Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Vasile Botnaru în dialog cu directorul agenției IPN Valeriu Vasilică.



Saptamâna politică moldovenească ce tocmai se incheie poate fi considerată una destul de paşnică, daca ne uitam la evolutiile din intreaga regiune si facem comparatia. Vasile Botnaru a stat de vorba cu Valeriu Vasilica, directorul agentiei Infoprim Neo


Valeriu Vasilică: „Evenimentele cele mai relevante care, mă tem că, vor avea continuare și în Republica Moldova, s-au produs săptămâna aceasta, înafara hotarelor ei, s-au produs la Kiev. Vărsarea de sânge, proporțiile, încrâncenarea părților denotă mișcări tectonice. Mă tem că lucrurile nu se vor liniști, pentru că cei care au decis să se ajungă până aici cred că au avut alte interese decât să se stopeze, la o anumită etapă. Suntem într-o situație oarecum similară pentru că suntem vecini, mai întâi, suntem în sfera acelorași interese geopolitice. Nu pot să dau sfaturi, nu pot să sugerez ceva pentru decidenții din Ucraina, dar pentru decidenții noștri este absolut imperativ să tragă lecții acum, mâine poate fi târziu, să analizeze cum s-a ajuns până aici și ce trebuie de făcut ca scenariul să nu se repete. Se cere prudență, se cere înțelepciune, se cere ordine și înțelegerea situației de către toți actorii. Ne-am jucat până acum de-a războiul fie pro-Europa, fie pro-Rusia, Uniunea Vamală. Eu zic că orice joc de genul acesta care poate provoca vărsare de sânge trebuie oprit imediat.”

Europa Liberă: Urmăream la Romațki Televidenie discuția unor jurnaliști care se pricep în ce se întâmplă în Rada Supremă care spuneau că politicienii, de fapt, admit victime colaterale ale unor procese și, dacă nu și le doresc, cel puțin, le folosesc foarte bine ca ustensile de luptă politică unii împotriva altora. Urmărind ce se întâmplă la Kiev, ce impresie ați avut dumneavoastră?

Valeriu Vasilică:
„Politicienii, în special, cei de prim rang, niciodată nu s-au aflat pe linia întâi a baricadelor, niciodată nu au căzut. Ei au numărat victimele, fie le-au planificat și istoria modernă și mai puțin modernă, contemporană și mai puțin contemporană, îmi dă dreptate mia de procente. Cei care pornesc și diriguiesc războaiele, foarte rar nimeresc pe banca de la Nuernberg. Și aceasta s-a întâmplat cred că o singură dată. Nu vreau să exagerez, dar aceasta este psihologia, înțeleg, a politicienilor care se văd foarte importanți, foarte mari, dirijând masele la nivel de cifre și nu la nivel de vieți omenești. Cred că au dreptate colegii din presa ucraineană că pentru politicieni mai puțin contează o viață pierdută sau două, sau șaptezeci și șapte, cum se spune că sunt acuma, în Ucraina. Acesta este pericolul pe care pot să îl genereze politicienii propriilor societăți.”

Europa Liberă: Kievul, sigur că, a umbrit orice alte evenimente, dar la Chișinău ce s-a întâmplat remarcabil?

Valeriu Vasilică:
„Mai întâi, au continuat întâmplările de la Comrat, s-a anunțat acel congres al deputaților de toate nivelele, de care iar mă tem, pentru că Comratul ar putea deveni un detonator. Situația din Kiev mă face să privesc lucrurile și prin această prismă. Și săptămâna a finalizat, din punctul meu de vedere, printr-o întâlnire poate așteptată, poate necesară dintre conducerea României și conducerea Republicii Moldova, în persoana primului ministru al României. Declarațiile atente, pe care le-a lansat Victor Ponta, la Chișinău, sunt genul de declarații necesare în toate vremurile, dar, în special, în situații de acestea. Iar revin la situația de la Comrat, iar revin la situația de la situația de la Kiev și la fricile care mă domină referitor la perspectiva situației de la Chișinău și în întreaga Republică Moldova. Eu zic că lucrurile trebuie gestionate cu înțelepciune și de către politicieni, dar și de oamenii simpli care trebuie să devină, odată și odată, mai toleranți unul față de altul, mai atenți unul față de altul, mai iertători, mai cruțători. Cred că este uncia posibilitate de a coexista în această lume și viață foarte complicată.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG