Linkuri accesibilitate

Pagubele colaterale ale unui conflict comercial: Criza din Ucraina, Youtube și GEMA


Imagine a canalui video Radio Svoboda blocat de YouTube
Imagine a canalui video Radio Svoboda blocat de YouTube

Urmare a unui litigiu comercial cu GEMA, YouTube blochează 61% din clipurile video postate pe Internet, inclusiv transmisiile directe din Piața Independenței de la Kiev.




S-a vorbit în repetate rînduri în ultimii ani despre cenzura politică și culturală pe Internet, în discuție fiind luată cel mai adesea situația din China. Dar nimeni nu s-a sezizat pînă de curînd de ceea ce se petrece în Germania, unde numeroase clipuri video postate pe YouTube nu pot fi vizionate.

Un început de scandal s-a declanșat abia în ultimele zile, cînd
Titlu din cotidianul german Bild
Titlu din cotidianul german Bild
un politician al partidului CDU s-a declarat ultragiat și a calificat drept „scandalos” că evenimentele politice de la Kiev, în special transmisiile în direct, pe canale YouTube, din Piața Independenței, nu pot fi urmărite în Germania. O interpelare a fost înaintată în Parlamentul german, care urmează să discute cazul.

Practic, cineva care vroia pînă ieri să urmărească din Germania posturile de televiziune Espresso.tv, ukrstream.tv, spilno.tv etc. sau canalul YouTube al Radio Svoboda/Libertatea, ca și transmisiile în direct postate pe site-ul moldovenesc, de exemplu, al Europei Libere, primeau pe ecran doar o imagine anunțînd că video-ul este blocat, deoarece ar putea conține materiale aflate sub copyright-ul Societății germane de colectare a drepturilor de autor, GEMA. GEMA reprezintă oficial circa 60 de mii de scriitori și muzicieni.

Un cunoscut ziarist britanic, Norman Lebrecht, comenta încă de
anul trecut pe blogul său, atașat uneia din cele mai citite reviste internet de actualități culturale, arts.journal.com, că societatea GEMA a ridicat un nou „zid al Berlinului” împotriva videourilor din străinătate, adoptînd o „poziție Honecker”.

O statistică relativ recentă semnala, altfel, că Germania se află de departe pe primul loc în topul țărilor în care clipurile video de pe YouTube, companie americană cu sediul în California, parte a firmei Google, sînt blocate. Procentul de videouri ce nu pot fi văzute la mia de postări este de 61%, Germania fiind urmată de Sudanul de Sud (cu 15%) și de Vatican (cu 5%).

Ceea ce face particularitatea cazului german, este că, practic, cenzura implicită, nu are la origine rațiuni politice, ci reflectă o relativ îndelungată dispută de ordin comercial și financiar între Societatea GEMA și YouTube. Contractul comercial dintre ele a expirat în 2009, iar în negocierile angajate în urmă cu patru ani, GEMA a cerut să fie plătită și pentru numărul de afișări pe ecran ale unui video, în plus de un procentaj din veniturile obținute din reclamele atașate unui clip. Youtube a refuzat să plătească pentru fiecare clip, spunînd că videourile cu un succes comercial redus pentru firmele de publictate nu au de ce să intre în calcul.

Ceea ce a acutizat neînțelegerea a fost gestul societății germane, în mijlocul negocierilor, de a da în judecată firma americană în fața Tribunalului regional de la Hamburg. GEMA a adus în fața curții cazul a 12 videouri cu lucrări muzicale ce ar fi fost încărcate pe YouTube fără permisiunea deținătorilor de drepturi. Numai șapte din ele s-au dovedit reale, dar Tribunalul din Hamburg nu s-a mărginit să ceară retragerea lor și să amendeze compania YouTube, ci a dat o decizie prin care impunea condiții pentru activitatea ei viitoare.

Companiei i s-a cerut astfel să verifice toate titlurile și descrierile video-urilor încărcate pe platforma ei, pentru a controla eventuale încălcări de copyright. Mai mult, decizia o obliga să semnalizeze pe platforma ei acele videouri cu muzică sau imagini sub copyright, indiferent dacă deținătorii de drepturi au depus o plîngere sau nu.

În timp ce YouTube a declarat că aceste condiții sînt imposibil de acceptat, între altele deoarece platforma este una doar de distribuție de material video, pe care îl găzduiește, și nu un furnizor în sine conținut, societatea germană afirma cu mîndrie că și-ar fi atins integral obiectivul fundamental, de a confirma că YouTube este responsabilă în totalitate pentru videourile postate de utilizatori.

Situația acordurilor încheiate de YouTube cu diferitele societăți de colectare a drepturilor de autor variază. Circa 40 de țări au semnat înțelegeri, toate bazate pe principiul plății unui anumit procent din veniturile obținute din publicitate. La începutul anului 2013, țări ca Suedia, Danemarca, Norvegia, Elveția și Austria nu aveau acorduri încheiate cu Youtube, dar nicăieri nu s-a ajuns la un conflict de genul celui din Germania.

Urmare a litigiului, sub motiv că - spunea o purtătoare de cuvînt a companiei - „riscul unui proces pentru noi este prea mare”, YouTube blochează o mare parte a videourilor din spațiul german, de aproape patru ani, folosind un filtru automatizat. Aceeași reprezentantă YouTube motiva gestul prin faptul că pentru platforma americană este practic imposibil să controleze pentru ce clipuri GEMA deține drepturi de copyright și care sînt libere de drepturi.

Comentatorii observă că nimeni nu a avut de cîștigat din acest conflict și că există o intenție de a se relua negocierile, dar nu în condițiile dorite de GEMA, care cere acum doar 0,6 cenți pentru fiecare video vizionat de cineva pe YouTube, pe lîngă 10,25% din veniturile generate de publicitate.


Live streaming video by Ustream
Scandalul politic declanșat în Germania de imposibilitatea vizionării pe Internet a transmisiunilor directe ale protestelor pro-europene și a confruntărilor violente ce au loc de două zile în Piața Independenței la Kiev, pare să dea primele roade. Astăzi, cel puțin unul din canalele TV blocate, Spilno.tv, putea fi urmărit. Între timp, cei care cîștigă din cearta celor două societăți, sînt mici companii de informatică ce oferă utilizatorilor de internet aplicații, programe, care deturnează identitatea, IP-ul, unui internaut aflat în spațiul german...
Previous Next

XS
SM
MD
LG