Linkuri accesibilitate

Victor Ponta: „România are dorința și obligația de a face mai mult decât Uniunea Europeană pentru ca Moldova să se integreze”


Vizita la Chișinău a premierului României.


La Chisinau s-a aflat incepind de joi seara premierul României Victor Ponta, care a avut convorbiri pe teme economice si regionale cu liderii de la Chisinau. România a fost si continua sa fie unul dintre sprijinitorii cei mai activi ai intaririi relatiei dintre Chisinau si Bruxelles. Relateaza Valentina Ursu


„România are dorința și obligația de a face mai mult și mai repede decât Uniunea Europeană pentru ca Moldova să se integreze în tot ceea ce înseamnă reguli, standarde și mentalitate europeană”, a declarat vineri la premierul român Victor Ponta.

La rândul rău, șeful cabinetului de miniștri de la Chișinău, Iurie Leancă, a mulțumit omologului său pentru vizita efectuată, precizând că aceasta demonstrează, încă o dată, susținerea României pentru Moldova:

„Vizita de astăzi este extrem de importantă pentru noi, încă o mărturie în plus a faptului că România ne susține consecvent și dezinteresat, ne ajută să avansăm pe calea parcursului european. Și nu doar cu declarații de susținere și de simpatie, ci și cu resurse financiare, cu transfer de expertiză și cu abordări foarte punctuale în mai multe proiecte fie că țin de interconexiunea energetică, reconstruirea podurilor peste Prut sau fie că e vorba de cooperarea în domeniul educației.”

Am întrebat-o pe cercetătoarea de la Berlin, Anneli Ute Gabanyi, care din declarațiile politicienilor de la București fac bine Moldovei, pe această cale a eurointegrării:

„Nu venim cu teze precum „o națiune – două state” etc., pentru că acestea nu fac bine în direcția Europei și pot fi folosite de către cei din Transnistria, respectiv, Moscova ca arme împotriva României și a Moldovei. Nu înțeleg, de exemplu, de ce un tratat de frontieră nu poate fi semnat de azi pe mâine. Deci România ar trebui, în momentul de față, să facă totul, dar realmente totul pentru a arăta că acest stat este un stat de sine stătător, că este un stat care merită absolut, din punct de vedere geopolitic și din toate punctele de vedere, să fie apropiat, cât mai rapid și mai urgent, de Uniunea Europeană, să o ajute și economic, și, bineînțeles, cu acquisul comunitar, de exemplu, cu tot ce poate da. România trebuie să fie absolut fără interes propriu, evident și, mai ales, în niciun caz, interes intern. Pentru că este absolut cel mai mare interes al României, ca Republica Moldova să își continue drumul nestingherit și cu succes către Uniunea Europeană.”

Dar iată cum înțelege directorul Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă, această datorie a României de a ajuta Republica Moldova în integrarea europeană, mai mult decât alte țări, așa cum a declarat șeful executivului de la București, Victor Ponta.

Victor Chirilă: „România trebuie să ne ajute nu doar la crearea unor noi instituții, la armonizarea legislativă, dar, în primul rând, la conectarea pieței noastre cu piața economică a Uniunii Europene. Și aici, mă refer, la conectarea, în primul rând, infrastructurală: drumuri, rețele electrice, rețele de gaze naturale, lucruri foarte importante pentru ca o piață mică să fie integrată pe deplin cu piața economică a Uniunii Europene”.

Europa Liberă: De ce se fac auzite voci care spun că, pe parcursul european al Republicii Moldova, uneori declarațiile unor lideri politici de la București ar fi dăunătoare?

Victor Chirilă:
„Dumneavoastră ați menționat: declarațiile uneori nu sunt euroconforme, să spunem, sau nu vin în întâmpinarea așteptărilor noastre europene. Deseori aceste declarații sunt interpretate abuziv, să-i spunem, de acele forțe din Republica Moldova care nu doresc ca țara noastră să parcurgă calea reformelor europene și caută orice motiv pentru a opri acest parcurs. Iar declarații, despre care am auzit, făcute uneori de domnul Băsescu, într-adevăr, dau apă la moară unor astfel de politicieni și forțe politice.

Iar președintele Moldovei, Nicolae Timofti, a spus, în cadrul întrevederii cu Victor Ponta: „Este important ca relația dintre Chișinău și București să capete și mai multă consistență, prin finalizarea proiectelor economice comune.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG