Linkuri accesibilitate

Vitalie Vovc: „Problema noastră identitară ține de cum îşi vede lumea propriul viitor, ancorat în nişte valori europene sau rămânând în spaţiul instituţional şi cultural al Rusiei”


„Trebuie să fim perseverenţi şi mult mai exigenţi faţă de această guvernare, în special în ceea ce priveşte fenomenele care se întâmplă la noi, acasă.”



În această săptămână, Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European a aprobat raportul privind liberalizarea vizelor pentru Republica Moldova. Într-un interviu pentru Europa Liberă, ministra de Externe, dna Natalia Gherman, a anticipat că moldovenii vor putea călători liber în Europa la vară. Cum este văzută această perspectivă în diasporă? Este întrebarea pe care am adresat-o în ajun moldoveanului Vitalie Vovc, blogger şi consultant în organizări de fluxuri pentru mari grupuri internaţionale la Paris, Franţa:

Vitalie Vovc: „Nu poate fi văzută decât pozitiv, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, cred că cea mai importantă este valoarea simbolică a acestei decizii, deci, în sfârşit, Uniunea Europeană recunoaşte cetăţenii moldoveni ca cetăţeni membri ai familiei europene. Acesta este de departe, cred eu, cel mai important aspect al acestei decizii.

Desigur, pozitiv e faptul că persoanele vor putea călători mai liber şi nu mă refer doar la persoanele care sunt deja stabilite în ţările Uniunii Europene, ci în special la apropiaţii lor, care au rămas şi mai rămân în Republica Moldova, mă gândesc mai mult la părinţii care nu toţi au acte româneşti şi nu pot circula liber, deci, ei vor putea mai lesne să-şi viziteze copiii, nepoţii, creând astfel legături şi păstrând acele legături de familie de care avem o acută nevoie.”

Europa Liberă: Dle Vovc, în ultimul timp tot mai des se vorbeşte despre valorile europene. Care ar fi aceste valori, de fapt?

Vitalie Vovc:
„Cred că cea mai importantă valoare europeană este toleranţa. Toleranţa faţă de aproapele nostru, toleranţa faţă de o diferenţă, oricare ar fi ea, deci, nu degeaba au fost dezbateri atât de vehemente şi violente în spaţiul nostru atunci când s-a discutat despre legea egalităţii şanselor. Aceste valori, cred, sunt încă departe de a fi acceptate de către cetăţenii Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Din punctul Dvs de vedere, doar eliminarea vizelor e destul pentru a-i face pe moldoveni să-şi viziteze rudele, să meargă mai des în Europa?

Vitalie Vovc:
„Bineînţeles, nu doar abolirea vizelor în sine, deci, nu un singur act va duce la intensificarea călătoriilor sau circulaţiei în Uniunea Europeană, ci un set întreg de măsuri, de evenimente, inclusiv ieftinirea preţului la călătorii.

Pentru mine această decizie are o importanţă deosebită simbolică, deci, cetăţeanul Republicii Moldova va putea circula în Uniunea Europeană exact la fel precum circulă alţi cetăţeni ai UE, care sunt consideraţi membri ai familiei europene şi acesta este, cred eu, cel mai important lucru.

Să nu uităm şi de un alt aspect pe care, cred, l-au explicat şi autorităţile din Republica Moldova, noi vorbim de libera circulaţie în scopuri turistice, deci, abolirea acestui regim nu înseamnă că persoanele care lucrează astăzi la negru în Europa sau care au intenţia să vină să lucreze aici, în Europa, vor fi reintroduşi într-un cadru legal, absolut deloc. Deci, ei vor rămâne în continuare în afara legii. Acesta este următorul pas care va trebui soluţionat.”

Europa Liberă: Într-un interviu pentru Europa Liberă, ministra de Externe, dna Natalia Gherman, a anticipat că moldovenii vor putea călători liber în Europa la vară. Dvs aveţi aproape 15 ani petrecuţi în Europa. Credeţi cumva că această liberalizare va contribui la rezolvarea aşa numitei „problem identitare” care persistă în societatea moldovenească?

Vitalie Vovc:
„Problema noastră identitară nu este legată de Uniunea Europeană. Ţine de cum îşi vede lumea propriul viitor, mai mult ancorat în nişte valori europene sau rămânând în spaţiul instituţional şi cultural al Rusiei. E adevărat, într-un fel va fi soluţionată, fiindcă din momentul în care lumea va circula mai des, mai intens, în partea de vest a Europei, cred că şi anumite opinii se vor schimba. Însă cele mai importante lucruri şi cele mai importante reforme care trebuiesc efectuate, trebuiesc efectuate în Republica Moldova şi nu ţin de Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Dacă ne referim şi la divizarea societăţii moldoveneşti, credeţi că o asemenea perspectivă ar putea să schimbe opinia celor care cred că locul Republicii Moldova este în Uniunea Vamală?

