Linkuri accesibilitate

Noi tensiuni între Washington și Kabul


Un grup de senatori sustin ca gesturile anti-americane ale lui Karzai ar putea duce la pierderea ajutorului american.



In Afganistan, regimul presedintelui Hamid Karzai a eliberat 65 de detinuti, care se facusera vinovati de uciderea unor militari americani. Ce reactie stirneste acest gest in Statele Unite? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

O reactie de consternare si minie. Detinutii respectivi sint militanti extremisti periculosi, care fusesera predati de catre americani, regimului afgan dupa ce acesta promisese sa nu-i elibereze. Ei prezinta un pericol real pentru fortele americane. Dar acest gest este doar o parte a problemei.

Cea mai importanta este chestiunea Acordului de securitate, care ar permite Statelor Unite sa mentina anumite efective in Afganistan, pentru a ajuta in lupta impotriva terorismului. Fara garantii de siguranta si protectie pentru fortele ramase, America nu poate sa mentina militari in Afganistan.

Aparent, presedintele Karzai ar trebui - uitindu-se la ce se intimpla in Irak - sa-si doreasca o umbrela de securitate americana pentru tara sa doar ca, desi Parlamentul de la Kabul a aprobat Acordul, presedintele nu-l semneaza. Multi analisti spun ca Hamid Karzai incearca in ultima vreme sa faca pe placul talibanilor, pentru ca mandatul sau se incheie si isi aminteste ce s-a intimplat cu presedintele lasat in urma de sovietici, dupa ocupatie, care a fost capturat de talibani si ucis cu mare cruzime.

Directorul pentru securitate nationala James Clapper a spus in fata unei comisii senatoriale ca e foarte putin probabil ca presedintele Karzai sa semneze Acordul. Presedintele Obama nu a precizat citi militari ar urma sa lase in Afganistan, dar se apreciaza ca e vorba de mai putin de o treime dintre cei 37 de mii, aflati acum acolo.

Karzai si-a manifestat nemultumirea fata de America in citeva rinduri in ultima vreme de la uciderea de civili, pina la negocierile incepute si intrerupte si iar incepute si intrerupte cu Talibanii si pina la raporturile Americano-pakistaneze. Dupa eliberarea celor 65 de detinuti, el a spus in Turcia ca aceasta „nu este treaba Americii”, apelind la Washington sa respecte suveranitatea tarii sale.

Aceasta atitudine va infuria si mai mult Congresul, unde un grup de senatori sustin ca gesturile anti-americane ale lui Karzai ar putea duce la pierderea ajutorului american. Dupa un recent atac singeros presedintele Karzai a sugerat ca Statele Unite i-ar ajuta pe talibani ca sa-i forteze mina cu mentinerea trupelor. Senatorul democrat Carl Levin a spus ca declaratiile inflamatorii ale liderului de la Kabul submineaza sprijinul public in America pentru ajutoararea Afganistanului.
XS
SM
MD
LG