Linkuri accesibilitate

„Predicţia mea este că, în aprilie sau mai, cetăţenii R. Moldova vor călători fără vize în UE” (M. Macovei/Jurnal de Chișinău)


„Curăţenie electorală în Partidul Democrat” (Adevărul).



Pentru că a început sesiunea de primăvară-vară a Parlamentului, Valentina Basiul de la „Adevărul”, a încercat să afle de la mai mulţi experţi la ce să se aştepte cetăţenii, în următoarele luni, de la parlamentari? Astfel, Nicu Popescu, expert la Institutul de Studii de Securitate al Uniunii Europene de la Paris, sugerează că o confruntare electorală pe viaţă şi pe moarte între actuala guvernare şi opoziţie nu ar fi o excepţie. „Politica din majoritatea statelor central europene este destul de conflictuală şi Moldova nu este excepţie. Cu siguranţă vectorul politicii externe va fi şi el foarte contestat. În primul rând, pentru că integrarea europeană este asociată cu guvernarea. Deci este evident că opoziţia încearcă să se diferenţieze printr-un discurs pro-eurasiatic”, a observat expertul.

În articolul „Curăţenie electorală în Partidul Democrat”, Eugenia Pogor de la „Adevărul” scrie că Valeriu Guma, condamnat în România la patru ani de închisoare într-un dosar de corupţie, şi-a depus mandatul de deputat şi a ieşit din PD, pentru a nu dăuna imaginii formaţiunii. Formaţiunea s-a debarasat şi de alte persoane „compromise”. La propunerea prim-vicepreşedintelui PD Vlad Plahotniuc, Consiliul Naţional Politic a decis să-i excludă din partid pe patru membri ai Adunării Populare din Găgăuzia care au votat pentru organizarea referendumului ilegal din 2 februarie. De asemenea, mai scrie „Adevărul”, însuşi Vlad Plahotniuc s-a pomenit, din nou, în centrul unui nou scandal. Jurnaliştii au făcut rost de un document care ar demonstra că politicianul este cercetat penal în România pentru utilizarea unei identităţi false şi riscă până la trei ani de închisoare.

Magistraţii Curţii Constituţionale au declarat neconstituţională modificarea Codului Fiscal prin care s-a permis redirecţionarea către organizaţiile necomerciale de utilitate publică şi instituţiile religioase a până la 2% din impozitul pe venit reţinut de la persoanele fizice. Instanţa s-a pronunţat ca urmare a unei sesizări a Partidului Liberal, transmite Agenţia de ştiri. Deputaţii liberali au reclamat că amendamentul făcut la politica bugetar-fiscală nu a avut avizul Guvernului şi nu au fost identificate surse pentru a compensa pierderile pe care le vor avea cei din administraţia publică locală ca urmare a redecondiţionării unei părţi din sursele financiare din impozitul pe venit al persoanelor fizice.

Într-un interviu pentru „Jurnal de Chişinău” europarlamentara Monica Macovei a vorbit despre perspectiva eliminării vizelor dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova. „Predicţia mea este că, în aprilie sau mai, cetăţenii RM vor călători fără vize în UE. Libertatea de circulaţie va schimba foarte mult. Aşa s-a întâmplat şi în cazul României. După ce oamenii au început să circule, să ia contact cu cei din alte ţări, nu au mai vrut să audă de Est”, îşi aminteşte dna Macovei pentru „Jurnal de Chişinău”.

În articolul „Gazul strategic şi „problemele de sistem” din Republica Moldova”, reporterii de la „Jurnal de Chişinău” constată că lucrările la gazoductul de importanţă strategică Iaşi-Ungheni s-au împotmolit. Deşi autorităţile au anunţat cu aplomb drept termene de încheiere a lucrărilor mai întâi luna decembrie a anului trecut, când au fost finisate lucrările în partea dreaptă a Prutului, şi apoi luna martie curent, acestea riscă să se întindă până la mijlocul verii în cazul dacă nu vor fi eliminate problemele de asigurare a lucrărilor cu oameni şi utilaj. Şi aceasta chiar dacă segmentul de gazoduct pe teritoriul Republicii Moldova este de patru ori mai scurt decât pe teritoriul României. Premierul Leancă a explicat tergiversarea prin anumite „probleme de sistem”.

George Damian de la „Timpul” constată că ţările fostului imperiu sovietic beneficiază de o pauză în perioada Jocurilor Olimpice de la Soci, dar această pauză cu siguranţă se va încheia o dată cu confruntările sportive. „Deja a venit un prim buzdugan: viceministrul rus de Externe Grigori Karasin a stabilit linia de conduită a Tiraspolului – dacă Republica Moldova va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană atunci reintegrarea regiunii transnistrene va deveni imposibilă. Această declaraţie conţine esenţa politicii Moscovei faţă de Chişinău în anul care abia a început”, e de părere autorul.

În opinia editorialistul Petru Bogatu de la „Ziarul Naţional” decizia Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European de a vota în favoarea eliminării vizelor de călătorie pentru cetăţenii moldoveni, ar fi o cursă contracronometru în care marii jucători caută să ajungă primii la linia de sosire. „A fi sau a nu fi un nou imperiu la frontiera estică a Uniunii Europene. Aceasta-i întrebarea”, crede autorul. „Ca să nu capotăm, trebuie să fim cu ochii în patru şi să nu uităm că nu există cale de mijloc. Ori străbatem drumul european, ori cădem în şanţul rusesc. Terţul exclus”, conchide autorul.

Mariana Raţă de la „Ziarul Naţional” constată că deşi legea stabileşte că cel mai bine plătit bugetar trebuie să fie preşedintele republicii, realităţile moldoveneşti arată că şeful statului este mai prost plătit decât mulţi bugetari. Astfel, aproape 2,5 milioane de lei sunt cheltuite anual pentru a-i plătit pe cei cinci directori ai Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică. Preşedintele Parlamentului, instituţie căreia i se subordonează ANRE, poate doar visa la un astfel de venit. Salariul spicherului Igor Corman este de 171 de mii de lei pe an, mai scrie ziarista.
XS
SM
MD
LG