Linkuri accesibilitate

Statele Unite și criza politică de la Kiev


Asistenta secretarului de stat american Victoria Nuland și Geoffrey Pyatt, ambasadorul Statelor Unite la Kiev, în decembrie, printre manifestanții din Piața Independenței.
Asistenta secretarului de stat american Victoria Nuland și Geoffrey Pyatt, ambasadorul Statelor Unite la Kiev, în decembrie, printre manifestanții din Piața Independenței.

Ambasadorul SUA, Geoffrey Pyatt: „Credem că criza ucraineană va putea fi rezolvată prin dialog, dar persoanele din ambele tabere care alimentează violența se expun la sancțiuni”.



Violentele din Ucraina au marcat stirile internationale, in ultimele ore. Se poate vorbi despre o noua primavara a revoltei? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Ucraina este capul de afis al stirilor internationale: violente fara precedent, soldate cu morti si raniti. Vice-presedintele Statelor Unite, Joseph Biden l-a sunat pe omologul sau ucrainian, Viktor Ianukovici, exprimindu-si ingrijorarea pentru cresterea violentei in Ucraina si cerindu-i sa retraga fortele guvernamentale si sa dea dovada de retinere.

In ziua in care politia ucrainiana a atacat manifestanti care ocupa centrul Kievului, Biden i-a spus lui Ianukovici ca Statele Unite condamna violenta din indiferent ce parte a disputei isi are originea, adaugind insa ca regimul de la Kiev are responsabilitatea sa reduca tensiunea.

Vice-presedintele a reiterat urgenta stabilirii unui dialog cu opozitia care sa abordeze doleantele legitime ale acesteia si sa duca la propuneri serioase vizind reforma politica. Biden a mai spus ca Statele Unite sprijina eforturile vizind o rezolvare pasnica a impasului, intr-o maniera care sa fie in concordanta cu aspiratiile poporului ucrainian.

Si la Casa Alba, purtatorul de cuvint Jay Carney i-a cerut presedintelui Ianukovici sa reia de indata dialogul cu opozitia.

Ministrul canadian de externe John Baird a caracterizat violenta drept „socanta”. El a spus: „nu vom ignora nici un act de violenta si represiune si vom conlucra cu aliatii nostri pentru a ne asigura ca cei care se fac raspunzatori de violenta vor da socoteala”.

In fata reactiei Occidentului, Rusia continua sa acuze ca Vestul ignora violentele comise de manifestanti si ca intentioneaza sa submineze ordinea in Ucraina.

Statele Unite nu au anuntat actiuni specifice ca raspuns la cele intimplate in Ucraina dar ambasadorul american la Kiev, Geoffrey Pyatt, a amenintat ambele parti angajate in conflict cu sanctiuni. „Credem ca criza ucraineana va putea fi rezolvata prin dialog, dar persoanele din ambele tabere care alimenteaza violenta se expun la sanctiuni”.

Statele Unite si Uniunea Europeana s-au declarat interesate sa ajute Ucraina economic, dar totul depinde acum de presedintele Ianukovici - a spus adjuncta secretarului de stat, Victoria Nuland vinerea trecuta. „Nimeni nu este dispus sa ajute o Ucraina nereformata” - a adaugat ea.
XS
SM
MD
LG