Linkuri accesibilitate

„Euromaidanul simbolizează renașterea civismului democratic”


Vladimir Tismăneanu pentru Contributors.ro.



Tiraspolul pare sa stie cine sunt cei vinovati de retinerea abuziva, in 5 februarie, a profesorului Ion Iovcev si a secretarei de la Liceul Lucian Blaga, se arata intr-un articol semnat de Dan Gheorghe in România liberă. Supozitia face referire la comentarii din presa de la Chisinau, aratand ca asa numitele servicii secrete transnistrene au avertizat: persoanele cu pricina risca sa fie arestate de autoritatile moldovene daca vor fi gasite in afara regiunii separatiste. Republica Moldova se ocupa de acest caz si s-au deschis dosare penale. Articolul citeaza pe larg din declaratii ale procurorului general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, care admite insa ca temerile presei si ale unor organizatii ale societiatii civile sunt intemeiate: nu e exclus ca dosarele sa ramana ingropate cu anii.

Site-ul Hotnews isi informeaza cititorii despre cine sunt liderii opozitiei de la Kiev. Reporterul Victor Cozmei ii prezinta pe fostul campion de box Vladimir Kliciko, pe Arseni Iațeniuk și pe Oleh Tiahnibok. Kliciko reprezinta in Parlamentul Ucrainei Partidul Aliantei Democrate Ucrainene pentru Reforma, cu vederi pro-europene și deja afiliat ca observator la Partidul Popular European. Iațeniuk „este suplinitorul Iuliei Timoșenko la conducerea principalului partid de opozitie”, in timp ce Oleh Tiahnibok este liderul unui partid considerat de extrema dreapta. El a candidat si a obtinut un scor de 1 si ceva % la ultimele alegeri locale pentru primaria Kievului si la prezidentiale, dar acum, arata articolul Hotnews, s-ar parea ca ar obtine circa 54% daca ar candida pentru presedintia tarii.

In Evenimentul zilei, Paul Ciocoiu scrie ca mai mulţi agenţi ai serviciilor secrete ucrainene şi-au dat demisia. Ei refuza să mai lucreze până când autorităţile nu încetează să "omoare copii şi femei pe străzile din Kiev".

Ucrainenii sunt singuri. Prinsi in capcana propriei istorii, nu au nicio sansa”, scrie, pe site-ul Reportervirtual, Razvan Cornețeanu. El crede ca „europenii sunt pur si simplu incapabili sa vorbeasca pe o singura voce puternica, sa isi coordoneze actiunile si, mai ales, sa faca ceva. Europa va trada cauza ucraineana. Suntem mult prea lejeri, imbuibati de bine si preocupati de marile lucruri marunte pentru a mai putea fi impresionati de micile cauze nationale. [...] Singurii care nu se lasa impresionati sunt americanii”.

Ianukovici a facut la Kiev ceea ce n-a indraznit nici Putin sa faca in Rusia, comenteaza pe site-ul Contributors.ro, Vladimir Tismaneanu. EL spune că „revolutia ucrainiana se situeaza in traditia morala si politica a celor din 1989-1991[...]. Este o revolutie liberala” si că „Euromaidanul simbolizeaza renasterea civismului democratic” .

O ipoteza despre cum s-a ajuns la situatia din Ucraina formuleaza Iulia Badea-Gueritée pe blogurile Adevarul. Ea se intoarce la momentul Vilnius si amintrste incredibila aroganta cu care s-a prezentat la summit Viktor Ianukovici. De acest gen de aroganta, si ucrainenii si Europa ar trebui sa se teama, arata comentatoarea: „Oligarhii ucraineni, care vor avea un rol hotărâtor în deznodământul acestei drame, îşi petrec zilele prin Europa - au bani, paşapoarte diplomatice, relaţii, vile. Dacă vor avea câştig de cauză în Ucraina, vor fi capabili, în cazul intrării in Uniune, să transforme Uniunea Europeană aşa cum au făcut cu regimul lor”.
XS
SM
MD
LG