paşaport.

Mi se pare că este vorba mai mult de lipsa de încredere a moldovenilor faţă de această decizie, nu cred atât de uşor moldovenii, fiiind de multe ori traşi pe sfoară, că, într-adevăr, s-ar putea ca peste câteva luni să putem merge fără vize în Uniunea Europeană. ”

Europa Liberă: Din punctul Dvs de vedere, doar eliminarea vizelor e destul pentru a-i face pe moldoveni să-şi viziteze rudele, să meargă mai des în Europa?

Lucia Bacalu: „Bineînţeles că ar trebui mult mai multe măsuri pentru că astăzi, din câte cunosc eu, mulţi dintre cei care pleacă în străinătate, având vize sau cetăţenie română, cumpără bilet la avion de la Bucureşti, merg cu trenul până la Bucureşti, acolo biletele fiind de trei, patru ori mai ieftine decât cele de la Chişinău. Probabil că Guvernul ar trebui să se gândească la mult mai multe măsuri pentru că, într-adevăr, este bun acest lucru, liberalizarea vizelor, dar cred că foarte puţini se vor folosi de acest privelegiu în acest an.”

Europa Liberă: Ucraina, ţară care urma să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, este acum în criză politică. Mulţi lideri de opinie de la Chişinău şi simpli cetăţeni se întreabă dacă Republica Moldova nu va avea aceeaşi soartă. Cum se vede la Ungheni criza din Ucraina?

Lucia Bacalu:
„Noi suntem cam departe de frontiera cu Ucraina şi de aceea cam nu crede lumea că am putea repeta aceeaşi soartă ca a Ucrainei. Din punctul meu de vedere, de fapt, nici nu există aceste premise. Se fac unele încercări, dar nu cred că se va ajunge chiar până la violenţe în Republica Moldova, mai ales că decizia Parlamentului European este una foarte importantă în acest sens. Moldovenii au înţeles deja că Uniunea Europeană chiar are o atitudine foarte serioasă faţă de acest teritoriu şi că ne va susţine.”
XS
SM
MD
LG