Linkuri accesibilitate

„Solidaritatea este una din pietrele de temelie în orice comunitate, mai ales în rîndul migranților”


Dorin Duşciac
Dorin Duşciac

Jurnalul săptămînii cu Dorin Dusciac.


Dorin Dusciac: s-a născut la 10 sept 1981 în orașul Chișinău. A studiat la Liceul „Mircea Eliade”, unde a obținut diploma de Bacalaureat în anul 1999. În acelaşi an pleacă în Franţa, să studieze la Institutul Naţional pentru Ştiinţe Aplicate (INSA) la Lyon. În 2004 obţine Diploma de Inginer de la această instituţie. În paralel, obţine două diplome de Masterat (Cercetare şi Profesional), în inginerie şi fizica aplicată. În 2005 este admis la Ecole Polytechnique, într-un program de Doctorat în Fizica. Îşi susţine Teza de Doctor în Fizică la Ecole Polytechnique la finele anului 2008. De la începutul anului 2009 şi până în prezent este angajat în calitate de inginer-cercetător la Comisariatul pentru Energie Atomică din orăşelul Saclay, în apropierea Parisului.

Luni

La Paris plouă. Nu e mare noutate, căci la Paris zilele însorite sunt destul de rare. Se pare că în acest an iarna a pierdut pe undeva biletul pînă la Paris, și că o toamnă nesfîrșită se va transforma direct în primăvară. În pauza de prînz, discut cu niște prieteni – basarabeni și francezi. Împreună, organizăm un eveniment ce va avea loc pe data de 4 martie, și se numește „Fereastră deschisă spre Republica Moldova”. Este o inițiativă a unui grup de tineri francezi, care au fost în țara noastră și s-au întors cu convingerea că avem un tezaur cultural neexplorat, care merită să fie arătat și francezilor. Pe 4 martie, la Paris va avea loc un eveniment cu proiecție a unor filme de scurt metraj, cu intervenții inspirate a unor oameni de cultură basarabeni și cu muzică bună, de la noi. Preț de cîteva ore, Parisul va avea o fereastră culturală deschisă către țara noastră.

Marți

Seara am mers direct la Aeroport, unde am întîlnit un fost coleg de facultate, un ucrainean care după terminarea studiilor în Franța, acum 10 ani, s-a întors în orașul său de baștină, Dnepropetrovsk. Bineînțeles, primele discuții au fost despre situația actuală din Ucraina. Deși Ruslan este vorbitor de limbă rusă și locuiește într-un oraș unde majoritatea populației este adeptă a opțiunii pro-estice, colegul meu se declară un apărător fervent al ideii pro-europene. Este evident faptul că anii petrecuți în Franța i-au dezvoltat un puternic atașament pentru valorile democratice europene. Îmi povestește cu mîndrie, cum cu cîteva zile în urmă a acompaniat o jurnalistă din Franța, care a petrecut cîteva zile în Dnepropetrovsk, și a publicat un articol în Le Monde. Constat însă că Ruslan e trist. După zece ani petrecuți în patrie, a decis să plece. De data asta - definitiv, cu toată familia. În Franța, bineînțeles.

Miercuri

După lucru am redactat un material pentru noua ediție a ziarului Gazeta Basarabiei. Este vorba de un articol pe care l-am pregătit împreună cu Svetlana Revineala – o tînără basarabeancă stabilită la Paris, doctor în Drept (Universitatea Panthéon-Assas Paris 2). Din luna mai 2013, Svetlana este juristul care oferă consultații juridice gratuite pentru moldovenii din regiunea pariziană. Permanența juridică este susținută financiar de către proiectul Uniunii Europene „Consolidarea capacităților de gestionare a migrației în Republica Moldova”. Articolul se referă la un caz foarte dificil al unui compatriot, care a avut de suferit mult acasă, în Moldova, la începutul anilor 2000. Deși se află de peste 10 ani în Franța în situație de clandestinitate, pînă acum nu a întreprins nimic pentru a-și redresa situația personală. Sfaturile calificate și sprijinul moral oferit de Svetlana l-au ajutat pe acest om să depună dosarul de legalizare a șederii sale pe teritoriul francez. Solidaritatea este una din pietrele de temelie în orice comunitate, mai ales în rîndul migranților.

Joi

De dimineață la laborator a avut loc o ședință la care au participat toți colegii. Fiecare și-a prezentat în cîteva fraze etapa de avansare a proiectelor de cercetare științifică în care este implicat. A fost și pentru mine o ocazie să vorbesc despre recentul Raport pentru un proiect de cercetare care a durat 4 ani și pe care l-am coordonat de la bun început. A fost o muncă dificilă, dar frumoasă: un proiect ambițios din care am învățat multe. Acum urmează publicarea rezultatelor în cîteva articole pentru revistele de specialitate internaționale.

Vineri

Așa cum a și început, această săptămină se încheie cu o ploaie mărunțică, tomnatecă. În seara zilei, începe vacanța de două săptămîni a elevilor. Subiectul cel mai important la ordinea zilei acum în Franța sunt alegerile locale, care vor avea loc în luna martie a acestui an. A mai rămas puțin timp, și atmosfera politică din Hexagon începe să se încălzească. Împreună cu mai mulți colegi din mediul asociativ, am lansat acum ceva timp o campanie: „Ai cetățenia română? Poți vota la alegerile locale și europene din 2014!”. Participarea activă la viața politică într-o țară cu o democrație avansată cum este Franța e un lucru bun. Contribuie la o mai bună integrare a oamenilor în societatea în care locuiesc. Mă uit prin geamul biroului meu și constat că vremea parcă a încremenit. Cum se spune oare „ploua ciobănește” în limba franceză?
XS
SM
MD
LG