Vitalie Vovc:
„Este foarte complicat de anticipat acum, astfel încât să spunem că acest mic gest, posibilitatea de a circula liber în Europa, va schimba radical mentalitatea oamenilor şi felul de a se vedea ei în lume. Ţine mai mult de ceea ce se face la noi acasă. Îmi pare rău, dar constat încă o dată, am mai spus-o chiar şi la antena Europei Libere, noi continuăm, în Republica Moldova, să trăim în spaţiul cultural vehiculat prin audiovizual, desigur, televiziuni, posturi de radio etc, într-un spaţiu cultural rusesc.

Chiar acum o săptămână sau două am văzut nişte poze din oraşul Bălţi, cu un mare patinoar în centrul oraşului, având o emblemă enormă „Soci 2014” de parcă am fi oraş al unei ţări care organizează Jocurile Olimpice. Deci, asta îmi pare mult mai important şi anume în acest domeniu ar trebui de lucrat pentru a schimba percepţia oamenilor faţă de Uniunea Europeană.

Iar atunci când la nivel de Guvern sau la nivel de factori de decizie, oricare ar fi ei, continuăm să avem acte care sunt absolut neînţelese de către populaţie cum ar fi cazul Banca de Economii sau Aeroportul Internaţional din Chişinău, sau, iată, ajungem în aprilie, la faimosul termen de prescripţie pentru cazul „aprilie 2009” şi unde nu s-a luat absolut nicio decizie, deci, populaţia simte acest lucru.

Cetăţeanul de rând posibil nu poate să o explice într-o formă mult mai clară, dar apare un sentiment de neîncredere şi atunci caută o supraputere, oricare ar fi ea, Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală, pentru a găsi soluţii la nişte probleme cotidiene.”

Europa Liberă: Sugeraţi că „slăbiciunile” politicii intrerne ar putea să compromită viitorul european al Republicii Moldova?

Vitalie Vovc:
„Bineînţeles.”

Europa Liberă: Cu toţii vedem ce se întâmplă în Ucraina, care urma să semneze Acordul de Asociere cu UE. Republica Moldova, care anul trecut a parafat documentul, urmează să-l semneze în viitorul apropiat. Există în Occident, în diasporă, o temere că Republica Moldova ar putea urma scenariul Ucrainei?

Vitalie Vovc:
„Desigur că există, aţi adus exemplul perfect, Ucraina era mult mai avansată faţă de Republica Moldova în acest proces de integrare europeană şi iată ce s-a întâmplat. Chiar ieri discutam cu un prieten ucrainean şi îmi spunea că pentru populaţia din Ucraina este un adevărat şoc, indiferent de apartenenţa lor politică, apropo, el era din Harkov, deci, din partea de Est a Ucrainei.

Să rămânem, totuşi, vigilenţi, fiindcă chiar şi votarea în cadrul Comisiei nu este decât un mic pas. Nimic nu este bătut în cuie, nimic nu este hotărât, nimic nu este soluţionat. Eu înţeleg că Guvernul Republicii Moldova, care are nevoie de noutăţi, de veşti bune...”

Europa Liberă: Într-un an electoral...

Vitalie Vovc:
„Exact, va face tam-tam din aceste decizii, dar absolut nimic nu este bătut în cuie. Trebuie să fim perseverenţi şi trebuie să fim mult mai exigenţi faţă de această guvernare, în special în ceea ce priveşte fenomenele care se întâmplă la noi, acasă, şi care nu depind de Uniunea Europeană.

Eu mă refer la corupţie, la nişte decizii care sunt luate şi care stârnesc nedumeriri în rândul pupulaţiei. Chiar săptămâna trecută un oficial din Republica Moldova declara că Ferari, Mercedes-urile sau Porsche-urile, nu sunt maşini de lux. Haideţi să avem puţină decenţă faţă de populaţia acestei ţări! Cum doriţi Dvs să veniţi cu declaraţii de genul acesta, apoi, peste două zile, să spuneţi că, uite, abolim regimul de vize? Sunt lucruri se bat cap în cap şi pe care populaţia nu le înţelege.”
XS
SM
MD
LG