Linkuri accesibilitate

În ajunul convorbirilor de la Viena pe tema programului nuclear iranian


Un inspector IAEA verificînd procesul de îmbogățire a uraniului la centrala nucleară de la Natanz
Un inspector IAEA verificînd procesul de îmbogățire a uraniului la centrala nucleară de la Natanz

Iranul negociază limitarea progresului realizat în domeniul nuclear, cu șase puteri mondiale, în schimbul diminuării sancțiunilor economice.



Se reiau negocierile de la Viena cu privire la chestiunea nucleara iraniana. Cu ce sanse? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Dupa ani de zile de dispute, la Viena începe faza finala a negocierilor, menite sa aduca asigurari comunitatii internatioale ca programul nuclear iranian este pasnic. Iranul negociaza limitarea progresului realizat in domeniul nuclear, cu sase puteri mondiale, in schimbul diminuarii sanctiunilor economice.

De ambele parti, in Statele Unite si in Iran, durii sint sceptici cu privire la rezultatele acestui proces si chiar mai mult decit atit cu privire la idea de a angaja un dialog, in general. Atit Teheranul cit si conducerile din Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie, Franta si Germania par dispuse sa se angajeze in negocieri. Pentru America, un rezultat favorabil ar insemna si posibila reconciliere cu Iranul, dupa 35 de ani de ostilitate.

„Scopul convorbirilor este sa se gaseasca o solutie de compromis in asa fel incit ambele parti sa poata declara victorie” - a spus Ali Vaez, analist in chestiuni iraniene la International Crisis Group. El a continuat: „exista solutii pentru toate problemele tehnice care sa permita ajungerea la un compromis. Dar nu acelasi lucru se poate spune despre diferentele politice. Procesul diplomatic este fragil pentru ca fortele care i se opun sint majore”.

Aceste conditii au fost clare in intervalul de doi ani care a dus la acordul interimar de la 24 noiembrie. Iranul a acceptat atunci sa-si suspende activitatile de imbogatire a uraniului in schimbul unor reduceri minore in regimul de sanctiuni. In replica, in Congresul American s-a manifestat un puternic curent in favoarea inaspririi, nu diminuarii, sanctiunilor, pentru a impinge Iranul sa accepte sa renunte la programul sau nuclear cu aplicatii militare.

Presedintele Obama a ajuns chiar sa avertizeze ca va respinge prin veto astfel de incercari de inasprire a sanctiunilor. La Teheran, cei care se opun oricaror legaturi cu America au denuntat acordul, in presa si in Parlament, amenintind ca vor imbogati uraniu pina la nivele care pot fi folosite pentru fabricarea de arme.

Acordul interimar prevede unul final in care Iranul ar urma sa accepte inspectii internationale fara restrictii si in schimb ar primi dreptul de a imbogati uraniu pe teritoriul national, atit cit are nevoie pentru energie. In Iran, aiatolahul Ali Khamenei a spus ca nu se opune convorbirilor, dar nu crede ca acestea vor obtine rezultate.

Pentru a obtine un acord, atit presedintele Obama cit si omologul sau iranian, Hassan Rouhani, vor trebui sa mentina controlul asupra celor care incearca sa provoace confruntari, durii din ambele tabere. Dar analistii cred ca acesta este un moment bun pentru un acord, pentru ca exista lideri numerosi care sprijina actualele eforturi.
XS
SM
MD
LG