Linkuri accesibilitate

Coaliţia pro-europeană, sub presiunea ispitelor „platonice”


Noua sală de şedinţe a Parlamentului
Noua sală de şedinţe a Parlamentului

Liderii majorității se plâng de atacuri asupra coaliției de guvernare. Cel acuzat de atacuri asupra coaliției, businessmanul Veaceslav Platon, dezminte orice implicare.


Liderul democrat, Marian Lupu spune că majoritatea de la guvernare se confruntă cu tentative de corupere și dezbinare. Vorbind după ședința parlamentului, Lupu a spus că s-ar urmări destabilizarea politică a Republicii Moldova, convocarea alegerilor anticipate și compromiterea integrării europene. Liderul fracțiunii liberal-democrate, Valeriu Streleț, a explicat la rândul său că unii deputați din coaliția de guvernare ar fi ispitiți cu bani să creeze un grup separat și să desființeze majoritatea. Streleț l-a acuzat pe fostul deputat cu afaceri la Moscova, Veaceslav Platon. Dar acesta dezminte orice implicare. Relatează Alla Ceapai:

Cea care a scos la iveală presupusa dezbinare a coaliţie de guvernare este deputata democrată Valentina Stratan. „Cineva încearcă să cumpere deputaţi şi să lase actuala coaliţie fără majoritate?” - a scris ea pe o reţea de socializare, menţionând că a fost contactată de o persoană care ar fi anunţat-o că în Parlament se va crea în curând o nouă fracțiune parlamentară, din deputaţi liberal-democraţi, democraţi şi liberal-reformatori. Puşi în situaţia să comenteze dezvăluirea colegei de coaliţie, liberal-democratul Valeriu Streleţ şi democratul Marian Lupu au confirmat presupusele tentative de corupere a unor deputaţi.

Iată ce a declarat Marian Lupu: „Eu înţeleg foarte bine care este calculul acestor tentative, a acestor persoane, dar şi forţe politice. Şi pe această cale se încearcă să fie zădărnicită semnarea Acordului de Asociere, ulterior ratificarea acestuia. Mai mult ca atât, eu gândesc că logica acestor acţiuni se încadrează în atingerea acestui scop de a stopa mişcarea ţării noastre pe calea integrării europene şi generarea de alegeri anticipate, fiindcă în acest context s-ar schimba o majoritate în Parlament care ar permite decizii nefaste care ar veni nu în favoarea ţării, nu în favoarea parcursului european.”

Valeriu Streleţ l-a acuzat pe omul de afaceri şi ex-deputatul AMN Veaceslav Platon că ar sta în spatele acestor presupune tentative de corupere a unor deputaţi:

„S-a exprimat unul din colegii noştri foarte inspirat despre aşa numitele influenţe sau acţiuni „platonice”. Informaţiile pe care le deţinem noi indică anume această origine.”

Omul de afaceri şi ex-deputatul Veaceslav Platon ne-a spus la telefon, din Dubai, unde se află în vacanţă că respinge acuzaţiile care i se aduc. El leagă aceste acuzaţii de discursul pe care l-a avut acum două zile la comisia parlamentară economie, buget şi finanţe. Platon şi-a exprimat în cadrul comisei nemulţumirea faţă de decizia BNM de a împiedica două grupuri netransparente de acţionari să preia controlul asupra băncii Victoriabank, blocând dreptul de vot al mai multor acţionari minoritari, inclusiv al lui Platon:

„N-am mai auzit de mult o prostie ca asta. Întrece prin marasmul și proporțiile ei tot ce am auzit până acum. Este o urmare a discursului meu la comisia pentru buget a parlamentului pe marginea situației de la Victoriabank. Înțeleg că ar vrea să găsească motive să mă aresteze. De aceea, încearcă să-mi creeze pentru opinia publică imaginea unui netrebnic, unui băiat rău”.

Comentând substanța acuzației, că ar încerca să cumpere deputați din coaliția de guvernare, Platon a spus că este ridicolă:

„Explicați-mi și mie cine are nevoie de acești deputați cu șase luni înainte să li se încheie mandatul? Sunt obsedați cu toții de propria importanță. Este manipulare curată a opiniei publice la cel mai înalt nivel.”

Analistul politic Bogdan Ţârdea consideră însă credibile acuzaţiile care i se aduc ex-deputatului Veaceslav Platon. În opinia sa, Platon încearcă să se răzbune pe fostul partener de afaceri democratul Vlad Plahotniuc, dar şi să preia controlul asupra sistemului bancar din Moldova:

„Domnul Platon este un tip foarte dur, foarte periculos. Este un fost partener de afaceri al lui Plahotniuc. Acuzaţiile anterioare care i-au fost aduse l-au plasat printre raideri economici de talie internaţională, fiind acuzat şi în Ucraina, şi în Republica Moldova de anumite activităţi dubioase. El de fiecare dată a avut acoperire politică. Iată acum se implică deja şi în raider-ism politic. Acest lucru se produce graţie conflictului care a parvenit cu Vlad Plahotniuc în timpul luptelor pentru împărţirea acţiunilor din Victoriabank. Instituţiile subordonate anumitor actori politici au tolerat aceste acţiuni ale lui Platon, iar la un anumit moment l-au penalizat lipsindu-l de anumite cote din Victoriabank. Iată acum el se răzbună, încercând să-şi facă propriul joc politic ca să-şi capete controlul economic asupra sistemului bancar.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG