Linkuri accesibilitate

Vizite de înalt nivel în Moldova - Comisia Europeană depășită de capitale


Miniștrii sînt îngrijorați că acordul de asociere cu UE ar putea să nu fie semnat pînă la viitoarele alegeri din Moldova, ceea ce ar putea fragiliza coaliția de la Chișinău.




Diplomația europeană e din ce în ce mai depășită de cea a statelor membre. Astfel, miniștrii de externe ai Germaniei și Franței, Frank-Walter Steinmeier și Laurent Fabius, și-a programat o vizită la Chișinău și Tbilisi, lunea și marțea viitoare, fără măcar a informa serviciile externe ale Comisiei Europene.

La Bruxelles, serviciile diplomatice ale Comisiei, conduse de Catherine Ashton, au aflat despre turneul celor doi miniștri abia din intrebarea pe are le-am adresat-o.

Sigur, guvernele țărilor membre sînt absolut libere să își ducă politica externă așa cum doresc, intre limitele eventualelor sancțiuni impuse de UE unor terțe țări și care nu trebuiesc încălcate.

In cazul de față însă situația este specială și poate stârni uimire faptul că cele mai mari țări ale Uniunii, Germania și Franța, nu au găsit de civiință măcar să informeze Comisia și serviciile lui Ashton de faptul că merg in mod coordonat in două țări ale Parteneriatului Estic, după succesul de săptămâna trecută, când cei doi miniștri, insoțiți de polonezul Sikorski, au reușit in câteva ore ceea ce Comisia Europeană nu reușise în mai multe luni: să smulgă un acord semnat între Ianukovici și opoziția Ucraineană.

Sigur, acordul nu mai are nicio valoare astăzi, iar Ianukovici a fost răsturnat, însă succesul de scurtă durată a arătat că multe capitale nu se mai bazează pe inițiativele din ce în ce mai rare ale Comisiei.

Nici o informație, așadar, din partea Comisiei despre vizita comună a celor doi miniștri de externe la Chișinău și Tbilisi. Cei doi au decis să ia această inițiativă pentru a sprijini singurele două țări din Parteneriatul Estic ce nu au decis până acum să se îndepărteze de UE, apropiindu-se de Uniunea Vamală propusă de Rusia, și nici nu se află într-o situație instabilă, cum e cazul cu Ucraina.

Sigur, Germania și Franța nu pot avea un plan comun concret în direcția Moldovei și Georgiei, mai ales dată fiind urgența din Ucraina. Vizita lor e mai degrabă destinată să fie un semnal în direcția Moscovei, ca un fel de marcare diplomatică a teritoriul.

Miniștrii sînt îngrijorați că acordul de asociere cu UE ar putea să nu fie semnat pînă la viitoarele alegeri din Moldova, ceea ce ar putea fragiliza coaliția de la Chișinău. Incă un lucru pe care serviciile diplomatice ale Comisiei nu îl menționează.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG