Linkuri accesibilitate

O nouă zi tensionată în Ucraina


Ianukovici pe fugă. Caricatură de Corax (Serbia)
Ianukovici pe fugă. Caricatură de Corax (Serbia)

Joi dimineață în Crimeea un grup de oameni inarmati au ocupat parlamentul regional.


Arseni Iațeniuk a fost confirmat în funcția de premier alș Ucrainei de Parlamentului de la Kiev. Intr-un alt vot, parlamentarii i-au aprobat si cabinetul.

In discursul sau, premierul a avertizat ca urmeaza o perioada foarte dificila de reforme si ca aceste reforme vor fi initial „nepopulare”, dar sunt unica şansa a Ukrainei de a-şi rezolva profunda criza economice. Iațeniuka spus ca Ucraina va semna acum Acordul de Asociere si Liber schimb cu Uniunea Europeana, dar că noua administratie de la Kiev doreste un parteneriat cu Rusia şi ca va apăra integritatea teritoriala a ţării si ca „nici un fel de separatism nu va fi permis”:

„Speram ca Federatia Rusa nu va incalca memorandumul de la Budapesta si va face tot ce va putea ca sa stabilizeze situatia din ucraina şi nu ii va sustine in nici un fel pe separatisti si pe acei fosti oficiali ucrainieni impotriva cărora au fost deschise dosare penale pentru crime impotriva umanităţii. Si vorbesc în primul rînd despre Viktor Ianukovici. Ne adresam Rusiei: vrem ca acordurile noastre bilaterale si multiolaterale sa fie respectate.”

Memorandumul de la Budapesta, despre care a vorbit noul premier de la Kiev este o intelegere internationala convenită în 5 februarie 1994 între Ucraina, Statele Unite, Rusia si Marea Britanie referitoare la dezarmarea nucleara a Ucrainei si obţinerea de garantii internaţionale pentru independenta si integritatea teroririala a Ucrainei.

Agentiile ruseşti de ştiri au anuntat că fostul presedinte Viktor Ianukovici va tine vineri la prinz o conferinta de presa din localitatea Rostiv pe Don, Rusia, si ca Moscova ii garanteaza securitatea pe teritoriul rusesc.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a cerut joi punerea in aplicare a intelegerii internationale mediate saptamina trecuta de Ianukovici si de liderii opozitiei si mediata de ministrii de externe din Polonia, Germania si Franţa. Intelegerea, la data aceea a fost sustinuta de Statele Unite.

Ea prevedea formarea unui guvern de uniune nationala dar si raminerea in functie a preşedintelui Ianukovici. Ministerul rus de externe şi-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu Occidentul pentru rezolvarea crizei ucrainiene,astfel incit sa fie respectate drepturile tuturor ucrainienilor.

Miercuri, preşedintele Rusiei Vladimir Putin a ordonat un exerciţiu militar in vestul si centrul ţării sale, iar militarii de la bazele rusesti din peninsula Crimeea au fost plasați in stare de alerta. Aceste actiuni au trezit îngrijorari atit la Washington cit si la Bruxelles, la sediul Alianţei Nord Atlantice. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen

„Cer Rusiei sa nu intreprinda nici o acţiune care ar putea escalada tensiunile si crea neintelegeri. Cer noilor lideri ucrainieni sa isi continue eforturile pentru a stabili un proces politic cumprinzaotor care sa reflecte aspiratiile democratice ale intregului popor ucrainian. Si cer tuturor părţilor sa evite confruntarile, sa nu intreprinda acţiuni provocatoare si sa revina la calea dialogului.”

La fel de clar a fost si mesajul ministrului asmerican al apărarii Chuck Hagel, aflat joi la sediul central al NATO. El a cerut Moscovei sa dea cit mai multe informatii despre exercitiile militare care au loc pentru a evita speculaţiile si interpretările greşite „în aceasta perioada foarte delicata”. Hagel a spus ca Statele Unite asteapta ca toate ţările, inclusiv Rusia sa respecte suveranitatea Ucrainei si sa evite provocarile:

„Afirm sprijinul puternic Americii al pentru integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei şi ministrii apărarii de ţările NATO au facut aceiasi declaratie comuna. Asteptam ca toate naţiunile sa respecte suveranitatea Ucrainei si sa evite actiunile provocatoare.”

Harta interactivă a prezenței militare rusești în Crimeea:



La exercitiile militare anunţate miercuri de preşedintele Putin iau parte 150.000 de militari, 900 de tancuri, aviatia si marina.

Moscova a spus ca isi va apăra flota de la Marea Neagra care este stationata in Crimeea. Rusia are mai multe baze militare in peninsula. Preşedintele in exercitiu Olexandru Turcinov a facut şi el apel la calm si a avertizat Rusia sa îţi tină militarii in cazarmele din Crimeea.

Joi dimineață în Crimeea un grup de oameni inarmati au ocupat parlamentul regional si cladirile guvernului local, arborînd drapelul Federatiei Ruse pe caldire. In discursul sau din parlament, premierul Iațeniuka spus ca „întotdeauna Crimeea a fost parte a Ucrainei si aşa va fi şi in continuare”.

Tot joi, directoarea Fondului Monetar Internaţional Christine Lagarde a anunţat că o misiune FMI se va deplasa la Kiev pentru a evalua situatia economica şi sa deschida convorbiri cu noile autorităţi.

Noul ministru al finanţelor de la Kiev, Aleksandr Şlapac, a anunțat Ucraina vrea să obţina de la FMI un credit de cel puțin 15 miliarde de dolari.

Rusia a lasat sa se inteleaga, intr-o declaratie recenta a premierului Dmitri Medevedev ca ar putea sa nu mai acorde cele 12 miliarde de dolari Kievului, din promisiunea de 15 miliarde facuta fostului presedinte Ianukovici, odata cu refuzul de semnare a acordului de liber schimb cu Uniunea Europeana. Moscova a livrat deja Kievului 3 miliarde din cele 15 deja.
XS
SM
MD
LG