Linkuri accesibilitate

La începutul unei sesiuni parlamentare ce se anunță dificilă


Astăzi în Parlament
Astăzi în Parlament

Iurie Leancă: „Domnilor comuniști, meritați toată atenția noastră, pentru că sunteți principalul obstacol în dezvoltarea R. Moldova.”



La Chișinău, Parlamentul și-a ținut astăzi prima ședință în plen din
sesiunea de primăvară-vară în sediul său, reparat în sfârșit după distrugerile din aprilie 2009. Întoarcerea „acasă” a deputaților a fost și singurul motiv de sărbătoare al zilei, pentru că în rest dialogul puterii cu opoziția numai sărbătoresc n-a fost.

În câteva luni, Republica Moldova ar urma să obţină regim liberalizat de vize, iar apoi şi asocierea cu UE. Intre timp Autonomia găgăuză a desfăşurat un referendum, catalogat drept ilegal de justiţie, dar si de politicieni, plebiscit susţinut cu înverşunare de opoziţia comunistă din Parlament în care mai toţi găgăuzii au respins ideea integrării europene.

Aşa că sesiunea în care majoritatea are de rezolvat încă multe
chestiuni legate de avansarea pe agenda europeană se anunţă a fi dificilă, lucru pe care au ţinut să-l remarce atât premierul, cât şi şeful statului veniţi să-i salute pe deputaţi: „Voinţa noastră este să punem capăt oscilaţiilor între est şi vest. Acordul de asociere R. Moldova-UE pe care urmează să îl semnăm ne oferă posibilităţi de a îmbunătăţi viaţa cetăţenilor. Iar cei care insistă că în Europa nu ne aşteaptă nimeni, comit o diversiune împotriva Republicii Moldova, pentru că neglijează evidenţele”, a declarat Nicolae Timofti.

„Domnilor comuniști, meritați toată atenția noastră, pentru că sunteți principalul obstacol în dezvoltarea R. Moldova. Meritați efortul de a fi ținuți la distanță de orice pârghii care ar putea influența viața cetățenilor R. Moldova. Cei care cred că pot vinde țara pe bucăți și se pot juca cu sentimentele cetățenilor, vor primi pedeapsa care li se cuvine în acest an în care vom avea alegeri parlamentare”, a declarat şi premierul în timpul unui discurs lăudat pe reţele de socializare tocmai pentru aceste şicane la adresa opoziţiei.

Contextul în care a început sesiunea se prezintă însă extrem de nefavorabil forţelor proeuropene de la Chişinău. Un deputat din coaliţie, democratul Valeriu Guma, s-a văzut nevoit să-şi depună mandatul după ce luni în şir a neglijat, ca şi formaţiunea din care făcea parte, până astăzi, o condamnare definitivă din România într-un dosar de trafic de influenţă. Asta în timp ce guvernul încearcă să convingă cancelariile occidentale că luptă mai hotărât ca niciodată cu corupţia din sistemul administraţiei de stat şi justiţie.

În plus, un şir de decizii fiscale luate pe final de an de majoritari au fost invalidate, rând pe rând, de Curtea Constituţională după ce stârniseră suspiciuni că ar fi fost rostul unor interese oculte. Aşa că opoziţia nu a ezitat să marşeze.

Rând pe rând, deputaţii comunişti au formulat cereri de demisie, printre ele a şefului comisiei bugetare, liberal-democratului Veaceslav Ioniţă, iniţiative de amendare a Codului audiovizual, urmare a scandalului mediatic cu cele trei televiziuni respinse de cablişti, dar şi acuzaţii de încălcare a drepturilor mass-media, avându-se în vedere noile condiţii din parlament în care jurnaliştii nu mai au acces în sala de şedinţe.

Şi, de parcă nu ar fi fost de ajuns, deputaţii majorităţii au trebuit să înfrunte astăzi şi nemulţumirea unor militanţi ai şanselor egale între femei şi bărbaţi. Aceştia i-au întâmpinat astăzi pe deputaţi cu cererea să adopte în această sesiune, până la începutul campaniei, proiectele de lege necesare pentru promovarea cotelor echitabile în electorala.
Previous Next

XS
SM
MD
LG