Linkuri accesibilitate

Valeriu Chiveri: Între R. Moldova și România este o relație excelentă, o relație firească


Valentina Ursu în dialog cu adjunctul ministrului moldovean de externe



Premierul României, Victor Ponta, a spus că țara sa va face eforturi și mai mari să ajute Republica Moldova în dorința ei de integrare europeană pe fondul agravării situației din Ucraina. Într-o declarație făcută miercuri, la București, Ponta a spus că va reitera sprijinul României pentru Moldova în vizita pe care o va face la Chișinău. Adjunctul ministrului de externe de la Chisinau, Valeriu Chiveri, declară Europei Libere că Moldova apreciaza acest sprijin din partea Romaniei.


Europa Liberă: Domnule Valeriu Chiveri, cu ocazie vizitei premierului român Victor Ponta avem un bun prilej să vorbim despre relația specială dintre Chișinău și București și despre sprijinul pe care Moldova poate conta, în apropierea ei de Uniunea Europeană. Cum caracterizați relațiile dintre cele două state?

Valeriu Chiveri:
„Ați caracterizat deja această relație, spunând că este o relația specială și este adevărat. Este o relație excelentă, o relație firească, din punctul meu de vedere. Anume, în acest moment dificil pentru noi și nu numai pentru noi, pentru multe țări din regiune, este important să avem un sprijin din partea prietenilor adevărați. Și cazul României este anume acesta.”

Europa Liberă: Pe acest parcurs european, ce sprijin poate aștepta Republica Moldova de la București?

Valeriu Chiveri:
„Am avut un sprijin total, în perioada care a decurs până acum. România împreună cu Franța sunt cei doi copreședinți pentru grupul Prietenii Moldovei, eveniment care a avut loc recent la Bruxelles și a avut p rezonanță mare și în presa noastră și nu numai. Simțim sprijinul României în proiecte majore de interconectare a rețelelor energetice moldovenești cu Uniunea Europeană, evident, prin intermediul României. Deci lucrul acesta este văzut nu numai prin prisma unor declarații politice mai mult, dar și prin acțiuni practice din partea României.”

Europa Liberă: Pentru că accentul se pune pe proiectele comune economice, inclusiv construcția gazoductului Iași-Ungheni, Bucureștiul, pare-se, a promis ca aceste lucrări de construcție să fie plătite de România, în contul celor 100 de milioane de euro promise.

Valeriu Chiveri:
„Așa este. Dar, în principiu, este un proiect tripartit, aș spune în felul acesta, moldo-român, cu contribuția Uniunii Europene. Acest proiect practic este la etapa finalizării. Dar vreau să vă spun că mai sunt multe proiecte pe care le discutăm cu partea română. Unul care va fi discutat, în cadrul vizitei domnului Ponta, va fi cel referitor la cele 20 de milioane deja anunțate de prim-ministrul Leancă, în cadrul vizitei de la București, din decembrie, referitor la anumite proiecte educaționale. Vorbim de grădinițe, de instituții preșcolare. Și este vorba de o listă întreagă de instituții care va fi posibil de a fi renovate și aduse la nivelul european. La această etapă, este vorba de cele 20 de milioane din suma totală de 100 de milioane, promisă guvernului Moldovei.”

Europa Liberă: De aceasta și vizita domnului Ponta se axează mai mult pe dimensiunea educațională?

Valeriu Chiveri:
„Nu aș spune în felul acesta. Evident că domnul Ponta va participa și la forumul moldo-român „Promovarea participării comune la programe europene în domeniul științei și educației”. Dar această posibilitate, oferită de acest forum, va demonstra, încă o dată, capacitatea ambelor guverne de a discuta probleme concrete de implementare în Republica Moldova. Și sunt sigur că acest lucru se va întâmpla, în cadrul vizitei. Pot să spun și despre faptul că, în contextul integrării europene, pe 31 martie, va avea loc ședința Comisiei interguvernamentale moldo-române în domeniul integrării europene, la Chișinău.”

Europa Liberă: Până acum ce s-a reușit, în cadrul acestei Comisii?

Valeriu Chiveri:
„Pentru noi a fost important să preluăm experiența României în procesul de integrare europeană, să vedem elementele slabe pe care le avem noi și de unde am putea să preluăm acele mesaje și acele elemente foarte utile pentru noi, fiind într-un proces foarte dificil de racordare a legislației, a reformelor în Republica Moldova la acele europene.”

Europa Liberă: Lăsați să se înțeleagă că Moldova preia acquis-ul comunitar de la România?

Valeriu Chiveri:
„Nu aș vrea să spun exact de la România fiindcă acquis-ul comunitar este unul comun...”

Europa Liberă: Cel puțin, România l-a tradus în română.

Valeriu Chiveri:
„În sensul acesta, evident, pentru noi este un ajutor foarte mare. Nu mai trebuie să fie tradus. Dar, dacă e vorba de principiile și valorile europene, ele sunt identice pentru toate țările, indiferent care ar fi ele. Cele membre ale UE au aceleași principii pe care încercăm să le preluăm nu numai de la România, dar și de la alți prieteni de ai noștri din cadrul Uniunii Europene.”
XS
SM
MD
LG