Linkuri accesibilitate

Cărţile Europei Libere au ajuns în 55 de biblioteci din raionul Străşeni


Nadejda Pădure: „Radio Europa Liberă este un post de radio care are această libertate de a gândi, de a spune lucrurilor pe nume.”



La Biblioteca Publicã Raionalã din Strãșeni au fost lansate joi cãrțile unor redactori și colaboratori ai Europei Libere. Detalii are Alla Ceapai.


Europa Liberă a lansat astăzi la Străşeni cărţile devenite deja tradiţionale cea de-a noua ediţie a colecţiei de jurnale săptămânale din emisiunea Valentinei Ursu „La sfârşit de săptămână cu Europa Liberă”, cel de-al şaptelea număr al Realităţii cu amănuntul de Iulian Ciocan şi premiera din acest an romanul „Voci sau dublul suicid din zona lacurilor”, în formă scrisă şi audio, al scriitorului Vladimir Beşleagă.

Cărţile Europei Libere au ajuns joi în 55 de biblioteci din raionul Străşeni, întrucât la lansare au participat chiar bibliotecarii şi mai mulţi profesori. La Biblioteca Publică Raională Mihail Sadoveanu, care a găzduit lansarea de astăzi, primul lot de cărţi a ajuns acum o săptămână şi sunt foarte întrebate de cititori îmi spune directoarea bibliotecii Nadejda Pădure:

Radio Europa Liberă este un post de radio care are această libertate de a gândi, de a spune lucrurilor pe nume. Este foarte bine că ei merg şi la oameni să-i vadă ochi în ochi, că lansează nişte cărţi, pentru că cuvântul scris este foarte important. Cu cuvântul scris poţi să rămâi seara în intimitate şi să citeşti. Cu siguranţă că aceste cărţi vor fi citite şi de cei mai în vârstă şi de cei mai tineri.”

Nadejda Pădure spune că gândurile adunate în „Jurnalul Săptămânal” scrise de diferiţi oameni, de la opincă până la vlădică, i-au stârnit multă curiozitate, dar tot atât de impresionante, spunea ea, sunt şi tabletele matinale semnate de Iulian Ciocan:

„Aceste tablete sunt ca un tratament amar, dar pentru lecuirea întregii societăţi. Aceste probleme pe care le găseşte şi spunându-şi părerea despre ele ne face şi pe noi să gândim. Ar fi bine ca fiecare dintre membrii comunităţii noastre să le audă, să le citească.”

Profesorul şi istoricul Mihai Croitoru ajuns la vârsta de pensionare, mai în glumă, mai în serios, l-a comparat pe Iulian Ciocan cu clasicul literaturii universale Anton Pavlovici Cehov:

„Cehov, da, el scotea nătărăii lor din imperiul ţarist de atunci, dumnealui, Iulian Ciocan, scoate aceeaşi nătărăi, îi avem cu duiumul. Dumnealui este sanitar al societăţii noastre.”

Mihai Croitoru, dar şi alţi participanţi la lansare mi-au spus că ascultă azi Radio Europa Liberă pentru că îl ascultau şi pe când era interzis:

„Îl ascult din copilărie practic. Era bruiat mereu. Prin anii 60 totuşi câte ceva prindea. Graţie schimbărilor care s-au produs la sfârşitul deceniului 8, sec. 20, îl ascultăm liber.”

„Ne-amintim cu toţii când eram studenţi şi îl ascultam pe Nicolae Lupan aşa pe ascuns, cu radio la ureche. Găseam greu undele Europei Libere. acesta a fost un titan al Europei Libere care într-adevăr ne-a îmbolnăvit într-un sens sănătos.”

„Pentru mine Europa Liberă este un adevăr spus. Se simte lipsa aceasta de dependenţă. Asta mă face să-l ascult, că ştiu că aceasta este purul adevăr şi nu pun la îndoială cele auzite.”

Cele trei cărţi ale Europei Libere lansate joi la Străşeni vor ajunge şi la Comrat.
Previous Next

XS
SM
MD
LG