Linkuri accesibilitate

William Moser: „Moldovenii trebuie să aibă un dialog activ cu conducerea politică şi să discute despre ce înseamnă democraţie pentru ei”


Ambasadorul Statelor Unite, William Moser, în studioul Europei Libere în 2013
Ambasadorul Statelor Unite, William Moser, în studioul Europei Libere în 2013

De vorbă cu ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, William H. Moser, într-un interviu oferit postului public de televiziune Moldova 1 şi Radio Europa Liberă.



Într-un lung interviu acordat ieri seară postului public de televiziune Moldova 1 şi Europei Libere, ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, William H. Moser, s-a declarat profund întristat de degenerarea situaţiei din Ucraina, şi-a exprimat speranţa că Republica Moldova va semna în timpul apropiat Acordul de Asociere cu UE şi a vorbit despre efectele pozitive ale acestei asocieri pentru toţi cetăţenii moldoveni, inclusiv cei din regiunea transnistreană. Ambasadorul William Moser i-a vorbit Lilianei Barbăroșie şi despre apropiata vizită la Washington a premierului moldovean Iurie Leancă, după cea a premierului georgian.


William H. Moser: „Pot să vă spun că prim-ministrul Iurie Leancă a primit o invitaţie din partea vicepreşedintelui Joe Biden pentru a îl vizita în primăvara aceasta. Noi examinăm datele din prima parte a lunii martie pentru această vizită. Deci, noi nu am primit încă confirmarea datelor şi locului exact al acestei vizite, dar ştim la sigur că va avea loc. De fapt, vreau să vă spun că această vizită reprezintă un semnal foarte bun şi foarte pozitiv cu privire la relaţia strânsă dintre Republica Moldvova şi Statele Unite ale Americii. Cred că este foarte important ca această să aibă loc, să avem un schimb deschis de opinii şi, la fel, să aratăm angajamentul nostru, al Statelor Unite, faţă de Republica Moldova.”

Europa Liberă: Vreau să vă întreb de ce aceste vizite tocmai acum, deşi parcă lucrurile par evidente. Georgia şi Moldova sunt singurele ţări, probabil, din plutonul puternic al Parteneriatului Estic. E un semnal acum, aceste vizite?

William H. Moser:
„De mai mulţi ani avem anumite angajamente faţă de Republica Moldova şi - de fapt, foarte curând vom sărbători aniversarea a 22-a de relaţii diplomatice între ţările noastre - pe parcursul acestor ani noi am încurajat Republica Moldova să se implice într-un angajament foarte serios faţă de o agendă de reforme care o va duce spre o ţară mai prosperă, mai stabilă şi mai democratică, spre un stat european.

Republica Moldova a întreprins nişte paşi foarte şi foarte curajoşi, parafând Acordul de Asociere şi Acordul de Comerţ Liber şi Aprofundat, iar ceea ce recomandăm noi acum dlui Biden, ca prim punct în agenda sa, este să-l felicitite, în primul rând, pe dl premier Leancă, pentru că a întreprins aceşti paşi, iar SUA aşteaptă cu nerăbdare să vadă semnarea ambelor Acorduri, atât acelui de Asociere, cât şi a celui de Comerţ Liber.

Noi, la fel, vrem să vedem abolirea regimului de vize între Republica Moldova şi statele UE. Aceşti paşi sunt foarte importanţi. Un lucru pe care încerc să îl spun oamenilor atunci când le vorbesc despre UE şi despre calea spre Europa, este că paşii pe care îi facem în drum spre această aderare sunt cei mai importanţi.

Implementarea reformelor pe care le aşteaptă Uniunea Europeană de la R. Moldova reprezintă calea prin care Moldova îşi poate moderniza economia, îşi poate stabili un stat bazat pe lege, care va încuraja şi comerţul, şi investiţiile în ţară, dar, la fel, ne aşteptăm ca drepturile personale, individuale, a fiecărui cetăţean al Republicii Moldova să fie respectate.

Eu aş spune că respectarea drepturilor omului reprezintă partea cea mai importantă a acestei agende, deoarece Republica Moldova are foarte multe grupuri etnice şi lingvistice în ţară, iar într-un stat european precum şi în Statele Unite, noi încercăm să creăm un loc bun pentru toţi. Prin intermediul acestui tip de activităţi, prin încercarea de a crea un stat puternic democratic, credem că Republica Moldova îşi poate continua calea spre dezvoltare şi poate deveni o ţară atractivă pentru toţi moldovenii.”

Europa Liberă: Dle Ambasador, să vorbim un pic despre Ucraina. Ceea ce se întâmplă în Ucraina a şocat o lume întreagă şi se întâmplă nu undeva la mii de km. de noi, ci chiar la vecinul nostru apropiat. Dvs. personal, în calitate de diplomat american la Chişinău, în calitate de diplomat în general ce credeţi: cine şi cum poate opri în primul rând asta?

