Linkuri accesibilitate

Situația continuă să se tensioneze în Piața Independenței din Kiev - poliția a înconjurat centrul orașului


Comunitatea internațională și-a exprimat îngrijorarea pentru violențele de la Kiev.



Protestatarii anti-guvernamentali au aruncat cu artificii, sticle incendiare și pietre în forțele de poliție care au înconjurat piața centrală a orașului.

La marginile pieței au izbucnit incendii.

Există informații că poliția lansează o amplă operațiune împotriva protestatarilor.

Nu se știe cu precizie care este numărul persoanelor ucise în timpul violențelor.

Poliția ucraineană a anunțat inițial că în timpul ciocnirilor din timpul zilei de marți au fost ucise nouă persoane: doi membri ai forțelor de securitate și șapte protestari.

Poliția a anunțat ulterior că patru polițiști au fost uciși, că alți 39 au fost răniți de gloanțe și că numărul total al membrilor forțelor de ordine răniți este de 100.

Reacționînd la evenimentele de marți, procurorul general al Ucrainei Viktor Pșonka a afirmat că cei vinovați de violențele de la Kiev vor fi trași la răspundere. Pșonka a spus într-o declarație televizată că liderii opoziției ucrainene trebuie să-și asume responsabilitatea pentru tot ce s-a întîmplat marți pe străzile capitalei ucrainene:

„În ultimele două zile, ei înșiși au anunțat marșul de azi [marți], care s-a transformat într-o confruntare armată. (...) Procuratura generală va cere cea mai aspră pedeapsă pentru cei care i-au ațîțat pe oameni să ia parte la acțiunea de azi și pentru cei care i-au organizat și condus”

Viktor Pșonka a mai spus că în calitatea sa de procuror declară că armistițiul a fost rupt:

„De dragul propriilor lor interese politice, [liderii opoziției] au încălcat înțelegerile la care se ajunsese anterior și au pus în pericol viața și pacea a milioane de locuitori ai Kievului.”

Ciocniri violente la Kiev între protestarii anti-guvernamentali și poliție la Kiev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00


Potrivit unui anunț postat pe pagina de internet a guvernului ucrainean, începînd de la miezul nopții nimeni din afara Kievului nu va mai avea acces în oraș.

Violențele de marți sînt cele mai sângeroase din luna noiembrie încoace, când au început masivele demonstrații de protest anti-guvernamentale și pro-europene după decizia guvernului ucrainean de a nu semna acordul de asociere la Uniunea Europeană și să întărească în schimb relațiile cu Rusia.

Confruntările de la Kiev degenerează în violențe
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:34 0:00


Evenimentele de la Kiev au stîrnit un val de îngrijorare în cancelariile occidentale.

Într-un mesaj video adresat Ucrainei trimis de la Viena, coordonatoarea politicii externe și de securitate a Uniunii Europene Catherine Ashton și-a exprimat îngrijorarea față de escaladarea violenței la Kiev:

„Violența și vărsările de sânge trebuie să înceteze imediat. Mă îngrijorează de asemenea ultimatumul că se va interveni în forță. Fac un apel către președintele Ianukovici, către guvenrul ucrainean, ca, împreună cu liderii opoziției să găsească o cale de a a ieși din adîncirea crizei și de a găsi o rezolvare a situației păe cale politică.”

Comisarul european pentru extindere Štefan Füle a spus la rîndul lui:

„Am discutat la telefon cu premierul [ucrainean] în exercițiu Serhiy Arbuzov, și i-am spus că poliția Berkut înarmată cu mitraliere Kalașnikov este unmotiv serios de îngrijorare, iar el mi-a spus că autoritățile vor face tot ce pot pentru ca acele arme să tacă. De dragul ucrainenilor și a viitorului acestei țări, mă rog ca să aibă dreptate.”

Ministerul de externe de la Moscova a dat vina pentru noile violenţe şi tulburări din Ucraina pe „complicitatea” Occidentului.

Șeful comisiei de politică externă din Duma de stat a Rusiei Aleksei Pușkov a afirmat că Ucraina se află în pragul unui război civil.

Iar Statele Unite au cerut președintelui Viktor Ianukovici să îşi asume responsabilitatea și să pună capăt violențelor.

Purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate Laura Lucas Magnuson a spus că Statele Unite sunt „îngrozite” de violenţele care au loc la Kiev şi a cerut președintelui Ucrainei să le pună capăt.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG