Linkuri accesibilitate

Pericolul scindării Ucrainei (Ziarul Național)


Tergiversarea procesului de reorganizare a sistemului termoenergetic din Chişinău ar putea duce şi la ratarea asistenţei financiare BM (Adevărul).



Editorialiştii de la „Ziarul Naţional”, Petru Bogatu şi Nicolae Negru, discută, într-un articol, posibilitatea, presupusă tot mai frecvent în analizele experţilor, de „rupere” a Ucrainei în două, după pierderea puterii de către Ianukovici. „Rusia a pierdut o bătălie, dar probabil se pregătește să câștige războiul. De ce va face Rusia în viitorul apropiat, depinde scindarea sau nu a Ucrainei”, este de părere Nicolae Negru. Potrivit analistului, Rusia pare acum să cântărească faptele pentru a vedea cum procedează mai departe – adică dacă vrea pace sau război. Totuşi, comentatorul înclină să creadă că mai degrabă Rusia va alege pacea.

Potrivit lui Petru Bogatu, scindarea Ucrainei ar răsturna echilibrului geopolitic în Europa, prin urmare este „cel mai mare pericol de la prăbușirea Uniunii Sovietice încoace”. „Când Medvedev declară că nu recunoaște legitimitatea autorităților de la Kiev, acest lucru sună ca o amenințare, ca o primejdie. Se pare că Moscova pregătește terenul pentru un amestec în această țară. Nu știu dacă va fi prin invazie militară directă sau prin uneltiri în regiuni, dar pericolul e mare”, încheie analistul politic Petru Bogatu.

„Adevărul” scrie despre audierile publice dintr-o comisie parlamentară pe proiectul de lege referitor la tutun şi articolele de tutun. Dezbaterile au fost mai mult decât aprinse. Importatorii de ţigări ar fi reacţionat vehement la ideea amplasării pictogramelor pe pachetele de ţigări, scoaterea de pe rafturile magazinelor şi chioşcurilor a produselor de tutun, excluderea parteneriatelor sociale şi comerciale de orice fel cu importatorii şi producătorii de tutun, şi interzicerea subvenţionării acestei industrii.

Publicaţia s-a interesat ce se mai întâmplă cu proiectul de fuzionare a celor două CET-uri din Chişinău cu Termocom. Iarăşi impas, după ce un judecător a emis o încheiere de suspendare a procesului. O evoluţie, de altfel, previzibilă în condiţiile în care există interese majore în acest sector. Soluţia acum ar fi lichidarea Termocomului şi transmiterea tuturor activelor creditorului principal, CET-2. Adevărul observă că tergiversarea procesului de reorganizare a sistemului termoenergetic din Chişinău ar putea duce şi la ratarea asistenţei financiare în valoare de circa 100 de milioane de dolari, promisă de Banca Mondială.

Europarlamentara din România, Monica Macovei, este citată de IPN cu o postare proaspătă de pe contul personal de pe o reţea de socializare. Republica Moldova, la fel ca şi Ucraina, trebuie să semneze cât mai repede Acordurile de Asociere cu Uniunea Europeană. Iar Uniunea Europeană acum mai mult ca niciodată ar trebui să le sprijine pentru a putea rezista presiunilor Federaţiei Ruse. Europarlamentara mai spune că nimeni nu doreşte să se repete situaţia din Ucraina, care, după ce a parafat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, nu l-a semnat la termenul stabilit.

Infotag o citează pe negociatoarea Tiraspolului, Nina Ştanski, prevestind o rundă complicată de negocieri în formatul 5+2 la Viena, pe 27 şi 28 februarie. Negociatoarea de la Tiraspol a spus după o întrevedere cu ambasadorul rus la Chişinau, Farid Muhametşin, că partea transnistreană nu doreşte decât continuarea discuţiilor asupra subiectelor sociale.
XS
SM
MD
LG