William H. Moser:
„Trebuie să spun următoarele: Statele Unite sunt foarte întristate pentru ceea ce se întâmplă în Ucraina în ultimele câteva zile şi câteva luni. Pentru noi este o tragedie mare să vedem ceea ce se întâmplă în Ucraina. În acelaşi timp noi ne aşteptăm ca şi Guvernul Ucrainei să respecte dreptul la întrunirea liberă a cetăţenilor. Guvernul trebuie să asigure aceste drepturi ale cetăţenilor săi şi guvernul Ucrainei trebuie să respecte dreptul ucrainenilor la întruniri libere şi proteste paşnice. Este un angajament care a fost asumat la Helsinki, foarte mulţi ani în urmă, încă pe timpul sovietic, şi e un angajament pe care Ucraina s-a angajat să îl onoreze şi astăzi. În ce priveşte cine ar putea stopa asta?

Noi, comunitatea internaţională, vom face tot ce putem pentru a ajuta la identificarea soluţiei paşnice la problemele din Ucraina, dar trebuie să existe un dialog între toate părţile şi grupurile interesate în Ucraina, care ar putea duce la soluţionarea paşnică a conflictului. Eu sunt foarte întristat de tragedia care loc în Ucraina, dar, la fel, am şi speranţe că, poate, acesta ar fi cel mai întunecos moment înainte de acel viitor mai bun pentru Ucraina şi oamenii săi.”

Europa Liberă: Revenind la Moldova, vreau să vă adresez o întrebare care e pe buzele multora încă din noiembrie, de când a început criza ucraineană: Dvs. personal, SUA în general sunteţi, cum să zic, siguri că în Moldova nu se pot întâmpla lucruri similare?

William H. Moser:
„Am să vă răspund în felul următor: noi întotdeauna vom susţine drepturile cetăţenilor din Republica Moldova la proteste paşnice şi, după cum am spus foarte clar în toate declaraţiile mele publice, dreptul de întrunire şi protest paşnic este un drept care trebuie să fie respectat pentru toată lumea.

Eu am încurajat cetăţenii Republicii Moldova să facă tot ce pot pentru a se implica în procesul politic. Ştiţi, Moldova are foarte multe motive de a fi mândră de alegerile liberile care au loc aici pe parcursul deja a 22 de ani, fiindcă şi-a demonstrat angajamentul faţă de valorile democratice şi moldovenii au dreptul de a-şi exprima sentimentele şi a se dezvolta.

Ceea ce încurajez eu moldovenii să facă ,şi spun acest lucru în orice discus public pe care îl fac, este să se implice continuu în procesele politice. Da, moldovenii trebuie să îi tragă la răspundere pe liderii politici şi trebuie să aibă un dialog activ cu conducerea politică şi să discute despre ce înseamnă democraţie pentru ei, ce lucru Guvernul trebuie să facă sau nu trebuie să facă, astfel încât să servescă interesele poporului şi cum conducerea politică îşi poate îmbunătăţi perspectivele economice pentru toţi moldovenii. Acesta ar reprezenta un dialog legitim pentru poporul unei ţări şi conducerea aleasă în mod democratic. Eu încurajez moldovenii să facă acest lucru. Eu cred că este deja prea mult să spunem dacă acest scenariu se poate întâmpla în altă parte, deoarece Republica Moldova operează în conformitate cu dinamica sa internă.”

Europa Liberă: Situaţia oarecum e similară cu ceea ce era în Ucraina înainte de Summitul de la Vilnius. Am parafat un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană, dar iată că în Ucraina, între parafare şi semnare, 15 miliarde de dolari ai Rusiei par să fi fost suficienţi ca s-o întoarcă din drum? Sunteţi sigur că nu există nimic ce ar putea întoarce din drum Moldova?

William H. Moser:
„Dacă cetăţenii moldoveni vor cu adevărat integrarea europeană, ei trebuie să insiste ca acest de Acord de Asociere şi cel de Liber Schimb să fie semnate. Coaliţia pentru Integrare Europenă, care guvernează la moment Republica Moldova, este angajată în acest proces şi oamenii trebuie să le spună Coaliţiei de Guvernare că asta e ceea ce vrem noi. Nu am nicio îndoială că se pot întâmpla foarte multe lucruri în această cale, dar după cum am spus, în măsura în care cetăţenii Republicii Moldova sunt angajaţi în agenda reformelor care apare odată cu semnarea acestui Acord de Asociere, SUA va fi acolo, lângă Republica Moldova, pentru a o ajuta în acest proces.

Asta e ceea ce, de fapt, reprezintă angajamentul sau natura reală a angajamentului nostru şi al Uniunii Europene: noi vrem să fim alături de oamenii din Republica Moldova pentru ca să-i ajutăm să implemeteze această reformă a Guvernului, a economiei, pentru a crea, după cum am spus deja, un stat european, liber, demcratic şi prosper despre care vorbim.”
XS
SM
MD
LG