Linkuri accesibilitate

România: eșecul unei alianțe


De aproape doi ani de când se află la putere Uniunea Social-Liberală a fost măcinată de mai multe scandaluri de corupţie, iar liberalii au plătit preţul cel mai scump.



Dacă ruptura dintre social-democraţi şi liberali reprezintă cu adevărat un fapt împlinit, prima întrebare care se ridică priveşte consecinţele ei imediate. Exista un dezechilibru evident în viaţa politică românească, între un mamut – coaliţia de la putere, şi o opoziţie anemică şi fărâmiţată.

Acum mamutul a fost înlocuit de un elefant – Partidul Social-Democrat, iar ieşirea Partidului Naţional-Liberal de la guvernare îl poate transforma într-un redutabil partid de opoziţie. Nu-i va fi deloc uşor să opereze această mutaţie şi să devină credibil. De aproape doi ani de când se află la putere Uniunea Social-Liberală a fost măcinată de mai multe scandaluri de corupţie, iar liberalii au plătit preţul cel mai scump.

Preşedintele liberal Crin Antonescu a adus în partid elemente dubioase precum Gigi Becali ori Sorin Roşca Stănescu, dar lista e mult mai lungă, care fie au comis grave ilegalităţi fie au gafat în mod penibil. Nu se poate spune nici că s-a văzut o amprentă liberală puternică în guvernul Ponta, cu excepţia câtorva măsuri economice, pozitive dar fără relevanţă deosebită. Într-un cuvânt, Partidul Naţional-Liberal trebuie să se reinventeze şi trebuie să o facă foarte repede întrucât îl aşteaptă două examene majore, decisive pentru viitorul său: alegerile europarlamentare din luna mai şi alegerile prezidenţiale din toamnă, unde Crin Antonescu îşi joacă ultima şansă.

Să nu uităm că Antonescu riscă să întâmpine rezistenţă chiar în sânul partidului. Fostul preşedinte al PNL şi fostul prim-ministru Călin Popescu-Tăriceanu şi-a exprimat deja dezaprobarea pentru ruperea USL şi s-a oferit să facă pe mediatorul în vederea refacerii Uniunii. În teritoriu, mulţi liberali îşi vor pierde posturile, ceea ce va constitui încă o sursă de nemulţumire şi ar putea conduce la o serie de dezertări. În fine, nu e deloc neglijabil faptul că Antonescu şi partidul său vor deveni ţinta televiziunilor de casă ale social-democraţilor, televiziuni care îi vor toca mărunt şi vor declanşa, în stilul binecunoscut, campanii de defăimare, al căror impact nu trebuie minimalizat.

Aşa cum era previzibil, preşedintele Băsescu a încercat să tragă profit din actuala criză politică şi, într-o scurtă declaraţie de presă, i-a atacat virulent atât pe Victor Ponta cât şi pe Crin Antonescu. Ni-l putem imagina satisfăcut să constate eşecul unei alianţe a cărei principală raţiune de a fi era aversiunea viscerală faţă de Traian Băsescu. După cum se vede, când plasezi idealurile politice într-o zonă atât de joasă rezultatele sunt pe măsură.
Previous Next

XS
SM
MD
LG