Linkuri accesibilitate

Impasul negocierilor de pace siriene


Ambasadorul Misiunii Permanente a Siriei la începutul celei de-a doua runde de negocieri la Geneva la 10 februarie
Ambasadorul Misiunii Permanente a Siriei la începutul celei de-a doua runde de negocieri la Geneva la 10 februarie

John Kerry: „tacticile obstrucționise ale regimului Assad au facut progresul și mai complicat de realizat”.



Convorbirile din Elvetia cu privire la viitorul Siriei si incheierea conflictului din acea tara sint in impas. Care este cauza? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Secretarul de stat american John Kerry a criticat regimul presedintelui Bashar al-Assad ca submineaza eforturile vizind pacea. „Nici unul dintre noi nu e surprins ca acestea sint negocieri dificile, ca ne aflam intr-un moment delicat, dar trebuie sa fim cu totii de acord ca tacticile obstructionise ale regimului Assad au facut progresul si mai complicat de realizat” - a spus domnul Kerry. In conditiile in care opozitia din Siria a oferit un plan pentru o guvernare de tranzitie „regimul” - a continuat Kerry - „refuza sa se angajeze intr-un dialog constructiv”.

Secretarul de stat a adaugat ca in vreme ce tergiverseaza la Geneva, regimul Assad continua sa-si intensifice asaltul barbar impotriva populatiei civile, cu bombe si folosind infometarea. John Kerry a spus ca s-a ajuns atit de departe incit unii membrii ai opozitiei siriene au fost catalogati drept teroristi si li s-au confiscat proprietatile.

Experti interpreteaza cele spuse de Kerry ca fiind primul semnal din partea administratiei Obama ca negocierile de pace in Siria ar putea esua, in ciuda eforturilor americane vizind gasirea unei solutii diplomatice, menita sa evite o interventie militara. Mediatorul ONU la convorbirile de la Geneva, Lakhdar Brahimi, a anuntat ca cea de-a doua runda de negocieri s-a incheiat fara ca partile sa stabileasca o data pentru urmatoarea. Discutiile au fost oprite cind reprezentantii guvernului au refuzat sa discute cu opizitia despre formarea unui govern de tranzitie. „Imi cer scuze de la poporul sirian pentru ca pina acum, in cele doua runde de convorbiri nu am facut prea mare lucru pentru a-i ajuta” - a spus Brahimi.

Pina acum conflictul din Siria a durat trei ani, facind peste 130 de mii de victime, doua milioane de oameni devenind refugiati. La convorbiri guvernul insista sa se vorbeasca despre terorism, un termen folosit referitor la opozitie, in timp ce opozitia vrea ca problema tranzitiei politice sa fie prioritara. Kerry a spus ca comunitatea internationala trebuie sa foloseasca acest interval dintre runde pentru a elabora un plan menit sa gasesca o solutie politica conflictului.
XS
SM
MD
LG