Linkuri accesibilitate

Protestele din Bosnia-Herțegovina văzute de la Washington


Proteste la Sarajevo
Proteste la Sarajevo

Prin Acordul de la Dayton a fost creată o structură guvernamentală nefuncțională, care împiedică progresul economic și îi frustrează pe cetățeni.



In aceste zile nu doar Ucraina este marcata de proteste anti-guvernamentale, ci si Bosnia-Hertegovina. Despre cauzele lor și opinii din presa americană, scrie orespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Paradoxal - se arata intr-un articol publicat in New York Times - cauzele actualelor tulburari nu sint legate direct de singerosul conflict din anii ’90, ci de aranjamentul din 1995 de la Dayton, realizat sub presiune americana, care a obtinut douazeci de ani de relativa pace, dar a creat o structura guvernamentala nefunctionala, care impiedica progresul economic si frustreaza cetatenii. Asta a antrenat protestele, care au inceput la Tuzla si s-au raspindit in restul tarii.

Alison Smale scrie in New York Times că ceea ce uneste acum multi dintre cei 3.8 milioane de bosniaci este faptul ca sint dezgustati de structurile de conducere pluricefale, menite initial sa domoleasca pasiunile nationaliste. Dar acele formule de organizare a statului nu erau prevazute sa reziste zeci de ani, asa cum s-a intimplat.

Tuzla, unde protestele au demarat, are cea mai mare rata de somaj din tara: 55%. Acordurile de la Dayton, spune un localnic au ajutat la cimentarea unor elite corupte. Patru privatizari au declansat miscarea populara si raspunsul politiei a fost brutal.

John Kornblum, un fost ambasador american, care a redactat Acordurile de la Dayton negociate de Richard Holbrooke, a declarat ca structurile create erau menite sa mentina pacea in principal si urmau sa fie inlocuite cu altele mai eficace, in decurs de trei ani. A existat o incercare de schimbare in 2005, cind organizatii neguvernamentale bosniace si lideri au incercat sa sustina un stat unic, doar că sirbi si croati nu au fost de acord.

Actualele structuri divizate – de conducere si teritoriale – sint un obstacol in calea intrarii tarii in Uniunea Europeana, in timp ce Croatia a aderat. Manifestantii doresc ca tehnocrati sa conduca tara si pina acum patru consilii cantonale au demisionat, dar este o schimbare limitata. In multe tari din estul Europei privatizari au imbogatit pe unii mai bine plasati sa profite, dar diferenta in Bosnia este ca a urmat devastatorului razboi.
XS
SM
MD
LG